Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζίτες προς πολιτικούς: Μην παίζετε με τις καταθέσεις

Οι συνεχείς αναφορές σε φόρους επί των καταθέσεων προκαλούν ανησυχία, λένε τραπεζίτες. Φόβοι για εκροές λόγω της ανακοίνωσης για συντελεστή φορολόγησης 30% σε αδήλωτα ποσά στο εσωτερικό. «Αυτά δεν προαναγγέλλονται», σημειώνει η αγορά.

Τραπεζίτες προς πολιτικούς: Μην παίζετε με τις καταθέσεις

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό όσον αφορά την πορεία των καταθέσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες προκάλεσαν στα τραπεζικά επιτελεία οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί διπλού συντελεστή φορολόγησης -30% εντός και 15% εκτός των συνόρων- των καταθέσεων που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, δηλαδή έχουν προέλθει από αδήλωτα εισοδήματα. «Οι προθέσεις αυτού του τύπου δεν προαναγγέλλονται», τονίζουν στο Euro2day.gr υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών.

Κι ενώ οι δηλώσεις Βαρουφάκη μένει να φανεί τι επιπτώσεις θα έχουν στο μέτωπο των καταθέσεων τις επόμενες ώρες και ημέρες, το σύστημα δέχθηκε πλήγμα από δηλώσεις και φημολογία για το ενδεχόμενο επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι εκροές τη Δευτέρα πλησίαζαν τα 100 εκατ. ευρώ και την Τρίτη τριπλασιάσθηκαν! «Παίζουν με τη φωτιά. Και αναφέρομαι σε πολιτικά στελέχη από όλες τις παρατάξεις. Οι καταθέσεις αποτελούν τον πλέον ευαίσθητο κρίκο της οικονομίας και το παρελθόν, πρόσφατο και μη, έχει αποδείξει ότι αρκεί μία σπίθα για να γίνει το μπαμ», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Οι δύο συντελεστές για το μαύρο χρήμα

Τραπεζικοί κύκλοι δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους με το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη παίζουν με τις καταθέσεις και προτείνουν ο συντελεστής να είναι ενιαίος είτε στο 15% είτε σε οποιοδήποτε άλλο ποσοστό αποφασίσει η κυβέρνηση και όχι διπλός. Κι αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι «ύποπτοι» καταθέτες θα σηκώσουν τα λεφτά τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με κατεύθυνση τις τράπεζες του εξωτερικού προκειμένου να φορολογηθούν με 15% και όχι με 30% που προτείνει η κυβέρνηση.

«Και οι δύο κατηγορίες, δηλαδή όσοι έχουν τα λεφτά τους στο εσωτερικό και εκείνοι που τα έχουν στο εξωτερικό, έχουν διαπράξει το ίδιο αδίκημα, της φοροδιαφυγής», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Υπάρχει όμως μία διαφορά. Ο ένας τα σήκωσε από την Ελλάδα και ο άλλος τα κράτησε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στηρίζοντας εμμέσως την ελληνική οικονομία.

Κι όμως η κυβέρνηση, με βάση αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Βαρουφάκης, τιμωρεί τον φοροφυγά καταθέτη που κράτησε τα λεφτά του στη χώρα και επιβραβεύει τον φοροφυγά καταθέτη που τα πήγε στο εξωτερικό, προκειμένου να τα σώσει και εάν η χώρα χρεοκοπήσει να απολαύσει προνόμια έναντι των υπολοίπων... Όσο για το αλαλούμ που προκλήθηκε από την επίσης δήλωση Βαρουφάκη για φόρο στις συναλλαγές στα ATMs, οι οποίες εκτιμώνται στα 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, και διαψεύσθηκε από τον ίδιο σε μία ώρα, ενδεχομένως να αποτελεί ένα ήπιας επιρροής μέτρο καθώς υπάρχει σε ξένες χώρες».

Φόβος μεγάλης εκροής

Ήδη από την ώρα που έγιναν οι σχετικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη υπήρξαν τα πρώτα κρούσματα από καταθέτες που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία που ζητούσαν από τις τράπεζες να σηκώσουν τα λεφτά τους με προορισμό τράπεζες του εξωτερικού.

Αν οι συμπεριφορές αυτές αυξηθούν τις επόμενες ημέρες και ώρες, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, αυξάνεται γεωμετρικά και ο κίνδυνος ατυχήματος διότι το σύστημα δεν αντέχει απότομες εκροές δισεκατομμυρίων ευρώ!

«Με τον ELA να βρίσκεται σε οριακό σημείο οι επιπτώσεις στην περίπτωση που υπάρξουν εκροές θα είναι εκκωφαντικές», αναφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v