Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ηλεκτρική» η καρέκλα του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας

Επιπλέον χρηματοδότηση για να εξασφαλιστεί η πληρωμή των συντάξεων δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Ποια ταμεία έχουν εκτροχιαστεί στο 7μηνο. Ποιες αποφάσεις καλείται να υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός.

«Ηλεκτρική» η καρέκλα του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας

Αυξημένη κρατική χρηματοδότηση έχουν λάβει κατά το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, γεγονός που αφενός δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αφετέρου αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας που από αύριο και έως τη διεξαγωγή των εκλογών θα αναλάβει την... καυτή πατάτα του ασφαλιστικού. -η οποία παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλου Χαϊκάλη, δεν... δρόσισε καθόλου. Τουναντίον.

Ο εκλογικός Σεπτέμβριος αναμένεται "καυτός". Παρά τη συγκυριακή ανάσα που έδωσε στα έσοδα του Ιουλίου η έντονη φημολογία για κούρεμα καταθέσεων που συνοδεύτηκε με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Αν και συνολικά τα ταμεία έχουν δαπανήσει το 55,7% της κρατικής χρηματοδότησης, ήτοι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά 11,3 που προβλέπεται, ΟΑΕΕ, ΙΚΑ και ΟΓΑ έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό που αντιστοιχεί στο 7μηνο, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρωμή των συντάξεων έως το τέλος του 2015.

Εκτός προϋπολογισμού βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά και το ΕΚΑΣ, για το οποίο έχει ήδη δαπανηθεί το 86,7% της κρατικής χρηματοδότησης. Μάλιστα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το κράτος επέλεξε να "ρίξει" τον ΟΑΕΔ χρηματοδοτώντας τον με περίπου 234 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα αρχικά προβλεπόταν (200 εκατ. ευρώ έναντι 434 εκατ. ευρώ), προκειμένου να μην εκτροχιαστούν και οι δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης του προϋπολογισμού.

Αντίστοιχα, και ο ΕΟΠΥΥ έλαβε 41 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός (260 εκατ. ευρώ έναντι 301 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, ο ΟΑΕΕ έχει λάβει ήδη 610 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 834 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 73,1% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ το ΙΚΑ για το ίδιο διάστημα έχει λάβει 187 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός, ήτοι το 65,6% των συνολικά 2,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ). Ο ΟΓΑ έλαβε 44 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το επτάμηνο του 2015 (1,955 δισ. ευρώ από τα συνολικά 3,2 εκατ. ευρώ).

Ο... δανεισμός των ταμείων, είτε από το ΑΚΑΓΕ, είτε απευθείας από το κράτος, όπως αποκάλυψε το euro2day.gr θεωρείται αναπόφευκτος και μάλιστα υπό το άγρυπνο μάτι των δανειστών.

Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου και των διοικητών των ασφαλιστικών οργανισμών, λύθηκαν πάντως και τα τελευταία... μικροπροβλήματα και εξασφαλίστηκε η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων Σεπτεμβρίου, στο τέλος Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, εντολή στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης να ολοκληρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τις αναγκαίες για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων εγκυκλίους έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει.

Η έκδοση νέων συντάξεων για αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2015 παραμένει παγωμένη, ενώ στον αέρα είναι χιλιάδες ασφαλισμένοι που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν εντός του τρέχοντος έτους, εξαιτίας όμως της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συντάξεων θα παραμένουν εκτός σύνταξης από 5 έως και 17 χρόνια, σε ακραίες περιπτώσεις. Η οριστική αυτή τη φορά παραίτηση του Γ. Ρωμανιά δυσχεραίνει την κατάσταση, καθώς ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας θα είναι όπως όλα δείχνουν αυτός που θα υπογράψει την απαιτούμενη υπουργική απόφαση αλλά και όλες τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v