Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χρηματοκιβώτιο του Γιούνκερ η «μαύρη βίβλος» του Grexit

Η Κομισιόν ξεκίνησε να συγγράφει το κείμενο των 15 σελίδων όταν πλησίαζε η ημερομηνία εκπνοής του ελληνικού προγράμματος στο τέλος Ιουνίου. Περιλαμβάνει λεπτομέρειες και απαντήσεις σε 200 θέματα που θα προέκυπταν στην περίπτωση Grexit.

Σε χρηματοκιβώτιο του Γιούνκερ η «μαύρη βίβλος» του Grexit

Η Κομισιόν έγραψε πολυσέλιδο σχέδιο που περιελάμβανε απαντήσεις στα θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση Grexit, σύμφωνα με την "Καθημερινή". Tο πολυσέλιδο σχέδιο της Κομισιόν βρίσκεται σε χρηματοκιβώτιο σε ειδικό δωμάτιο ασφαλείας στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κοντά στο γραφείο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το σχέδιο γράφτηκε σε λιγότερο από ένα μήνα από 15μελή ομάδα της Κομισιόν, και απαντά σε ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπιστεί μια έξοδος, περιλαμβάνοντας, ακόμα και το ενδεχόμενο της εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθώς δε θα οδηγείτο μόνο εκτός ευρώ αλλά και εκτός Ε.Ε.

Το σχέδιο περιλαμβάνει λεπτομερείς απαντήσεις σε 200 θέματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση Grexit.

H συγγραφή του κειμένου είχε ξεκινήσει όταν η ημερομηνία εκπνοής του προγράμματος στο τέλος Ιουνίου πλησίαζε, ώστε να είναι προετοιμασμένη η Επιτροπή για παν ενδεχόμενο, ενώ από τη στιγμή που αναγγέλθηκε το δημοψήφισμα, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, οι σχετικές διαδικασίες επιταχύνθηκαν.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ρεπορτάζ, οι εμπλεκόμενοι στη δημιουργία του σχεδίου, δούλεψαν με πόνο ψυχής, γιατί δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι τα πράγματα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν άμεση εμπλοκή με τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

Ένας μάλιστα από τους εμπλεκόμενους με άμεση γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, είπε χαρακτηριστικά στην υπόλοιπη ομάδα, πως αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, στους δρόμους της Αθήνας θα ακούγονταν οι ερπύστριες των τανκς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v