Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστολή ΠΕΔΜΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη συμφωνίας με εταίρους

Να προχωρήσει σε συμφωνία με τους εταίρους, έστω την ύστατη στιγμή, καλεί η εργοληπτική ομοσπονδία ΠΕΔΜΕΔΕ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Καταστροφικό το κλείσιμο των τραπεζών επισημαίνει σε επιστολή της.

Επιστολή ΠΕΔΜΕΔΕ προς τον πρωθυπουργό για την ανάγκη συμφωνίας με εταίρους

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έστειλε σήμερα η διοίκηση της εργοληπτικής οργάνωσης ΠΕΔΜΕΔΕ, με την οποία απευθύνει «ύστατη έκκληση, για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και την αδιαπραγμάτευτη παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ευρωζώνη, ως μοναδική λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας». Στην επιστολή επισημαίνεται πως «το αιφνιδιαστικό κλείσιμο όλων των Τραπεζών έδωσε την χαριστική βολή για την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και τη συνακόλουθη καταστροφή των οικογενειών των εργαζομένων σε αυτές».

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η χώρα μας αναμφίβολα διάγει τις κρισιμότερες ώρες της σύγχρονης ιστορίας της. Η ΠΕΔΜΕΔΕ συναισθανόμενη την σοβαρότητα των γεγονότων, με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, στα πλαίσια του καταστατικού σκοπού της, είναι υποχρεωμένη να επικοινωνήσει μαζί σας, για να σας ενημερώσει ρεαλιστικά για την κατάσταση που βιώνουν τα, εναπομείναντα, μέλη της, εργολήπτες δημοσίων έργων.

Η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) είναι η πλέον αντιπροσωπευτική ένωση εργοληπτών της χώρας, καθώς περιλαμβάνει στις τάξεις εργολήπτες όλων των τάξεων, από ατομικούς Α1 τάξης έως εταιρείες 7ης τάξης. Επίσης η ΠΕΔΜΕΔΕ είναι η μόνη εργοληπτική οργάνωση στην Ελλάδα που εκπροσωπείται στην FIEC (Federation De l’ Industrie Europeenne de la Construction - Ομοσπονδία της Ευρωπαϊκής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας, Βρυξέλλες), συμμετέχοντας ενεργά στην διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως καλώς γνωρίζετε, εφόσον και εσείς ασκήσατε το επάγγελμα του εργολήπτη δημοσίων έργων, τα τελευταία πέντε χρόνια ο κλάδος βίωσε τον αφανισμό, αφενός λόγω της αναξιοπιστίας του δημοσίου τομέα (ως προς τις έγκαιρες πληρωμές εκτελεσμένων έργων) και αφετέρου λόγω χρονίων θεσμικών παθογενειών (στο νομοθετικό πλαίσιο) που αντιμετωπίστηκαν αποσπασματικά και όχι συνολικά. Η κατάσταση αυτή είχε ως μοναδικό αντίβαρο, για όσες επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων, την εκτέλεση, εκ μέρους των αναδόχων, έργων ΕΣΠΑ, τα οποία λόγω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης είχαν εξασφαλισμένη την πληρωμή των εκτελεσμένων εργασιών.

Δυστυχώς το τελευταίο εξάμηνο τα έργα ΕΣΠΑ έχουν σταματήσει τις πληρωμές τους, με αποτέλεσμα το σύνολο των έργων να περιέλθει σε κατάσταση διακοπής εργασιών (προϋπόθεση για την διάλυση της σύμβασης αναδόχου) και όλη η Χώρα να βρίσκεται με εγκαταλειμμένα εργοτάξια και κυρίως, ημιτελή έργα.

Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο όλων των Τραπεζών έδωσε την χαριστική βολή για την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου και τη συνακόλουθη καταστροφή των οικογενειών των εργαζομένων σε αυτές.

Στην Γενική Συνέλευση της FIEC (4,5 Ιουνίου στις Βρυξέλλες) κύριος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J.CL. JUNCKER, ο οποίος και παρουσίασε τις ευκαιρίες ανάπτυξης για τα δημόσια έργα, αναλύοντας το πολυαναμενόμενο «Πλάνο JUNCKER ». Σε σχετική μαζί του συνομιλία επισημάνθηκαν τα προβλήματα του κατασκευαστικού κλάδου και της κοινωνίας στην Ελλάδα, και μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το μέγιστο δυνατό για την υποστήριξη της Ελλάδας και τη συμμετοχή της στο αναπτυξιακό του πλάνο, καθώς και ότι θα διερευνηθεί κάθε πιθανή λύση «γέφυρα» για την ομαλή ολοκλήρωση των υπό εκτέλεση έργων του ΕΣΠΑ.

Στα πλαίσια αυτά, κ. Πρωθυπουργέ, ως κλάδος της κατασκευής, διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, σας απευθύνουμε ύστατη έκκληση, για την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και την αδιαπραγμάτευτη παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ευρωζώνη, ως μοναδική λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας. Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε άριστα πως όποια άλλη επιλογή, θα συνδέσει το όνομα σας, και την κυβέρνησή σας, με την οριστική κατάρρευση, όχι μόνο του πλέον παραγωγικού τομέα της οικονομίας, που είναι ο κατασκευαστικός, αλλά και ολόκληρης της Χώρας.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ελπίζουμε ότι θα σταθείτε στο ύψος των κρίσιμων και πρωτοφανών περιστάσεων που αντιμετωπίζει η Χώρα μας, και ότι την ύστατη στιγμή θα αποδεχθείτε την έκκληση μας για αδιαμφισβήτητη και οριστική παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Προχωρήστε σε ταχύ συμβιβασμό με τους εταίρους.

Αποτρέψτε τον διχασμό της κοινωνίας και της πορείας της χώρας προς τον γκρεμό.

Βάλτε πάνω από όλα την Πατρίδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v