Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πόλεμος» Σταθάκη με εργαζομένους για κονδύλια ΕΣΠΑ

Οι εργαζόμενοι στη διεύθυνση ΕΣΠΑ ζητούν να οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας. Παράλληλα τονίζουν πως οι υπάλληλοι της Task Force δεν προσέφεραν καμία τεχνογνωσία στα θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ.

«Πόλεμος» Σταθάκη με εργαζομένους για κονδύλια ΕΣΠΑ

Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.).

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στη ΜΟΔ διερωτάται ποια πραγματική σκοπιμότητα εξυπηρετεί η κοινή ανακοίνωση κυβέρνησης - Κομισιόν για τη δημιουργία Κοινής Ομάδας Εργασίας με στόχο «την ανάλυση των παραγόντων που συνέβαλαν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την αξιοποίηση των πόρων».

Όπως αναφέρει ο σύλλογος στην Ελλάδα "δεν υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΕΣΠΑ. Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 31/12/2014 ανερχόταν άνω του 85%".

Σημειώνεται δε ότι μόνο η υποχρηματοδότηση των έργων μπορεί να δυναμιτίσει την προσπάθεια καθώς σήμερα η ολοκλήρωση των έργων δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκαιρη καταβολή των οφειλόμενων δόσεων αποπληρωμής προς τους δικαιούχους, όπως τονίζεται.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση της χώρας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι η μόνη που καταβάλλεται απρόσκοπτα και αδιάκοπα προς το δημόσιο ταμείο, με τελευταία την πληρωμή του Μαρτίου 2015 ύψους περίπου 185 εκατ. ευρώ. Και σημειώνεται ότι "όπου λοιπόν υπάρχουν καθυστερήσεις, αυτές οφείλονται αποκλειστικά σε καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των έργων".

Ο σύλλογος των εργαζομένων στη ΜΟΔ επί της ουσίας καλεί τον αρμόδιο υπουργό κ. Σταθάκη να προχωρήσει στην έκδοση των προβλεπόμενων εφαρμοστικών υπουργικών αποφάσεων που αφορούν το νέο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ), στη συγκρότηση και στις αρμοδιότητες των νέων υπηρεσιών διαχείρισης, στη διαφάνεια σχετικά με τη διαδικασία τοποθετήσεων του προσωπικού, στις κρίσεις για την πλήρωση των θέσεων ευθύνης.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι επιχειρείται μέσω των ειδικών της κάθε «Κοινής Ομάδας Εργασίας» για άλλη μια φορά η πλήρης απαξίωση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της χώρας, μέσω ενός νέου μηχανισμού επιτήρησης, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους σημειώνουν: "Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ΕΣΠΑ και στη ΜΟΔ γνωρίζουμε ότι οι χρυσοπληρωμένοι (με τα λεφτά της Τεχνικής Βοήθειας και του ΕΣΠΑ) υπάλληλοι της ακόμη τυπικά υφιστάμενης Τask Force δεν πρόσφεραν το παραμικρό σε τεχνογνωσία στο ΕΣΠΑ. Αντίθετα συνέβαλαν στην κατασπατάληση των πόρων της Τεχνικής Βοήθειας, λέγοντας πράγματα που όλοι γνωρίζαμε και τους αντιμετωπίζαμε ως τμήμα της ντροπιαστικής επιτήρησης και των μηχανισμών επιβολής των μνημονιακών πολιτικών και των συμφερόντων που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας. Στη χώρα μας υπάρχει και λειτουργεί αποτελεσματικά μηχανισμός συντονισμού, παρακολούθησης και διαχείρισης του ΕΣΠΑ, στελεχωμένος, από υψηλών προσόντων υπαλλήλους της ΜΟΔ και του δημόσιου τομέα που -παρότι είδαν τους μισθούς τους να πετσοκόβονται παράνομα επί μία πενταετία- εργάζονται άοκνα χωρίς υπερωρίες, χωρίς επιδόματα, και για τον οποίο λάβαμε συγχαρητήρια ως χώρα από επίσημα χείλη της Ε.Ε. (DG Regio) μόλις το Φεβρουάριο 2015".

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) ζητά από τον υπουργό να προβεί άμεσα σε διορθωτική ανακοίνωση και να ορίσει συνάντηση το συντομότερο δυνατό ώστε να ενημερώσει αναλυτικά το Σύλλογο Εργαζομένων στη ΜΟΔ για την υπό σύσταση Κοινή Ομάδα Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v