Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνεται η πτώση στη μεταποίηση

Στο 46,9 υποχώρησε ο δείκτης PMI τον Ιούνιο. Η παραγωγή καταγράφει την εντονότερη μείωση σε διάστημα δύο ετών. Η δριμεία υποχώρηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών συνέβαλε στην πτωτική τάση.

Επιταχύνεται η πτώση στη μεταποίηση

Η πτωτική τάση του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας επιταχύνθηκε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2015, υπογραμμίζει στην τακτική της επισκόπηση η Markit. 

Οπως επισημαίνει, η παραγωγή υποχώρησε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών, ενώ συμπαρασύρθηκε από τη δριμεία και επιταχυνόμενη υποχώρηση των νέων παραγγελιών. Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου υπογράμμισαν επίσης τη σημαντική αύξηση των χρόνων παράδοσης προμηθειών – την εντονότερη σε διάστημα τεσσεράμισι ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου, ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® – PMI®) –μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών– έκλεισε στις 46.9 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48.0 μονάδες του Μαΐου και η δεύτερη χαμηλότερη σε διάστημα δύο ετών (λίγο υψηλότερη από την τιμή
του Απριλίου).

Ο δείκτης καταγράφει τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων για δέκα συνεχείς μήνες.

Η ταχύτερη συρρίκνωση τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών που έλαβαν οι κατασκευαστές οδήγησε τον κύριο δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα τον Ιούνιο. Στην πραγματικότητα, η παραγωγή κατέγραψε τη δριμύτερη μηνιαία συρρίκνωση από τον Ιούνιο του 2013, ως αποτέλεσμα της περιορισμένης παραγωγής και στις τρεις κατηγορίες της αγοράς που εξετάζονται (καταναλωτικά, ενδιάμεσα και επενδυτικά αγαθά), ενώ οι παραγωγοί ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψαν τη χειρότερη απόδοση.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα απέδωσαν τη δριμεία και επιταχυνόμενη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών του Ιουνίου στην εξασθενημένη ζήτηση, και ανέφεραν ότι ήταν, εν μέρει, αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2013, σημειώνοντας την όγδοη συνεχή μηνιαία μείωση.

Η απασχόληση στα εργοστάσια υποχώρησε με μέτριο ρυθμό, ο οποίος ήταν πολύ βραδύτερος σε σύγκριση με τον ρυθμό υποχώρησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του μήνα, υπογραμμίζοντας το πλεονάζον εργατικό δυναμικό στις εγκαταστάσεις των κατασκευαστών.

Ο όγκος των πρώτων υλών και των ημικατεργασμένων αγαθών, τα οποία αγόρασαν οι Έλληνες κατασκευαστές, μειώθηκε σημαντικά τον Ιούνιο και στον μέγιστο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών. Μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι κατέβαλαν προσπάθειες να μειώσουν τα αποθέματα προμηθειών κατ' αναλογία με τις
περιορισμένες απαιτήσεις. Παρ' αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν και αυτά, με ελαφρά ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο.

Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολούθησαν να αυξάνονται παρά την περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης για προμήθειες, ενώ ο ρυθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2010.

Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι ελλείψεις αποθεμάτων και οι καθυστερήσεις των παραδόσεων ήταν ορισμένοι από τους λόγους επιδείνωσης των χρόνων παράδοσης προμηθειών.

Ως προς το κόστος, τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου υπέδειξαν αύξηση των μέσων τιμών αγορών που κλήθηκαν να καταβάλλουν οι Έλληνες κατασκευαστές, γεγονός που συνδέθηκε κυρίως με τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών και το εξασθενημένο ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του κόστους εξασθένησε από το υψηλό τεσσάρων ετών του Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές χρέωσης των κατασκευαστών μειώθηκαν λόγω των έντονων, όπως αναφέρθηκε, ανταγωνιστικών πιέσεων και των προσπαθειών εκ μέρους των κατασκευαστών να προσελκύσουν νέους πελάτες. Ο ρυθμός μείωσης των τιμών εκροών ήταν ο βραδύτερος σε διάστημα εννέα μηνών, παρέμεινε ωστόσο έντονος.

Ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε:

«Με την επιταχυνόμενη συρρίκνωση της παραγωγής αγαθών κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, έκλεισε το χειρότερο τρίμηνο για τον ελληνικό τομέα μεταποίησης σε διάστημα δύο ετών. Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας σχετικά με το χρέος, η ζήτηση ήταν υποτονική κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, έχοντας ως αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των νέων παραγγελιών –τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τους πελάτες του εξωτερικού– σε σύγκριση με τον Μάιο.

Μέχρι στιγμής, οι κατασκευαστές δεν έχουν προσαρμόσει πλήρως τα επίπεδα απασχόλησης με βάση την περιορισμένη ζήτηση και, ως εκ τούτου, η απασχόληση υποχώρησε και πάλι με μέτριο μόνο ρυθμό. Ωστόσο, χωρίς την ανάκαμψη των παραγγελιών, είναι πολύ πιθανόν οι εταιρείες να προβούν σε μειώσεις των θέσεων εργασίας ώστε να περιορίσουν το πλεονάζον εργατικό δυναμικό τους.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η έντονη αύξηση των χρόνων παράδοσης προμηθειών, η οποία καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας του Ιουνίου και ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης αποθεμάτων και των καθυστερημένων παραδόσεων των αγαθών».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v