Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χαρτί της συνεννόησης (ξανα)παίζει η ΝΔ

Η στρατηγική του Αντώνη Σαμαρά και οι θεσμικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται στα σκαριά. Η χείρα φιλίας και τα ομαδικά πυρά προς την κυβέρνηση. «Ναι στη συμφωνία, χωρίς παζάρια», διαμηνύει ο Σταύρος Θεοδωράκης, την «εθνική προσπάθεια» προτάσσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το χαρτί της συνεννόησης (ξανα)παίζει η ΝΔ

Μολονότι γνωρίζουν ότι πολύ δύσκολα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, θα βρουν ανταπόκριση από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και δη την κυβέρνηση, στη Ν.Δ. επαναφέρουν στο τραπέζι το χαρτί της συνεννόησης.

Ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο την ανάδειξη της παράταξής του ως της πλέον υπεύθυνης πολιτικής δύναμης που προτάσσει σταθερά το εθνικό συμφέρον, αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα τείνει (προφανώς και για επικοινωνιακούς λόγους) χείρα φιλίας προς τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Μάλιστα, μετά τη χθεσινή σχετική δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Κώστα Καραγκούνη περί μεγάλης συνεννόησης, σήμερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέρχεται χρησιμοποιώντας ακριβώς τους ίδιους όρους.

«Προτείνουμε τη μεγάλη συνεννόηση για να υπάρξει συμφωνία», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Αγορά», προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα. Όχι μόνο ζητά συμπόρευση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά την προσδιορίζει χρονικά «εδώ και τώρα», πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Όπως εξηγεί στο Euro2day.gr συνεργάτης του κ. Σαμαρά, «η Ν.Δ. είναι εδώ για να βάλει πλάτη όποτε χρειαστεί. Αν ο πρωθυπουργός βλέπει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, μπορεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας».

Κληθείς να εξειδικεύσει τη μορφή που μπορεί να λάβει μια τέτοια συνεργασία τουλάχιστον όπως τη βλέπει η Ν.Δ., ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα. «Αυτό είναι το λιγότερο που θα πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα είναι να σωθεί η χώρα», σημείωσε και ενώ οι φήμες περί συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας δίνουν και παίρνουν, αν και η κυβέρνηση τις απορρίπτει έντονα. Με βάση πληροφορίες, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες ο πρόεδρος της Ν.Δ. να αναλάβει πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, ίσως σε μια σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έξι τομεάρχες

Μπορεί βέβαια η Συγγρού να μιλά για συνεννόηση, από την άλλη πάντως βάλλει κατά ριπάς προς το κυβερνητικό στρατόπεδο, με κάθε αφορμή. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τα 36 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «επί τέσσερις μήνες, είμαστε εγκλωβισμένοι στο περιθώριο της Ευρώπης». Την ίδια ώρα, μόνο χθες, έξι γαλάζιοι τομεάρχες «πυροβολούσαν» τους αρμοδίους υπουργούς: για το σχέδιο Γιούνκερ, για την αθρόα και παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα, για τη βαθμολογική εξέλιξη των στρατιωτικών, για τη δήλωση Βαρουφάκη σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, για τη μη καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και για την αμνήστευση αδήλωτων εισοδημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στη Ν.Δ. δείχνουν προβληματισμένοι από τις εξελίξεις, τα μηνύματα που εισπράττουν από την πορεία των διαβουλεύσεων είναι αντικρουόμενα και δεδομένος, όπως λένε, ο εγκλωβισμός του Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στους ξένους και την εσωκομματική του αντιπολίτευση. Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας εκτιμούσε χθες ότι ο πρωθυπουργός είτε θα προχωρήσει στη συμφωνία με μεγάλες πάντως υποχωρήσεις είτε θα αναγκαστεί -ένεκα Αριστερής Πλατφόρμας- να οδηγηθεί σε ρήξη και σε «ανώμαλες για τον τόπο επιπτώσεις». Όσο για τη στάση του κόμματος στη Βουλή, «εκκωφαντική σιωπή», σε αναμονή της συμφωνίας.

Χωρίς παζάρια

Ο μόνος ξεκάθαρος, όσον αφορά την υπερψήφιση της συμφωνίας, εφόσον υπάρξει και έρθει στη Βουλή, είναι ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, διαμήνυσε ότι «όποια συμφωνία έρθει στη Βουλή από τον Τσίπρα, όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού θα την ψηφίσουμε, χωρίς παζάρια, γιατί η χώρα χρειάζεται οξυγόνο».

Διευκρίνισε πάντως ότι πέρα από την ψήφο της συμφωνίας, «από κει και πέρα μας χωρίζει χάος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», αν και στο ενδεχόμενο συγκρότησης νέας κυβέρνησης με αναδιανομή του πολιτικού προσωπικού, απάντησε «θα στηρίζαμε μια κυβέρνηση λογικών προοδευτικών ανθρώπων, αλλά δεν θα μπαίναμε σε αυτήν».

Περί εθνικής προσπάθειας μίλησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αναζητώντας κι αυτός έναν ρόλο για το κόμμα του την επόμενη μέρα. «Δυστυχώς δεν αρκεί τώρα μια κάποια συμφωνία, χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάνοδο της χώρας στο σημείο που ήταν και στη συνέχεια για την έξοδο από το μνημόνιο. Και χρειάζεται μια κυβέρνηση ικανή όχι απλώς και μόνο να συνάψει τη συμφωνία αλλά και να την εφαρμόσει. Και μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία διατεθειμένη να στηρίξει την εθνική προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v