Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό: Όλο το πακέτο των ανατροπών του Αυγούστου

Το πακέτο παρεμβάσεων που απαιτούν οι δανειστές. Οι άμεσες αυξήσεις ορίων ηλικίας και ποιες συντάξεις θα υποστούν νέο ψαλίδι. Πιέσεις για αλλαγές σε διατάξεις που ήδη ψηφίστηκαν από τη Βουλή και «ξήλωμα» του νόμου Στρατούλη.

Ασφαλιστικό: Όλο το πακέτο των ανατροπών του Αυγούστου

Εντός Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, με την αποδέσμευση των στοιχείων κοινωνικής αλληλεγγύης από την τελική παροχή και τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στη βασική σύνταξη.

Οι απαιτήσεις των δανειστών έχουν ήδη καταγραφεί στο κείμενο της συμφωνίας του Ιουλίου και προβλέπουν παράλληλα με τις μεγάλες περικοπές που ήδη ψηφίστηκαν, μειώσεις συντάξεων, περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα κατώτατα όρια συντάξεων και καταβολή της μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους των ασφαλισμένων, έμμεσες ρήτρες μηδενικού ελλείμματος ακόμη και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, αύξηση εισφορών σε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων όπως οι αγρότες, οι ναυτικοί, αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και οι αυξήσεις ορίων ηλικίας έως και 12 χρόνια.

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστούν δύο ακόμη δύσκολες αλλαγές: η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους μέχρι τις 31/6/2015 θεωρούσαν ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 62ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα ταμεία.

Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας αναμένονται ακαριαίες, καθώς από το 2015 κιόλας, βάσει των όσων ζητούν οι θεσμοί, κάποιοι θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται κατά 6,5 χρόνια. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πιο ανώδυνες παρεμβάσεις, όμως όπως όλα δείχνουν το θέμα των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων έχει χαθεί.

Όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια των πρώτων επαφών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, το πακέτο περιλαμβάνει εξίσου δύσκολες διατάξεις για τους αγρότες του ΟΓΑ και τους αυτοαπασχολούμενους ασφαλισμένους των ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, προβλέπεται η στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και αλλαγές στις εισφορές του ΟΓΑ και των αυτοαπασχολουμένων του ΟΑΕΕ, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει επιπλέον συγκεκριμένα μέτρα, που θα καλύπτουν τη δημοσιονομική «τρύπα» από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, καθοριστικό ρόλο στις προωθούμενες αλλαγές θα διαδραματίσει ο νόμος 3863 που ψηφίστηκε το 2010 και προβλέπει νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με βασική και αναλογική σύνταξη. Επάνω σ' αυτόν άλλωστε χτίζεται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση των κατώτερων ορίων των συντάξεων για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους (που ήδη ψηφίστηκε), αλλά και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ (θα ψηφιστεί πιθανότατα πριν ή ταυτόχρονα με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου).

Σε αυτό το μοντέλο, ο ρόλος της επικουρικής σύνταξης (με μόνο ταμείο το ΕΤΕΑ ,στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα) θα περιοριστεί σημαντικά, βάσει της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδύναμων μέτρων. Μάλιστα, η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα εφαρμοστεί εμμέσως και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, τα οποία σταδιακά θα πρέπει να συγχωνευθούν σε έναν φορέα.

Το πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης των Ταμείων στα σημερινά επίπεδα χρηματοδότησης, τουλάχιστον μέχρι το 2021, και η κατάργηση της όποιας πρόσθετης χρηματοδότησης οδηγούν εκ των πραγμάτων σε νέες περικοπές παροχών. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η δέσμευση για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, που χρηματοδοτούν συγκεκριμένα ταμεία.

Παρεμβάσεις και επί των παρεμβάσεων

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, δηλαδή το κουαρτέτο πλέον των δανειστών της χώρας (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM), με επιστολή τους προς την κυβέρνηση ζητούν επιπλέον αλλαγές, με διορθώσεις στο πρώτο πακέτο παρεμβάσεων που ψηφίστηκε ήδη από τη Βουλή (Νόμος 4334/2015, που περιείχε τις αλλαγές σε ΦΠΑ και ασφαλιστικό).

Ειδικά για τις παραγράφους 27, 28, 30 και 32 του άρθρου 1 εγκαλούν την κυβέρνηση είτε για λάθη στη μετάφραση σε σχέση με το περιεχόμενο που είχε συμφωνήσει μαζί τους, είτε για ασάφειες, είτε για παραλείψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν από την κυβέρνηση να προσθέσει διάταξη με την οποία να παγώνει τις κατώτερες συντάξεις μέχρι το 2021 στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί το 2015 (486 ευρώ τον μήνα για το ΙΚΑ), να επεκτείνει και στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα τις διατάξεις για χορήγηση μόνον της αναλογικής κατώτατης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν πριν την ηλικία των 67 ετών, για αυξημένες κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και για αναδρομική εφαρμογή των νόμων 3863/2010 και 3865/2010 σε όλους όσοι έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης από 01/01/2015.

Επίσης, απαιτούν να θεωρείται ως έτος βάσης για τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, με βάση το προσδόκιμο της ζωής, το 67ο έτος της ηλικίας.

Ξηλώνουν και τους νόμους Στρατούλη

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει σαφέστατες ενστάσεις επί συγκεκριμένων παρεμβάσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στο ασφαλιστικό. Απαιτήσεις για αλλαγές στις 100 δόσεις, κυρίως για όσους έχουν μεγάλες οφειλές, έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια των αρχικών διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το θέμα τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της πολύωρης και επίπονης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

Ενστάσεις έχουν εκφράσει οι δανειστές και για τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προωθεί την πληρωμή των συντάξεων σε υπερήλικες ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, ενώ εξαιτίας των πιέσεων από τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη υπογράψει την αναγκαία υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά να μάθει γιατί από τον Μάιο του 2015 εκκρεμεί η υπογραφή της ΚΥΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς περίθαλψη χιλιάδες ανασφάλιστοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v