Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ευελιξία από όλους για να κλείσει η συμφωνία

«Χρειάζεται συμφωνία ώστε να αποτραπούν αχρείαστες αναταράξεις στις αγορές», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Η Αθήνα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις δήλωσε ο Τ. Lew, μετά το G7. Προτείνει να κλείσει η αρχική συμφωνία και μετά οι λεπτομέρειες.

ΗΠΑ: Ευελιξία από όλους για να κλείσει η συμφωνία

"Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών σε αυτές τις συνομιλίες να επιλύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία που δεν θα δημιουργήσει αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Τζος Ερνεστ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα καθίσουν με καλή πίστη και θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες τους. Όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ είναι μεταξύ αυτών των πλευρών, ο κ. Ερνεστ απάντησε: "Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ είναι μέρος των συνομιλιών και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι με την πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για μια συμφωνία που δεν θα προκαλέσει αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές.

Λιου: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Τζακ Λιου δήλωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις.

«Θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές που θα είναι δύσκολες στην Ελλάδα. Ομως πρέπει να δείξουν με σαφήνεια τα βήματα που είναι έτοιμοι να αναλάβουν", υπογράμμισε ο Λιου.

Το G7 ασχολήθηκε με τα ζητήματα της Ελλάδας και της Ουκρανίας, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα για την Αθήνα.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι ξεκάθαρη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, τόνισε. "Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να επιταχύνουν, χρειάζεται ευελιξία", είπε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται σε ενέργειες που θα αναλάβει η Αθήνα.

Σημείωσε δε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και μετά να εξετασθούν οι λεπτομέρειες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ατυχήματος.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, τόνισε ότι θα ήταν καλό για όλα τα μέρη να λαμβάνουν στα σοβαρά τις προθεσμίες, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν η 5η Ιουνίου να μην είναι το πραγματικό όριο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο Grexit, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το τι μπορεί να σημαίνει μια αποχώρηση χώρας από το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v