Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εκβιάστηκε η κυβέρνηση

Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο του εκβιασμού δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μια λύση στην οποία καταλήγουν οι πλευρές όταν ενεργούν με αυτό που ονομάζουμε ελευθερία της βουλήσεως.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Εκβιάστηκε η κυβέρνηση

Σε πλήρη και διεξοδικό απολογισμό της εξάμηνης περιόδου της λειτουργίας της Βουλής προχώρησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα για την Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους και κατά πόσο το έργο της επιτροπής αυτής έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι από εξ αρχής βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ο οποίος και απολύτως είχε συμμεριστεί την αναγκαιότητα δημιουργίας της.

«Με γνήσιο και ειλικρινή τρόπο ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αναγνώρισε τη σημασία της. Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και απαρίθμησε τα μέλη της κυβέρνησης που παρέστησαν στις εργασίες της επιτροπής.

Ωστόσο η πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους, δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης». «Αυτό δεν σημαίνει», είπε, «ότι θα κάνουμε μια νεκροψία. Όσο υπάρχει δυνατότητα, υποχρέωσή δική μου είναι να επιμείνω για να το αξιοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής και φορέα είναι να λάβει υπόψη της αυτό το πόρισμα. Επισημαίνω ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην ολομέλεια για το πόρισμα αυτό, έχει λάβει απόφαση η διάσκεψη των προέδρων, ήταν αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε πεδίο τεράστιο ενεργοποίησης και αξιοποίησης».

«Θεωρώ ατυχείς τις δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Μάρδα αντιφατικές και μη προσήκουσες», είπε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους δηλώσεις αυτονοήτως δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση η οποία έχει εκδηλώσει τη θέση, συμπαράσταση και στήριξη της στην επιτροπή αυτή. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ισχύουν αυτά τα οποία διακινήθηκαν μιντιακά ότι αυτό είναι η τιμωρία προς την Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους προς την πρόεδρο της Βουλή επειδή αυτονοήτως δεν αποδέχθηκα μια μη σύννομη μεταχείριση των αποθεματικών της Βουλής που έχουν να κάνουν με την αυτονομία της Βουλής. Δεν θέλω επίσης να πιστέψω ότι σε τέτοιου είδους και τόσο σοβαρά ζητήματα μπορεί να γίνεται ιδιωτική διαχείριση η οποία πλήττει θεσμούς και των πρόσωπα που ενσαρκώνουν θεσμούς».

Ερωτηθείσα για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στο καθεστώς των Μνημονίων και αν η διαφαινόμενη συμφωνία νέας δανειακής σύμβασης δημιουργεί νέα δεδομένα για την εξεταστική επιτροπή η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο του εκβιασμού, εκβιασμού ο οποίος είναι αντιδημοκρατικός, αντιθεσμικός, αντικοινοβουλευτικός, αντισυνταγματικός δεν συνιστά συμφωνία. Συμφωνία είναι μια λύση στην οποία καταλήγουν οι πλευρές όταν ενεργούν με αυτό που ονομάζουμε ελευθερία της βουλήσεως. Όταν εκλείπει η ελευθερία της βουλήσεως, αυτό δεν θεωρώ ότι είναι συμφωνία και άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στο ίδιο τσουβάλι και στο ίδιο καλάθι με εκείνους που ασμένως συνομολόγησαν σε βάρος της χώρας και του λαού συγκεκριμένα μέτρα απεχθέστατα παράνομα, αντισυνταγματικά».

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται τα πάντα, είπε ακόμη η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Προφανώς εξετάζονται τα πάντα και κυρίως και πρωταρχικά εξετάζονται και πρέπει να εξεταστούν οι ευθύνες εκείνων που εκβιάζουν με ένα τρόπο απροσχημάτιστο, απροκάλυπτο και ανερυθρίαστο και την ίδια ώρα εμφανίζονται να εκπροσωπούν θεσμούς και κυβερνήσεις. Ωστόσο δεν μπορώ και να μην επισημάνω ότι από τη δημιουργία αυτής της επιτροπής επιχειρήθηκε ο εκτροχιασμός και ο αποπροσανατολισμός του έργου και του αντικειμένου της από πρόσωπα που έλκουν συμφέροντα από την έκβαση των εργασιών της επιτροπής. Όταν στη σύνθεση της επιτροπής συμμετέχουν πρόσωπα που ήταν πρόσωπα μνημονιακών κυβερνήσεων, είναι πρόδηλο ότι υπάρχει ερωτηματικό ως προς το γιατί επιχειρείται να μην ερευνηθούν οι προηγούμενες περίοδοι ή επιχειρείται να εξομοιωθούν με την τρέχουσα περίοδο η οποία δεν δημιουργήθηκε αυτοτελώς».

