Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Μπαράζ παρατάσεων στις πληρωμές λόγω capital controls

Ζόρια στα φορολογικά έσοδα φέρνουν οι παρατάσεις στις προθεσμίες λόγω της τραπεζικής αργίας. Ανέφικτος ο στόχος της είσπραξης 4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η στάση πληρωμών από τις επιχειρήσεις και η εικόνα στις ρυθμίσεις. Παγωμένη η ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Εφορία: Μπαράζ παρατάσεων στις πληρωμές λόγω capital controls

Μέχρι και την τρίτη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της τραπεζικής αργίας, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, με σκοπό τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την αποφυγή πρόσθετων επιβαρύνσεων από τη μη έγκαιρη πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση κεφαλαίων.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, κατά το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση με τόκους, πρόστιμα, προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής των κάθε είδους φορολογικών οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες καταβολής λήγουν σε ημέρα τραπεζικής αργίας. Η ρύθμιση καταλαμβάνει και τις προθεσμίες καταβολής των παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων.

Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων-διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό τον Ιούνιο προβλεπόταν η είσπραξη περίπου 4 δισ. ευρώ, στόχος που σε καμιά περίπτωση δεν επετεύχθη, λόγω των πολιτικό-οικονομικών εξελίξεων.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τις τελευταίες ημέρες:

-Τα ταμεία των εφοριών λειτούργησαν, ωστόσο οι ελάχιστοι φορολογούμενοι που εμφανίστηκαν στην εφορία προτίμησαν να ρωτήσουν αν μπορούν να πληρώσουν παρά να προχωρήσουν στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους.

-Πολλές επιχειρήσεις δεν κατέβαλαν φορολογικές υποχρεώσεις όπως ο ΦΠΑ μηνός Μαΐου και ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

-Μετρημένες στα δάχτυλα ήταν και οι πληρωμές δόσεων για τη ρύθμιση των 100 δόσεων

-Πάγωσε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v