Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα φαβορί για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με σκληρές κομματικές κόντρες κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών επαφών. Οι κινήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και η επίθεση από ΝΔ στη Βασιλική Θάνου και τον ΠτΔ. Ποια ονόματα παίζουν για τις κρίσιμες υπουργικές καρέκλες.

Τα φαβορί για την υπηρεσιακή κυβέρνηση

Με την επιστροφή, το μεσημέρι, της διερευνητικής εντολής από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, εκτιμώντας ότι δεν έχει νόημα μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και με γνωστές τις προθέσεις όλων των κομμάτων, αναμένεται να επιδιώξει τον άμεσο σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες. Ετσι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκοπεύει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με όλους τους αρχηγούς στους οποίους θα ανακοινώσει το όνομα της νέας -υπηρεσιακής- πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, προέδρου του Αρείου Πάγου και αύριο, βάσει του προγραμματισμού, η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί και η χώρα επισήμως θα μπει σε προεκλογική περίοδο.

Και αυτό παρά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν αφενός την πραγματοποίηση δύο συσκέψεων υπό τον κ. Παυλόπουλο (για την τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση) και αφετέρου, τη διενέργεια των εκλογών μία εβδομάδα μετά τον σχεδιασμό της Προεδρίας, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Η ΝΔ δε εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για το πρόσωπο της κ. Θάνου, ως νέας πρωθυπουργού, με τον αρμόδιο τομεάρχη μάλιστα, Χαράλαμπο Αθανασίου, να εκδίδει μια πολύ σκληρή δήλωση με αιχμές τόσο κατά της ιδίας, όσο και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Όπως λένε στη Συγγρού, δεν μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μετατρέψει την υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μονοκομματική, δεδομένου μάλιστα ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο ζωής του αναμενομένου, αφού το πιο πιθανό σενάριο κάνει λόγο για νέες διερευνητικές εντολές μετά τις εκλογές, λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας. Και σε μια τέτοια περίπτωση, υποστηρίζουν στη ΝΔ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστεί σειρά σοβαρών ζητημάτων όπως οι τράπεζες, το μεταναστευτικό και τα σχολεία, ενώ ακολουθούν και συνεδριάσεις της Συνόδου Κορυφής και του Eurogroup.

Τα ονόματα

Όσον αφορά τα ονόματα που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ήδη οι σχετικές πληροφορίες κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Έτσι, πολύ πιθανόν είναι στο υπουργείο Εξωτερικών να επιστρέψει ο Πέτρος Μολυβιάτης και στο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα και τη διενέργεια των εκλογών, ο Αντώνης Μανιτάκης. Στο υπουργείο Οικονομικών προς αναβάθμιση οδεύει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και στο Δικαιοσύνης ο πρώην εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (από υφυπουργός που είναι σήμερα).

Ως διάδοχος του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο Ιωάννης Γιάγκος, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απόστρατος πτέραρχος, ενώ ο Παναγιώτης Νικολούδης εκτιμάται πως θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης, ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το υπουργείο Ανάπτυξης, του Αντώνη Μακρυδημήτρη για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Αγ. Κιάου για το Παιδείας. Για το υπουργείο Εργασίας παίζει το όνομα του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Για το υπουργείο Προστάσιας του Πολίτη ακούγεται ο Νίκος Μακρυδημήτρης, και ο Χρ. Ζώης για το υπουργείο Ναυτιλίας.

Επιστροφή στη Ρηγίλλης

Την ίδια ώρα στην αντιπολίτευση, οι κομματικοί μηχανισμοί ανεβάζουν στροφές ενόψει της εξαιρετικά σύντομης προεκλογικής περιόδου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εντείνει τις προσπάθειές του για συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ και προσέλκυση όλων όσοι κινούνται ιδεολογικά στον χώρο της κεντροδεξιάς. Αύριο ξεκινά τις περιοδείες (Βοιωτία και Εύβοια οι πρώτοι σταθμοί), ενώ για την Τρίτη προγραμματίζει ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στη Ρηγίλλης, μπροστά στο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο όπου στεγαζόταν το κόμμα μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εγκαινίασε χθες την προεκλογική περίοδο με ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη και με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στα άλλα κόμματα που εκπροσωπούν «το παλαιό». Μιλώντας για το κόμμα του είπε ότι κατάφερε κι έβαλε νέους όρους στο παιχνίδι κι αυτό «σε μια Βουλή καθημαγμένη από τα μνημόνια και τις παλιές αντιθέσεις», ενώ για τις προσεχείς εκλογές σημείωσε πως «διεκδικούμε να καθορίσουμε την επόμενη Βουλή».

Τέλος, στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν οι διεργασίες για το τελικό σχήμα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών, με τις συνομιλίες με τη ΔΗΜΑΡ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου να βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v