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι ενώ εξελέγη πρόεδρος της Βουλής με ευρύτατη πλειοψηφία, σήμερα κόμματα ζητούν την απομάκρυνσή της αλλά και το Μαξίμου εκφράζει τον προβληματισμό του για θεσμική δυσαρμονία (σ.σ. αναφορικά με την στάση της στην ψήφιση των προαπαιτουμένων), η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι τρία κόμματα ήταν κατά της ανάληψης του αξιώματος της προέδρου της Βουλής, και «άμα τη ανακοινώσει της πρόθεσης του πρωθυπουργού να την προτείνει για πρόεδρο της Βουλής υπήρξαν λάβρες ανακοινώσεις και των τριών αυτών ΚΟ» (σ.σ. εννοεί ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ). «Και ήταν λογικό. Διότι ήταν αναμενόμενο ότι ως πρόεδρος της Βουλής θα αναλάμβανα τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξα. Προς στιγμή ήλπισαν ότι θα κολακευθώ από την πρόσκαιρη μεταστροφή τους ότι θα με ψηφίσουν και θα ξεχάσω την ποινική αξίωση της πολιτείας για κακουργήματα σε βάρος του δημοσίου, την οργιώδη διαφθορά και διαπλοκή, προ και κατά τη διάρκεια του μνημονίου», ανέφερε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου εξέφρασε επίσης την έκπληξή της γιατί το Ποτάμι «ανέλαβε την υπεράσπιση δύο υπουργών που καταφέρονται εναντίον της και εναντίον της θεσμικής της λειτουργίας, τον κ. Μάρδα και τον κ. Πανούση».

«Δεν είναι απορίας άξιο που και τα τρία αυτά κόμματα ζητούν την απομάκρυνσή μου, σας παραπέμπω στις ανακοινώσεις τους. Δεν επιδίωξα ούτε ζήτησα την στήριξή τους για τη θέση της προέδρου της Βουλής, δεν έκανα την παραμικρή καμπάνια εκλογής ως προέδρου της Βουλής. Θεωρώ τιμή μου το ότι με πρότεινε το κόμμα μου ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι με στήριξαν τα δύο κόμματα που στηρίζουν τη σημερινή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και δεν θέλω να πιστέψω ότι του ζήτησε ο πρωθυπουργός να στηρίξει την πρόταση του για την υποψηφιότητά μου(σ,σ, εννοεί το Ποτάμι). Σε καμία δε περίπτωση δεν θα ήταν αυτό δική μου επιθυμία. Εν πάση περιπτώσει και τα τρία αυτά κόμματα γνωρίζουν ποιες είναι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αν θέλουν και τολμούν μπορούν να υποβάλουν πρόταση μομφής», είπε η πρόεδρος της Βουλής

Σύμφωνα με το ΑΠΕ επέμεινε: «Μπορούν να κάνουν αυτό που κοινοβουλευτικά επιτρέπεται και επιβάλλεται αν θεωρούν ότι το πρόσωπο που ενσαρκώνει το θεσμό του προέδρου της Βουλής παραβιάζει τα καθήκοντά της. Θεωρώ ότι όχι απλώς δεν έχω παραβιάσει τα καθήκοντά μου αλλά προσπαθώ να τα υπηρετώ με τη μεγαλύτερη δυνατή ευσυνειδησία, δεν επέλεξα να είμαι διακοσμητική ή να ξεκουραστώ. Επέλεξα να είμαι στη Βουλή 20 ώρες το 24ωρο, επέλεξα να αναλάβω δράση και εργασία πραγματική, κοπιώδη αλλά κατά την άποψή μου πολύ ουσιαστική και επωφελή για την κοινωνία. Δεν επέλεξα να στρίψω δια του αρραβώνος, δεν επέλεξα να βαφτίσω το κρέας ψάρι, δεν επέλεξα να λέω άλλα έξι μήνες μετά, λέω τα ίδια σήμερα. Ακριβώς τα ίδια που έλεγα στις 6 Φλεβάρη 2015, ακριβώς τα ίδια που έλεγα και ως απλή βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα θεσμικής δυσαρμονίας που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της στάσης της στα προαπαιτούμενα, η πρόεδρος της Βουλής είπε: «όπως έχω κατ΄επανάληψη πει, με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας ειλικρίνειας, εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο. Η δήλωσή μου μετά την έξοδο μου από το Μαξίμου ότι οι θεσμικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να συνεννοούνται, να συνομιλούν και να βρίσκουν λύσεις ακόμη και όταν διαφωνούν με αντιπροσωπεύει πάντα. Η δήλωσή μου ότι και ο πρωθυπουργός και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος που ανήκουμε, τον ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεύει και θέλω να πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω και δεν θα το αλλάξω, να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper, δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής επιμένει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να υλοποιείται με βάση τις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας».

Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη ότι εν προκειμένω η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα τέθηκαν από την τρόικα και η κυβέρνηση σε κατάσταση εκβιασμού αναγκάστηκε να τις φέρει στη Βουλή. «Εγώ πείθομαι από αυτό. Το πιστεύω ξέροντας τις ειλικρινείς προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως όταν λοιπόν ο εκβιασμός περνάει από τη Βουλή, υποχρέωση της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό και αυτό έπραξα. Σε σχέση δε με την κοινοβουλευτική διαδικασία θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τρεις ψηφοφορίες του κατεπείγοντος, των πιο συντετμημένων κατεπειγόντων νομοσχεδίων, το ένα μάλιστα 1000 σελίδων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v