Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρύθμιση 100 δόσεων: Τελευταία ευκαιρία(;) για τη «χρυσή προκαταβολή»

Λήγει η πρώτη προθεσμία της ρύθμισης των εκατό δόσεων με πληρωμή και ταυτόχρονη διαγραφή προσαυξήσεων. Δεν θα δοθεί παράταση, αλλά υπάρχει «παράθυρο» επανάληψης εντός του Μαΐου. Ρύθμιση και προκαταβολή εντός ημέρας πρέπει να προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι.

Ρύθμιση 100 δόσεων: Τελευταία ευκαιρία(;) για τη «χρυσή προκαταβολή»

Χωρίς παράταση, προς το παρόν, αναμένεται να λήξει σήμερα η προθεσμία για την ευνοϊκή διάταξη της ρύθμισης των 100 δόσεων η οποία προβλέπει ότι αν ο φορολογούμενος δώσει προκαταβολή τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης, το υπουργείο Οικονομικών διαγράφει το ισόποσο σε προσαυξήσεις.

Η προθεσμία, με βάση το νόμο, λήγει σήμερα 27 Απριλίου αλλά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δοθεί παράταση. Το πρόβλημα είναι ότι η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας δεν έχει ακόμα ψηφιστεί.

Συγκεκριμένα, στις 14 Απριλίου, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται εντός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας της 27ης Απριλίου, δύναται να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι ένα μήνα η καταληκτική ημερομηνία εφάπαξ εξόφλησης μέρους της βασικής οφειλής, με τους όρους και τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του ν. 4321/2015». Η παράγραφος 1 του άρθρου 15 αφορά ακριβώς το σκέλος της ρύθμισης «όσα δίνεις σε προκαταβολή άλλα τόσα σβήνονται από προσαυξήσεις».

Η συγκεκριμένη τροπολογία όμως έχει κατατεθεί ως προσθήκη στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, το οποίο βρίσκεται σε φάση εισαγωγής στην ολομέλεια της Βουλής.

Χωρίς να έχει ψηφιστεί η τροπολογία, παράταση δεν μπορεί να δοθεί, τονίζουν αρμόδιες πηγές και εκτιμούν ότι η προθεσμία θα λήξει σήμερα κανονικά και κάποια χρονική στιγμή μέσα στον Μάιο θα ξαναδοθεί η ευκαιρία για διάστημα ενός μηνός.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν στους φορολογούμενους πως η σημερινή ημέρα είναι η τελευταία για την καταβολή της προκαταβολής, ακόμα και αν η ρύθμιση γίνει στη διάρκειά της.

Ο νόμος ορίζει ότι η προκαταβολή καταβάλλεται εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης, προκειμένου να διαγραφεί στον φορολογούμενο το ισόποσο των προσαυξήσεων. Ορίζει όμως ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δόσης την 27η Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έκαναν χθες ή θα κάνουν σήμερα χρήση της ευνοϊκής αυτής διάταξης θα πρέπει να πληρώσουν το αργότερο σήμερα την προκαταβολή. Στις εφορίες άλλωστε θα πρέπει να σπεύσουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στα οποία ο πρόσθετος φόρος δεν είναι διακριτός στην ηλεκτρονική εφαρμογή.

Μεγάλη προσέλευση, λίγα έσοδα

Η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων δείχνει να... πηγαίνει σφαίρα, όσον αφορά την προσέλευση των φορολογουμένων.

Μέσα σε δύο εβδομάδες προσέλκυσε 165.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 1 δισ. ευρώ, όταν η προηγούμενη ρύθμιση από τα τέλη του περασμένου έτους έκλεισε με 222.000 να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.

Τα λεφτά που μπήκαν στο ταμείο όμως δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακά. Οι εισπράξεις μέχρι χθες ήταν της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να βάζει ένα λιθαράκι στα ταμειακά ζόρια τα οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό των 76 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v