Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σχέδια μετά την επιστροφή στην Κουμουνδούρου

Ο πρώην πρωθυπουργός «παρέδωσε» το Μαξίμου με νέο μήνυμα. Αύριο το «πυρ» από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Η εκλογική task force του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχεδιασμός για ΔΕΘ. Λαφαζάνης... εν υαλοπωλείω, κατηγορεί τον Παυλόπουλο.

Τα σχέδια μετά την επιστροφή στην Κουμουνδούρου

Μετά από εφτά μήνες ακριβώς ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε στα κομματικά λημέρια για να δώσει από το στρατηγείο της Κουμουνδούρου τη μάχη των εκλογών. Εσπευσε μάλιστα μέσω Αυγής να στείλει το πρώτο μήνυμα: «Σήμερα ξεκινά η μεγάλη εκλογική μάχη Ο ελληνικός λαός θα δώσει ισχυρή εντολή για το παρόν και το μέλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Και δεν θα γυρίσει. Θα πάει μόνο μπροστά».

Σε 23 ημέρες η κάλπη θα δείξει εάν επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου ως επικεφαλής αυτοδύναμης κυβέρνησης ή συνεργασίας. Οι πρώτες ενδείξεις επιβάλλουν «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς τη δεύτερη εκδοχή. Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν αρχίσει να «τρέχουν» σε κανονικούς ρυθμούς καθώς οι θερινές άδειες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σε όσες μετρήσεις επιχειρούνται το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι εξαιρετικά υψηλό.

Ο κ. Τσίπρας, κατά την τελετή «παράδοσης» του αξιώματος στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου (όπου υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του Α. Σαμαράς δεν έπραξε το ίδιο) θέλησε να περάσει ένα ακόμη μήνυμα στην πορεία προς τις κάλπες: ότι ο επικεφαλής του ESM Κ.Ρέγκλινγκ άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει (θετική) απόφαση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους τον Οκτώβριο και όχι στα τέλη του χρόνου, όπως άφηναν οι εταίροι να εννοηθεί το προηγούμενο διάστημα.

Μοσκοβισί: Επρεπε να πάει σε εκλογές

Για το εάν έπρεπε ή όχι να γίνουν πρόωρες εκλογές σ΄αυτήν ακριβώς τη στιγμή, την (θετική) απάντηση την έδωσε χθες ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί: «ο Αλέξης Τσίπρας χρειαζόταν αναμφιβόλως εκλογές καθώς έπρεπε να έχει μια πλειοψηφία που να συμφωνεί με τις επιλογές που έκανε, οι οποίες ήταν θαρραλέες αλλά όχι εκείνες για τις οποίες εξελέγη αρχικά», είπε.

Επιβεβαιώνοντας, με τη σειρά του, τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποφάσισε ερήμην των εταίρων και, επιπλέον, είχε πάρει το «πράσινο φως» – σε αντίθεση με τους (αρχικούς) ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Ετσι κι αλλιώς η εκλογική μάχη με τα μεγάλα διλήμματα θα ξεκινήσει επισήμως αύριο, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί σήμερα, μετά το μεσημέρι.

Τα πρώτα δείγματα της καμπάνιας

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος, το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τα βασικά όπλα, δηλαδή: «τι απέδωσε η εξάμηνη διαπραγματευτική μάχη – ποιος μπορεί να διαχειριστεί με τον δικαιότερο τρόπο τη συμφωνία – τι διακυβεύεται σ΄ αυτές τις κάλπες – ποιος ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διάσπαση, ζητά την ψήφο".

Κάποιες πρώτες απαντήσεις δόθηκαν ήδη από τον ίδιον στο διάγγελμά του και στην προχθεσινή συνέντευξη στον Alpha , ωστόσο μέσα από τα σποτ, τις περιοδείες και τις συνεντεύξεις θα «φωτίζεται» η επόμενη (των εκλογών) ημέρα. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν οι επιτελείς του την διαβεβαίωση Τσίπρα στην τηλεοπτική συνέντευξη; «με κυβέρνηση της Αριστεράς κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του»...

Στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί και το ακριβές πρόγραμμα της παρουσίας στη ΔΕΘ. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο Βελίδειο και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ σχεδιάζεται να συνοδευτεί η παρουσία στον Θερμαϊκό με περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρώην πρωθυπουργός «θα πάρει πάνω του την εκστρατεία» ενώ θα ζητήσει τηλεοπτικό debate με τους πολιτικούς του αντιπάλους – και δη, τον Β. Μεϊμαράκη.

