Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το hacking Βαρουφάκη εξοργίζει την αντιπολίτευση

Σε μείζον θέμα εξελίσσονται οι πληροφορίες που φέρουν τον πρώην υπουργό Oικονομικών να έχει... χακάρει τη ΓΓΠΣ παίρνοντας τα ΑΦΜ για το σύνολο των πολιτών. Θέμα ποινικών ευθυνών θέτει η ΝΔ. Τι λένε Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ. Η ανάρτηση Βαρουφάκη και η... απάντηση από Telegraph.

Το hacking Βαρουφάκη εξοργίζει την αντιπολίτευση

Τα δημοσιεύματα για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το plan B που αυτός φέρεται να ετοίμαζε για την ελληνική οικονομία, εκτός των άλλων, έδωσαν μια καλή αφορμή στα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν αυτό που θέλουν αλλά, λόγω των περιστάσεων, δυσκολεύονται το τελευταίο διάστημα: να... αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση.

Γιατί, αν μη τι άλλο, είναι εμφανές το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να ψηφίσει στη Βουλή το νέο μνημόνιο, αλλά και είναι έκδηλη η προσπάθειά τους να κάνουν διακριτό το ρόλο τους.

«Δεν λέμε 'ναι' στα μέτρα που φέρνεις, αλλά στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη», έχουν διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Φώφη Γεννηματά, οι οποίοι βλέποντας μάλιστα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζουν... στηρίζοντας την κυβέρνηση, αισθάνονται τουλάχιστον άβολα.

Οπότε η υπόθεση του υπουργού Οικονομικών ήρθε στην κατάλληλη στιγμή για τα φιλοευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία πάντως πέρα από την επικοινωνιακή αξιοποίησή της, εκτιμούν πως προκύπτει και μείζον ουσιαστικό ζήτημα. Όπερ μεταφράζεται σε επιπλέον έλλειψη δημοκρατίας στο εσωτερικό αλλά και αξιοπιστίας στο εξωτερικό, που θα πρέπει αμέσως να αντιμετωπιστεί.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν τον Γιάνη Βαρουφάκη -έστω άθελά του- να φέρνει ακόμα πιο κοντά τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που μετά τις αλλαγές στις ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δείχνουν περισσότερο ανοιχτά σε συνεννοήσεις, αν και όχι απαραίτητα σε εκλογικές συμμαχίες.

Άλλωστε, κανένα από τα τρία δεν συμφωνεί -τουλάχιστον δημοσίως- με πιθανή εκλογική συνεργασία, ούτε θέλει να γίνουν εκλογές αυτή τη στιγμή, τόσο για εθνικούς λόγους όσο και για εσωκομματικούς. Ουδείς πάντως μπορεί να προβλέψει πού μπορούν να οδηγήσουν οι ραγδαίες εξελίξεις της παρούσας περιόδου, με ανοιχτό, για παράδειγμα, να παραμένει πάνω στο τραπέζι και το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Όλοι συμφωνούν εξάλλου ότι η περιπέτεια της χώρας μας δεν έχει ακόμα τελειώσει, αφού η ψήφιση των προαπαιτούμενων ήταν μόνο η αρχή για τη διαπραγμάτευση εν όψει της τελικής συμφωνίας. Με δεδομένη, όπως λένε, και την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, ορατός είναι ο φόβος ενδεχόμενου ατυχήματος, ακόμα και την τελευταία στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η συμφωνία, ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομία και ο τόπος να μπει σε μια σχετική κανονικότητα.

Ποινικές ευθύνες

Αναφορικά με το θέμα Βαρουφάκη, στη ΝΔ μιλούν ακόμα και για πιθανές ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού, ενώ για σήμερα προγραμματίζουν ειδική σύσκεψη για τα μεγάλα αυτά ζητήματα που έχουν προκύψει (συμπεριλαμβάνουν και τα περί νομισματοκοπείου του Παναγιώτη Λαφαζάνη) και τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλει το κόμμα ώστε να χυθεί άπλετο φως στη σκοτεινή αυτή ιστορία. Θέτουν δε μια σειρά ερωτημάτων προς την κυβέρνηση που «χρήζουν πειστικής απάντησης προς τον ελληνικό λαό».

Το Ποτάμι κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη πως «έπαιζε τον μαύρο hacker και σχεδίαζε κλοπές ΑΦΜ, λέγοντας ψέματα στους πολίτες», καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν «όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε».

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αναμένει την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να μη σιωπά ούτε να κρύβεται πίσω από πράξεις ή παραλείψεις υπουργών και συνεργατών του που λίγους μήνες πριν ο ίδιος χαρακτήριζε «σημαντικό κεφάλαιο» της διαπραγμάτευσης.

Ποτάμι: Οι τυχοδιωκτισμοί δεν είναι κομματικά μυστικά

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τα εξωφρενικά σχέδια του κυβερνητικού λόμπι της δραχμής και ο Πρωθυπουργός δεν έχει πάρει θέση. Κι αυτό παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι τα σχέδια εκπονήθηκαν σε συνεννόηση μαζί του, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Η ανακοίνωση του κόμματος σημειώνει:

«Καλούμε ξανά τον κ.Τσίπρα να απαντήσει καθαρά στον ελληνικό λαό:

– 'Ηταν σε γνώση του οι συγκεκριμένες πραξικοπηματικές ενέργειες που προετοίμαζαν την επιστροφή στη δραχμή;

Απαντήσεις πρέπει να δώσουν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης κ. Δραγασάκης αλλά και ο υπουργός Επικρατείας κ.Παππάς.

Οι τυχοδιωκτισμοί που οδηγούν σε εγκλήματα δεν είναι κομματικά μυστικά και δεν μπορούν να καλύπτονται.»

H απάντηση Βαρουφάκη

Μέσω Twitter απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. "Θα έκλεβα τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών; Είμαι εντυπωσιασμένος με τη φαντασία των συκοφαντών μου", σχολιάζει.

 

Ωστόσο, ο δημοσιογράφος της Telegraph, Evans-Pritchard, σε ανάρτησή του επίσης στο Twitter, αναφέρει: "Μίλησα με δυο ανθρώπους στο Λονδίνο που άκουσαν τα σχόλια Βαρουφάκη για το Plan B. Επιβεβαιώνουν τα πάντα".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v