Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουλ για παράταση στις εκατό δόσεις

Γλυκάθηκαν από τα έσοδα στο ΥΠΟΙΚ και εξετάζουν παράταση όχι μόνο στην «απλή» ρύθμιση αλλά και σε αυτή που προβλέπει τη «χρυσή προκαταβολή». Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη στάση των φορολογουμένων. Νέα «βοήθεια» από Βαλαβάνη.

Φουλ για παράταση στις εκατό δόσεις

Παράταση όχι μόνο για την κύρια ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά και για την ευκαιρία προκαταβολής, η οποία οδηγεί σε ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη «γλύκα» που έφεραν οι αυξημένες εισπράξεις εσόδων.

Η προθεσμία για το βασικό σκέλος της ρύθμισης λήγει αύριο 26 Μαΐου, αλλά ήδη διάταξη νόμου προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης κατά ένα μήνα, με μια απλή απόφαση υπουργού. Αυτή η παράταση θεωρείται δεδομένη.

Πληροφορίες αναφέρουν, όμως, ότι ήδη στο υπουργείο εξετάζουν το ενδεχόμενο νέας νομοθετικής παρέμβασης ώστε να δοθεί παράταση και για το σκέλος της ρύθμισης το οποίο αφορά την καταβολή προκαταβολής με διαγραφή του ισόποσου των προσαυξήσεων.

Η αιτία δεν είναι άλλη από τη μεγάλη ζήτηση η οποία καταγράφεται καθημερινά στο Taxisnet και αντικατοπτρίζεται άμεσα στα έσοδα του δημοσίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων -με ή χωρίς προκαταβολή, αλλά κυρίως με την προκαταβολή- ξεπερνά τις 25.000 την ημέρα.

Αθροιστικά, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 600.000 με το ρυθμιζόμενο ποσό να υπερβαίνει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις του δημοσίου έχουν υπερβεί τα 350 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη στη ρύθμιση οφειλετών εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως για παράδειγμα η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, ενεργοποιήθηκε η διάταξη που προβλέπει τον συμψηφισμό της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στη ρύθμιση με χρήματα που έχουν δεσμευθεί από τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι οφειλέτες που αδυνατούν να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό για την υπαγωγή στη ρύθμιση, επειδή έχει προηγηθεί η επιβολή υπέρ του δημοσίου κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών τους και ως εκ τούτου οι καταθέσεις τους είναι δεσμευμένες.

Προϋπόθεση είναι τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχετήρια να εισπράττονται εντός της προθεσμίας των τριών εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και να μην πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v