Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Πώς θα... αγοράσετε την πρόωρη σύνταξη

Με τους δανειστές να πιέζουν για τερματισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, μοναδική «λύση» τουλάχιστον για τους έχοντες μένει η εξαγορά πλασματικών χρόνων. Πώς μπορεί κανείς να «αγοράσει» 12 χρόνια ασφάλισης. Ποιο είναι το κόστος.

Ασφαλιστικό: Πώς θα... αγοράσετε την πρόωρη σύνταξη

Έως και 12 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη, εάν το αντέχει η τσέπη τους, μπορούν να βγουν οι ασφαλισμένοι που επιλέξουν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη ασφάλισης.

Την ώρα που οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μετ' επιτάσεως νέες σκληρές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, μια ...παράκαμψη των προηγούμενων μνημονιακών μέτρων που αύξησαν έως και 5 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αγοράζοντας χρόνο ασφάλισης. Στην πράξη, και εάν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, μπορούν να καλύψουν τα έτη ασφάλισης που αυξάνονται, με πλασματικά.

Πλέον τυχεροί, θεωρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς στα 4 με 7 πλασματικά έτη μπορούν να αθροίσουν και τα επιπλέον πλασματικά για τα παιδιά, με αποτέλεσμα τελικά να εξαγοράζουν έως και 12 χρόνια.

Οι χρόνοι που μπορεί κάποιος ασφαλισμένος να αναγνωρίσει είναι:

1. Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η επιδότηση ανεργίας.

2. Ο χρόνος επιδοτούμενης ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες (1 έτος) ανεξάρτητα από την περίοδο που έλαβε χώρα η ασθένεια.

3. Ο χρόνος σπουδών σε μέσες, ανώτερες και ανώτατες σχολές.

4. Ο χρόνος ανεργίας για τον οποίο δεν έχει επιδοτηθεί ο εργαζόμενος ή παρουσιάζεται γενικώς κενό ασφάλισης, μετά όμως την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε Tαμείου.

5. Ο χρόνος απουσίας από την εργασία για τις μητέρες λόγω κύησης και λοχείας και μέχρι 119 ημέρες.

6. Ο χρόνος απεργίας για τον οποίο υπάρχει κενό ασφάλισης.

7. Ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά ανεξάρτητα από την ημερομηνία γέννησής τους, ο οποίος ανέρχεται σε 1 χρόνο για ένα παιδί, 3 χρόνια για 2 παιδιά και 5 χρόνια για 3 παιδιά.

8. Τον χρόνο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και μέχρι 8 χρόνια πριν από την εγγραφή του επαγγελματία στον OΑΕΕ, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

Προσοχή:

Όποιος θεμελίωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 μπορεί να αναγνωρίσει 4 χρόνια, 5 χρόνια το 2012, 6 χρόνια το 2013 και 7 χρόνια από το 2014 και μετά.

Τα 4-7 «πλασματικά» χρόνια μπορούν να αναγνωρίζουν αποκλειστικά όσοι έχουν τουλάχιστον 12 χρόνια ασφάλισης και θεμελιώνουν από το 2011 και μετά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Όσοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010 αναγνωρίζουν τους χρόνους που ίσχυαν με τους προηγούμενους νόμους (π.χ. στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών κ.λπ.)

Τα «πλασματικά» χρόνια αναγνωρίζονται και στα επικουρικά Tαμεία με τις ίδιες προϋποθέσεις που αναγνωρίζονται στα Tαμεία κύριας ασφάλισης. Oι εισφορές βέβαια για την αναγνώριση χρόνου στα επικουρικά Tαμεία είναι πολύ μικρότερες (στις περισσότερες περιπτώσεις 6% επί των συντάξιμων

Το κόστος της εξαγοράς

Για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας το 2010 απαιτούνταν η καταβολή του 20% του τρέχοντος μισθού (εργατική και εργοδοτική εισφορά) για κάθε μήνα στρατιωτικής θητείας συν 6% για το επικουρικό ταμείο. Από το 2011 η αναγνώριση γινόταν με έκπτωση 30% και από το 2015 η έκπτωση ανέρχεται στο 50%.

Αντιθέτως, για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αναγνώρισης πλασματικού χρόνου το κόστος περιορίζεται στο 20% του βασικού μισθού.

Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας , επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη, μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, άρα αυτό γίνεται χωρίς εξαγορά (πληρωμή).

Τι και πώς αναγνωρίζεται

Στην στρατιωτική θητεία εξαγοράζεται όλος ο χρόνος, με 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Έως το 2015 η έκπτωση είναι 30% και ανεβαίνει 50% από το 2015 και μετά. Προβλέπεται περαιτέρω έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Στη γονική άδεια ανατροφής, εξαγοράζεται επίσης, όλος ο χρόνος, καταβάλλοντας το ποσοστό εισφοράς που αναλογεί σε εργοδότη και εργαζόμενο για μηνιαίες αποδοχές ίσες με το 25πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης

Στην επιδότηση ασθένειας, αναγνωρίζονται 300 ημέρες, χωρίς εξαγορά.

Αντίστοιχα και στην τακτική ανεργία του ΟΑΕΔ (300 ημέρες χωρίς εξαγορά).

Στην εκπαιδευτική άδεια άνευ αποδοχών, μπορεί κανείς να εξαγοράσει έως και 2 έτη, καταβάλλοντας εισφορά εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης

Στο χρόνο σπουδών, μπορεί κανείς να εξαγοράσει το χρόνο που ορίζει το πρόγραμμα σπουδών της κάθε σχολής, πληρώνοντας το 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση, για τον φορέα κύριας ασφάλισης και ποσοστό 6% για το επικουρικό.

Το διάστημα ανεργίας, εξαγοράζεται στο σύνολό του, με την καταβολή 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτό ισχύει κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση, για τον φορέα κύριας ασφάλισης και ποσοστό 6% για το επικουρικό.

Ο χρόνος κύησης και λοχείας εξαγοράζεται στο σύνολό του.

Ο χρόνος απεργίας, επίσης εξαγοράζεται στο σύνολό του, με την καταβολή εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου στον οικείο φορέα (που ασφαλιζόταν ο εργαζόμενος κατά την πραγματοποίηση της απεργίας) κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Ο «πλασματικός» χρόνος μητέρων, έως και 5 έτη, αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά στα ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Ο χρόνος μαθητείας (Stage), εξαγοράζεται έως 1 έτος, με την καταβολή 20% του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη κατά την υποβολή της αίτησης.

Τέλος, ο χρόνος έναρξης πριν την εγγραφή στον OΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες μπορεί να εξαγοραστεί έως και ένα έτος, πληρώνοντας την ασφαλιστική κατηγορία με την οποία ασφαλίζεται κατά την υποβολή της αίτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v