Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Τεστ ευελιξίας για την BRRD οι ελληνικές τράπεζες

Τους πονοκεφάλους των ρυθμιστικών αρχών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών περιγράφει ο οίκος αξιολόγησης. Η σίγουρη προστασία των καταθετών και τα δεδομένα για τους κατόχους ομολογιακών εκδόσεων.

Fitch: Τεστ ευελιξίας για την BRRD οι ελληνικές τράπεζες

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να επιδείξουν ευελιξία στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το bail in (BRRD) στις ελληνικές τράπεζες για να αποφύγουν την επιβολή απωλειών σε ορισμένους πιστωτές και ειδικά στους καταθέτες, υποστηρίζει η Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ευελιξία μπορεί να είναι πιο περιορισμένη από το 2016 και έπειτα, όταν θα τεθούν σε πλήρη ισχύ η οδηγία και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εκκαθάρισης. Ως εκ τούτου, όποια και αν είναι η μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών, μπορεί να μην αποτελέσει προηγούμενο για το πώς θα εφαρμοστεί η οδηγία σε άλλες χώρες.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα ενέκρινε την οδηγία στις 22 Ιουλίου.

Η συμφωνία των 86 δισ. ευρώ ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους πιστωτές προβλέπει ότι 25 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης των τραπεζών. Η Fitch εκτιμά ότι τα 25 δισ. ευρώ θα είναι αρκετά σε ένα σενάριο τύπου Κύπρου, δεδομένου ότι θα αναγνωριστούν οι αναβαλλόμενοι φόροι. 

Στην ανακοίνωση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου σημειώνεται ότι μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών το εργαλείο του bail in θα εφαρμοστεί μόνο στους ομολογιούχους κύριας εξασφάλισης, αλλά όχι και στους καταθέτες.

Οπως υπενθυμίζει η Fitch, η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ρητά ότι εξαιρούνται του bail in οι καταθέτες. Τα ομόλογα κύριας εξασφάλισης των ελληνικών τραπεζών, όμως που αναφέρεται ότι θα εμπλακούν στο bail in και βρίσκονται στα χέδια ιδιωτών αντιστοιχούν σε μόλις 4,7 δισ. ευρώ, οπότε η δυνατότητα απορόφησης ζημιών είναι περιορισμένη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εκδόσει και 49 δισ. ομολόγων με κρατική εγγύηση (μαξιλάρι 2), αλλά η επιβολή απωλειών στους τίτλους αυτούς είναι δύσκολη γιατι έχουν δοθεί ως ενέχυρα για την άντληση ρευστότητας από τον ELA. 

Η Fitch διευκρινίζει ότι η οδηγία BRRD προβλέπει την επίδειξη ευελιξίας για ορισμένες υποχρεώσεις στην κατηγορία των κύριων ομολογιούχων (ώστε να μην προκληθεί αναταραχή στην πραγματική οικονομία για παράδειγμα), αλλά η επικέντρωση των ζημιών μόνο σε μια κατηγορία πιστωτών (των κύριων ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα) μπορεί να αφήσει ακάλυπτες τις αρχές σε διεκδικήσεις αποζημιώσεων καθώς υπάρχει ρύθμιση που προβλέπει ότι δεν πρέπει να υποστούν ζημιές υψηλότερες από αυτές που θα είχαν αν γίνονταν εκκαθάριση της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v