Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σανίδα» σωτηρίας για τα ελλείμματα των ταμείων

Ως... μαξιλάρι για την κάλυψη ασφαλιστικών ελλειμμάτων θα εξακολουθούν να λειτουργούν οι δύο παράπλευροι λογαριασμοί που υπάγονται στο ΑΚΑΓΕ, τον «κουμπαρά» των ταμείων. Τι προβλέπουν οι τροπολογίες Στρατούλη.

«Σανίδα» σωτηρίας για τα ελλείμματα των ταμείων

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης καταθέτει στη Βουλή σειρά τροπολογιών, όχι όμως και αυτές που αναστέλλουν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις και στα ταμεία εφάπαξ.

Σημαντικότερη από αυτές θεωρείται αυτή που προβλέπει ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 παρατείνεται η δυνατότητα να καλύπτονται ελλείμματα φορέων κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) από τους δύο παράπλευρους λογαριασμούς του ΑΚΑΓΕ.

Να σημειωθεί ότι βάσει νόμου ο κεντρικός λογαριασμός του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών (ΑΚΑΓΕ) δεν επιτρέπεται να ανοίξει τουλάχιστον έως το 2019. Εκτός δηλαδή από το ποσό των 3,1 δισ. ευρώ που είναι το αποθεματικό του και το οποίο είναι κατατεθειμένο στο Ειδικό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δύο λογαριασμοί με έσοδα από τις έκτακτες εισφορές στις συντάξεις, με κεφάλαιο περίπου 600 εκατ. ευρώ, θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα, εφόσον χρειαστεί, έως το τέλος του 2018.

Από αυτούς τους δύο λογαριασμούς καλύφθηκαν ελλείμματα του ΟΑΕΕ και του ενιαίου υπερεπικουρικού των μισθωτών (ΕΤΕΑ) τον Δεκέμβριο του 2014 και εκτιμάται ότι θα καλυφθούν και το 2015, κυρίως οι απώλειες από τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και στα ταμεία εφάπαξ.

Βάσει της τροπολογίας, παρατείνεται έως τις 31/12/2018 η δυνατότητα του Λογαριασμού Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)/ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων κύριας σύνταξης, καθώς και η αντίστοιχη δυνατότητα του Λογαριασμού Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΕΣΕΑ)/ΑΚΑΓΕ να καλύπτει ελλείμματα των φορέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης αλλά και του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, που αναμένεται να κατατεθεί μαζί με αυτές που θα αναστέλλουν την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων, επισημαίνεται ότι "η παράταση αυτή προτείνεται προκειμένου, εάν παραστεί ανάγκη, να καλυφθεί μέρος της συνταξιοδοτικής δαπάνης και να διασφαλιστική η έγκαιρη και τακτική καταβολή των συντάξεων".

Στην πράξη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δείχνει πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα από τη μη εφαρμογή των μειώσεων σε συντάξεις και εφάπαξ, χωρίς να προκληθεί πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Μόνο που σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα των δύο λογαριασμών, που είναι κατατεθειμένα στην ΤτΕ, έχουν ήδη μετατραπεί σε ρέπος, για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Στο πακέτο των τροπολογιών που αναμένεται να κατατεθούν στη βουλή περιλαμβάνονται επίσης οι εξής νομοθετικές διατάξεις:

1) Υπαγωγή και ενοποίηση του επικουρικού ταμείου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο ΕΤΕΑ, με προίκα το 60% του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Με την ενέργεια αυτή εφαρμόζεται η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών αυτού του επικουρικού ταμείου, η οποία πάρθηκε στις 24/8/2013, καθώς και το σχετικό αίτημα της ομοσπονδίας των εργαζομένων του κλάδου.

2) Ρύθμιση οφειλής ΕΤΕΑ προς το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα ύψους 50 εκατ. ευρώ, με πρώτη δόση 15 εκατ. ευρώ για το 2015 και εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής σε μηνιαίες δόσεις 2 εκατ. ευρώ από 1/1/2016 και μέχρι την τελική εξόφλησή της.

3) Οι απαιτήσεις των ταμείων υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης (άρθρο 36, παρ 2, νόμος 4052/2012) από εισφορές εργοδοτών θα εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Η διαδικασία αυτή διασφαλίζει την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων αυτών των ταμείων.

4) Άρση αδικιών σε βάρος ασφαλισμένων (φωτοειδησεογράφοι και εικονολήπτες) σε σχέση με αντίστοιχες ρυθμίσεις του ΙΚΑ και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v