Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηandelsblatt: Τα λεφτά ή... τη ζωή μου!

Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Handelsblatt θυμίζει τη φράση: «μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις». Η Ελλάδα απειλεί να αυτοκτονήσει και.. .ζητά τα λεφτά για να μην το κάνει.

Ηandelsblatt: Τα λεφτά ή... τη ζωή μου!

Εκτενές πολυσέλιδο αφιέρωμα φιλοξενεί το σημερινό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στο πρωτοσέλιδό της κυριαρχεί ένα σκίτσο με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει ένα πιστόλι στον κρόταφο, που φέρει τον τίτλο: «Τα λεφτά ή πυροβολώ».

Στο εισαγωγικό άρθρο υπό τον τίτλο «Απόπειρα Εκβιασμού», όπως χαρακτηρίζουν οι συντάκτες της εφημερίδας τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, γίνεται εκτενής αναφορά σε όλα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την προαναγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, «το μεγάλο φινάλε της τραγωδίας» έρχεται την Κυριακή, όταν ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το αν εντέλει η χώρα θέλει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης ή όχι. Οι συντάκτες κάνουν λόγο για διπλό παιγνίδι του Τσίπρα εδώ και μήνες, καθώς εμφανίζεται να λέει διαφορετικά πράγματα σε εσωτερικό και εξωτερικό. Έξω επιδεικνύει συμβιβαστική διάθεση, ενώ εντός των τειχών «ξεσηκώνει τους πολίτες εναντίον των Βρυξελλών, του ΔΝΤ και της Γερμανίας».

Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, ειδική αναφορά γίνεται στο Γιούρογκρουπ της περασμένης εβδομάδας και την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Η Handelsblatt εκτιμά ότι δεν επρόκειτο για μια «ηρωική έξοδο», αλλά για «αποπομπή» του έλληνα υπουργού Οικονομικών, κάτι που «δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ», όπως σημειώνεται.

Η εφημερίδα παρουσιάζει και μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa. Σύμφωνα με αυτή, τα 3/4 των Γερμανών επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για την πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας στην ελληνική κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, το 48 % των Γερμανών τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ 44% κατά.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Μάρτιν Σουλτς εξαπολύει για άλλη μια φορά δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Όπως χαρακτηριστικά λέει, ο Τσίπρας είναι απρόβλεπτος και χειραγωγεί τους ανθρώπους στην Ελλάδα. Μόλις χθες το πρωί, όπως αποκαλύπτει, τόσο ο ίδιος όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησαν με τον έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να τους παρακάλεσε να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να γίνουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα ο Μάρτιν Σουλτς εκφράζει την ελπίδα οι Έλληνες να ψηφίσουν «ΝΑΙ», δείχνοντας την «κόκκινη κάρτα» στον Αλέξη Τσίπρα. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, ο έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να παραιτηθεί, όπως έχει αφήσει άλλωστε και ο ίδιος να εννοηθεί τις τελευταίες μέρες. Όπως επισήμανε ο Μάρτιν Σουλτς «οι νέες εκλογές θα ήταν αναγκαστικές εάν οι έλληνες πολίτες ψηφίσουν υπέρ του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μαζί με αυτό υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια παραιτηθεί ο Τσίπρας».

Σε περίπτωση ενός όχι, σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, θα σκλήραιναν πολύ τα μέτωπα και η Ελλάδα θα έπρεπε να διανύσει έναν οδυνηρό δρόμο. Ενδιαφέρον έχει η απάντησή του περί πιθανού νέου «κουρέματος». Εκτιμώντας καταρχήν ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι εξαιρετικά αμφίβολη, δεδομένου ότι η Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν το εξυπηρετεί, ο κ. Σουλτς λέει ότι αργά η γρήγορα θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, προηγουμένως όμως απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Συνοψίζοντας το δίλημμα της κάλπης της Κυριακής, το περιοδικό Spiegel επισημαίνει ότι οι Έλληνες δεν καλούνται να ψηφίσουν απλώς υπέρ ή κατά ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Το κεντρικό ερώτημα είναι εάν οι πολίτες θέλουν άλλο ένα πρόγραμμα βοήθειας που θα συνοδεύεται από όρους για περικοπές ή εάν θα ρισκάρουν τη συνολική κατάρρευση του ελληνικού χρηματοοικονομικού συστήματος «για να απαλλαγούν επιτέλους από τους μισητούς πιστωτές».

Σε περίπτωση ενός «ναι» λοιπόν, σύμφωνα με το Spiegel, οδηγούμαστε σε ένα τρίτο πακέτο με άγνωστο «Χ» το ποιος θα το διαπραγματευτεί από ελληνικής πλευράς, αφού και το Spiegel εκτιμά ότι ο κ. Τσίπρας θα υπέβαλε την παραίτησή του. Σε περίπτωση ενός «ΟΧΙ» είναι μάλλον απίθανο να ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις, η επίσημη χρεοκοπία θα βρισκόταν προ των πυλών, με συνέπεια να πρέπει να εξεταστεί η εισαγωγή ενός παράλληλου ή και νέου νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v