Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bloomberg: Οι επενδυτές δεν βιάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Ακόμη και έπειτα από άρση των capital controls οι επενδυτές δεν προτίθενται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg. Ανάμεσα στο ρίσκα, η επενδυτική βαθμίδα των ελληνικών ομολόγων, η σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης και οι πρόωρες εκλογές. Τι λένε 7 επενδυτικοί κολοσσοί.

Bloomberg: Οι επενδυτές δεν βιάζονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Για «μυριάδα ελληνικών ρίσκων» κάνει λόγο το Bloomberg, το οποίο τονίζει σε δημοσίευμά του ότι ακόμη και αν η Ελλάδα άρει τα capital controls, οι επενδυτές «σηκώνουν τους ώμους» με αδιαφορία.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, ακόμη και μετά την άρση των capital controls, άλλοι παράγοντες όπως τα ελληνικά ομόλογα που παραμένουν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και το γεγονός ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές μπορεί να εκτροχιάσουν την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων, εμποδίζουν τους επενδυτές να επιστρέψουν. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί το ότι οι προοπτικές για αναδιάρθρωση του χρέους «κρέμονται» από τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Ως «ενθαρρυντική νότα», το δημοσίευμα αναφέρει ότι όσοι έχουν ήδη έκθεση στην Ελλάδα διατηρούν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης περιόδου.

«Είμαστε αρκετά ουδέτεροι σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα», δήλωσε στο Bloomberg ο Nicholas Wall της Invesco. Η εταιρία βλέπει πολιτικά και εκτελεστικά ρίσκα, ενώ ο Wall τόνισε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν είναι απαραίτητα σταθερός. Όπως σχολίασε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο αν παραιτηθεί οι κίνδυνοι που αφορούν στο θέμα μπορεί να επανέλθουν.

Η Fidelity σχεδιάζει να διατηρήσει την έκθεσή της στα ελληνικά ομόλογα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως ανέφερε ο αναλυτής Dierk Brandenburg. Η εταιρία κράτησε την έκθεσή της στην Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές και ενώ δεν υπήρχε ρευστότητα. Ο αναλυτής τόνισε ότι η κατάσταση της Ελλάδας είναι τώρα λίγο καλύτερη, αλλά οι επενδυτές είναι δύσκολο να κάνουν κάποια κίνηση, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα ελληνικά ομόλογα επωφελούνται από την απόφαση της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά το πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, κατέληξε.

Μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, η Greylock Capital Management πρόσθεσε στην έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα, επεσήμανε ο Diego Ferro, συνεπικεφαλής στις επενδύσεις. Η κατάσταση στην Ελλάδα ομαλοποιείται και η χώρα παίρνει τα χρήματα που χρειάζεται προκειμένου να εξυπηρετήσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, τόνισε, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι φθηνά γιατί η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, η μεταβλητότητα των ελληνικών ομολόγων είναι πιθανή, σε περίπτωση που η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές.

«Ξεκάθαρα μακριά» από το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στο άμεσο μέλλον η JP Morgan, αφού το έχει ήδη αποφύγει για πολλά χρόνια, τόνισε ο David Tan, επικεφαλής των global rates. Όλες οι πλευρές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις δέχονται ότι πρέπει να υπάρξει ένα είδος αναδιάρθρωσης του χρέους, αν και δεν είναι πιθανό να γίνει εκ των προτέρων. Θα προτιμηθεί μάλλον μια «κυκλική διαδρομή» για ελάφρυνση, όπως το να επιτραπεί μια μεγάλη περίοδος αναστολής της πληρωμής των επιτοκίων ή το να παραταθούν οι πληρωμές στο πολύ μακρινό μέλλον, πρόσθεσε. Ημερομηνία-κλειδί είναι η 20η Αυγούστου με την αποπληρωμή προς την ΕΚΤ, αφού η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί να γυρίσει σε χρηματοδότηση-γέφυρα, αν δεν έχει συμφωνηθεί το πακέτο διάσωσης.

Η Pioneer Investments δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όσο αυτά παραμένουν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η εταιρία θα εξετάσει την αγορά του χρέους μόνο αν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα. Η πολιτική ένταση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε εκλογές το φθινόπωρο και, αν κερδίσει, ο πρωθυπουργός  πιθανότατα θα αποβάλει την σκληρή αριστερά από το κόμμα, εκτιμά η Pioneer.

«Μένουμε εκτός ελληνικών ομολόγων», δηλώνει και η Natixis Asset Management. Οι πρόωρες εκλογές είναι πραγματική πιθανότητα και δεν είναι ξεκάθαρο το αν ο Τσίπρας μπορεί να διατηρήσει την ψήφο εμπιστοσύνης, εκτιμά η εταιρία.

Η Amundi δεν αγοράζει ελληνικό χρέος λόγω της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή. Όπως τόνισε η εταιρία, η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον BB για να γίνει η Amundi σημαντικός αγοραστής ομολόγων, κάτι που δεν υπάρχει σα σενάριο για το προσεχές μέλλον. Η εταιρία δεν περιμένει πολλές εξελίξεις σε ό,τι αφορά στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, καθώς ο Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητά του είναι η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας με τους πιστωτές. Οι εκλογές είναι «πολύ πιθανές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v