Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Να ανατρέψουμε τα σχέδια για αριστερή παρένθεση»

Επιχείρηση «διλήμματα, οράματα, ανάταξη ηθικού» στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις... σε δόσεις. Η Κουμουνδούρου «παρακολουθεί» τις δημοσκοπήσεις, ενώ η ΛΑΕ «εξοργίζεται» για το χαμηλό μονοψήφιο και ετοιμάζεται για... τη Ζωή.

«Να ανατρέψουμε τα σχέδια για αριστερή παρένθεση»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει σήμερα την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας του. Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στελεχών ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει «διλήμματα και οράματα» αποσκοπώντας, σ΄αυτή τη χρονική στιγμή, να ανατάξει το ηθικό του κόμματος που παρουσιάζει... πτωτικές τάσεις μετά τη διάσπαση.

Η τακτική του Π. Λαφαζάνη να αποχωρούν κατά δόσεις τα πρώην στελέχη της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας ώστε να επιτείνει την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φυλλορροεί υπέρ της ΛΑΕ προκαλεί την εύλογη «αναστάτωση» σε ένα ευρύ ακροατήριο που αγνοεί την κομματική ανθρωπογεωγραφία.

Εστω κι έτσι, η συνεχιζόμενη «αιμορραγία» και το γεγονός ότι στους αποχωρούντες προστίθενται και στελέχη των «53» που δεν έχουν καμία σχέση με τη ΛΑΕ προβληματίζει.

Αυτό το κλίμα επιχείρησε να ελαφρύνει (από) χθες ο κ. Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και παρουσιάζοντας την κεντρική ιδέα εκλογικής καμπάνιας: «οι πολίτες καλούνται να δώσουν οριστικό τέλος στο παλιό πολιτικό σύστημα. Να ανατρέψουν τα σχέδια της αριστερής παρένθεσης. Να επιλέξουν ανάμεσα στη φυγή προς τα εμπρός και στην παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος, που μας οδήγησε στα μνημόνια και τη χρεοκοπία», είπε.

Ανέφερε δε, ότι στο συνολικό κυβερνητικό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός άξονας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση, τους θεσμούς και το κράτος, καθώς «μόνο μια πολιτική δύναμη που δεν είναι δέσμια συμφερόντων, μπορεί να τις σκεφτεί και να τις εφαρμόσει».

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν τις δημοσκοπήσεις αλλά εκτιμούν ότι οι πολλοί αναποφάσιστοι και η χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (στο 50%) ως αποτέλεσμα και της διάσπασης, δίνουν περιθώρια μεγάλων βελτιώσεων όσο θα ξετυλίγεται η εκλογική καμπάνια.

«Να βγει κανείς ή να μη βγει»;

Νωρίτερα, είχαν «σκάσει» άλλες τρεις παραιτήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Πρώτη του Ανδρέα Καρίτζη, στενού προσωπικού φίλου του πρώην πρωθυπουργού και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ.Τσίπρας. Ο κ. Καρίτζης (από τους «53») είχε διαφωνήσει από τον Ιούλιο με τον συμβιβασμό και τη συμφωνία, ενώ δεν κατέστη δυνατό να μεταβάλλει άποψη. Στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται την «κοινωνικά οδυνηρή και πολιτικά μη βιώσιμη» συμφωνία καθώς και τη «μεθοδολογία» λήψης των αποφάσεων.

Στην ίδια οδό βρέθηκε ο Χρήστος Λάσκος επικρίνοντας την απόφαση για εκλογές πριν συγκληθεί το συνέδριο. Πριν από τρία χρόνια είχε συνυπογράψει με τους Γιάννη Μηλιό και Ευκλείδη Τσακαλώτο άρθρο με τίτλο «Εξοδος από το ευρώ: Να βγει κανείς ή να μη βγει;» ασκώντας κριτική στους «φιλοδραχμιστές» του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραίτηση υπέβαλλε και η Αγγελική Σαπουνά, η οποία διευκρίνισε ότι δεν θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα.

Δημοσκοπικός θυμός στη ΛΑΕ

Στο μέτωπο των... «πρώην», υπήρξε χθες μεγάλος εκνευρισμός από το πρώτο κύμα δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν την «Λαϊκή Ενότητα» σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά (περί το 5%) να συναγωνίζεται με τη Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και τους Κεντρώους του Βασίλη Λεβέντη.

«Οι δημοσκοπήσεις, ορισμένες από αυτές απολύτως αναξιόπιστες, χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε εξουσία και την διαπλοκή στη χώρα ως ένα εργαλείο παρέμβασης και διαστρέβλωσης στη συνείδηση των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Ησυχος. Και υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός «θα διαψεύσει τις στημένες Κασσάνδρες» διότι το εκλογικό αποτέλεσμα (υπέρ της ΛΑΕ) θα προκαλέσει «πολιτικό σεισμό» στη χώρα.

Το κόμμα του κ.Λαφαζάνη διαμαρτυρήθηκε, επίσης, εντόνως και επισήμως επειδή δεν ρωτήθηκε για τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου. «Η βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή συνεχίζεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι «αυτή η κυβέρνηση φέρνει έντονο μνημονιακό, νεοφιλελεύθερο και δεξιό προσανατολισμό».

«Και με Ζωή, θα δούμε πώς»

Αργά το βράδυ ο κ.Λαφαζάνης «αποκάλυψε» ότι θα συνεργασθεί με τη ΛΑΕ και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, διευκρινίζοντας ότι η μορφή της συμπόρευσης (σ.σ. ένταξη ή συνεργασία ως επικεφαλής δικής της κίνηση) θα ανακοινωθεί σύντομα.

Νωρίτερα είχαν ανακοινώσει τη σύμπραξή τους με την Λαϊκή Ενότητα οι μέχρι χθες βουλευτές Νάντια Βαλαβάνη και Κώστας Δερμιτζάκης, οι οποίοι είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφότεροι χαρακτήρισαν τη σύσταση του κόμματος ως σημαντική αντιμνημονιακή πρωτοβουλία, αν και η κυρία Βαλαβάνη είχε αντιδράσει δημοσίως προχθές για τη σπουδή του επιτελείου Λαφαζάνη να «κλείσει» ψηφοδέλτια χωρίς να έχει προηγηθεί εσωτερικός διάλογος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v