Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χέρι στα ταμεία των προξενείων βάζει η κυβέρνηση

Οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα), μετά από σχετική επιστολή της κυβέρνησης.

Χέρι στα ταμεία των προξενείων βάζει η κυβέρνηση
Εντολή προς δεκάδες πρεσβείες και προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες έστειλε σήμερα η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Βήμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε στη γνώση της εφημερίδας, οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα), ποσά τα οποία μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ - και όχι στις ΔΟΥ.

Το έγγραφο καλεί τις διπλωματικές μας αρχές να επιστρέψουν άμεσα μέσω ΔΟΥ τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν κατά βάση έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κτλ, του τρέχοντος διμήνου.

Έτσι, παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις συγκεντρώνονται -ορισμένα προξενεία που εκδίδουν τουριστική βίζα έχουν αρκετά έσοδα- χωρίς όμως να διατίθενται κονδύλια για τις δαπάνες, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.

"Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η αποστολή μέσω τραπεζικού εμβάσματος, η επιστροφή των χρημάτων (ευρώ) μπορεί να γίνει σε μετρητά (δεσμίδες μέχρι 100 τεμάχια ανά χαρτονόμισμα και τυχόν υπόλοιπο σε χωριστή δεσμίδα) με το διπλωματικό φάκελο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποστέλλεται και Πρακτικό Τριμελούς Επιτροπής καταμέτρησης των χρημάτων, το οποίο μαζί με το συνοδευτικό έγγραφο θα πρέπει να είναι εκτός του φακέλου με τα χρήματα", αναφέρεται στην επιστολή.  

Έμπειροι διπλωμάτες παρατηρούν ότι ουδέποτε έχει σταλεί αντίστοιχο έγγραφο στο παρελθόν.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών υποβαθμίζει το θέμα και τονίζει πως πρόκειται για πάγια διαδικασία.

ΠΑΣΟΚ: Βοηθάει αυτό τη διαπραγμάτευση;

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις πρεσβείες και τα προξενεία μας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή - ιδίως τις ημέρες αυτές - στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών.

Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση;

Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική;

Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v