Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Η αισιοδοξία της Αθήνας δεν αντανακλά τις διαπραγματεύσεις

Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην Ελλάδα αλλά είναι ευθύνες ολόκληρης της ευρωζώνης και των θεσμών, τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία για επικείμενη συμφωνία. Οι συζητήσεις με Μέρκελ-Ολάντ δεν υποκαθιστούν τους θεσμούς διαμηνύει ο Ζάιμπερτ.

Σόιμπλε: Η αισιοδοξία της Αθήνας δεν αντανακλά τις διαπραγματεύσεις

Οι θετικές ενδείξεις που προέρχονται από την Αθήνα για επικείμενη συμφωνία δεν αντανακλώνται στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, υπογράμμισε σήμερα ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

"Οι θετικές ειδήσεις από την Αθήνα δεν αντανακλώνται πλήρως στις συζητήσεις με τους τρεις θεσμούς", υπογράμμισε στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών του G7. 

O ίδιος είπε ότι "γνωρίζουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην Ελλάδα αλλά είναι ευθύνες ολόκληρης της ευρωζώνης και των θεσμών". 

Η Ελλάδα δεν είναι κίνδυνος για το ευρώ

Νωρίτερα, μιλώντας στο περιοδικό Focus τόνισε ότι κρίνει βελτιωμένη κρίνει τη θέση της ευρωζώνης συνολικά παρά την κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα.

"Πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμα για βοήθεια προς την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση", αναφέρει.

Και προσθέτει: "Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον".

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι "σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία" και εκτιμά ότι το πιο σημαντικό μάθημα από τη σημερινη είναι πως "το ευρώ ως κοινό νόμισμα και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες".

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε αυτό το σημείο φέρνει ως παράδειγμα τις επιτυχημένες όπως λέει ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου που τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους αλλά και με δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις.

"Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης", υπογραμμίζει και συμπληρώνει πως "η κοινή ανάπτυξη των κρατών γίνεται μόνο βήμα-βήμα" και "έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή. Με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται, αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη".

Ζάιμπερτ: Οι συνομιλίες Μέρκελ-Ολάντ δεν υποκαθιστούν τις διαπραγματεύσεις  

"Συνέχεια των επαφών που έχει αναπτύξει η καγκελάριος Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό" αποτελεί η χθεσινή επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρίνισε ωστόσο ότι το περιεχόμενο της συζήτησης είναι εμπιστευτικό.

"Οι συνομιλίες των Μέρκελ-Ολάντ, ως φίλων της Ελλάδας, δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους τρεις θεσμούς. Η όποια πρόοδος που θα μπορούσε να δει κανείς, θα πρέπει να σημειωθεί στις συνομιλίες με τους με εκείνους. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η βάση της συνεργασίας", δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Μέρκελ και ο Ολάντ προσέφεραν τη βοήθειά τους στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα τηλεφωνήματα έγιναν σε αυτό το πνεύμα.

Ο εκπρόσωπος της Α. Μέρκελ επανέλαβε ακόμη ότι ο οδικός χάρτης έχει αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας και αναφέρθηκε στην υποχρέωση της χώρας να επεξεργαστεί σε λεπτομέρειες το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να το συντονίσει με τους τρεις θεσμούς, οι οποίοι θα κάνουν από κοινού την αξιολόγηση, την οποία θα υποβάλουν στο Eurogroup και, βάσει αυτού, τα εθνικά κοινοβούλια θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v