Η ... task force

Η εκλογική ομάδα είναι έτοιμη με επικεφαλής τον Νίκο Παππά. Την καμπάνια (γραφείο Τύπου, τεκμηρίωση, social media) θα «τρέξουν» οι Πάνος Σκουρλέτης, Αγγελος Τσέκερης (θα είναι ο συντονιστής) και Ράνια Σβίγκου, με τον αρθρογράφο της ΑΥΓΗΣ (και λογογράφο) Θανάση Καρτερό σε ρόλο συμβούλου. Η Ολγα Γεροβασίλη αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις εκλογικές αναλύσεις θα κάνει, όπως πάντα, ο Κώστας Πουλάκης.

Λαφαζάνης... εν υαλοπωλείω

Οσο για τους "πρώην"; Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέστρεψε χθες την διερευνητική εντολή (αφού την «κράτησε» τρεις ημέρες...και μία ώρα) εξαπολύοντας ευθεία και σκληρή επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ερμηνεύοντας το Σύνταγμα, υποστήριξε ότι επιβάλλεται σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων «με φυσική παρουσία» διότι «δεν προβλέπονται τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ αυτών και του Προέδρου». Κι αφού επέμεινε στο αίτημα για εκλογές την 27η Σεπτεμβρίου, έριξε... την απειλή προς τον κ. Παυλόπουλο: «αν δεν το πράξει θα υποχρεωθούμε να κάνουμε δηλώσεις τις οποίες δεν θα θέλαμε να κάνουμε», προσθέτοντας (προφανώς προκαταβολικά) ότι «οι μεγαλύτερες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές εκτροπές έχουν γίνει πάντα στο όνομα της τήρησης του Συντάγματος».

Συμμαχικά σύννεφα

Ο εκνευρισμός που «έβγαλε» πάντως ο κ. Λαφαζάνης δεν οφείλεται μόνο στην ημερομηνία των εκλογών, αλλά και στα εμπόδια που συναντά η προσπάθειά του να συσπειρώσει υπό την "Λαϊκή Ενότητά" του όλες τις (εξ αριστερών) αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Οπως αναμενόταν, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν συστρατεύεται στο σύνολό της μαζί του, ο Μίκης Θεοδωράκης τον κάλεσε ήδη... να μην κατέβει στις εκλογές και ο Μανώλης Γλέζος διεμήνυσε ότι δεν θα απαντήσεις πριν από την Δευτέρα.

Και πυρά από ...την Βαλαβάνη

Χθες εμφανίσθηκαν σύννεφα και στη σχέση της ΛΑΕ με την Νάντια Βαλαβάνη, η οποία, με επιστολή της, κατηγόρησε τον κ. Λαφαζάνη και τους επιτελείς του ότι συγκροτούν ψηφοδέλτια-λίστες χωρίς ανοικτές διαδικασίες και διάλογο. 

Η ίδια ανεξαρτητοποιήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (την προηγούμενη εβδομάδα) ωστόσο δεν έσπευσε να ενταχθεί στη ΛΑΕ, την οποία, πάντως, χαρακτήρισε «σημαντική πρωτοβουλία». Αυτό έγινε σήμερα καθώς η πρώην υπουργός δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «ότι συμπαρατάσσομαι με την προσπάθεια συγκρότησης του πλατιού εκλογικού μετώπου της Λαϊκής Ενότητας ενάντια στις πολιτικές που πέντε χρόνια τώρα καταστρέφουν το λαό και τη χώρα και που τις τσιμεντάρει αυτές τις πολιτικές κι αυτήν την καταστροφή το τρίτο μνημόνιο». 

Μέχρι την Κυριακή αναμένεται να ανακοινώσει τη σύμπραξή της με το νεοσύστατο κόμμα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Συνεργάτες του κ. Λαφαζάνη διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι η ίδια θα συνεργασθεί ως επικεφαλής δικής της κίνησης ή κόμματος, τονίζοντας ότι βουλευτές που αναφέρονται ότι ανήκουν στην επιρροή της (όπως η Ραχήλ Μακρή ή η Αγλαϊα Κυρίτση) έχουν ήδη προσχωρήσει στη ΛΑΕ.

Και με το Κόμμα Πειρατών

Επιπλέον, ο λόγος που ο κ. Λαφαζάνης καθυστέρησε χθες να παραδώσει την εντολή στον κ.Παυλόπουλο οφείλεται στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει νέους συμμάχους.

Ετσι, λίγο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας Θ. Γούναρη, με τον οποίο συζήτησαν (αλλά δεν κατέληξαν ακόμη) το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας.

Από τις επαφές δεν έλειψαν οι γνωστοί συνδικαλιστές Π. Καλφαγιάννης (ΠΟΡΠΕΡΤ) και Ν. Φωτόπουλος (ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ), οι οποίοι δήλωσαν ότι στηρίζουν το κόμμα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v