Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας

Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να οικοδομήσει ένα νέο δημόσιο σύστημα Υγείας, σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Τι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας

Καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και διασφάλιση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, περιλαμβάνονται – μεταξύ άλλων – στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να οικοδομήσει ένα νέο δημόσιο σύστημα Υγείας, σύγχρονο και λειτουργικό, το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ένα Σύστημα Υγείας αξιόπιστο, ανθρωποκεντρικό και οικονομικά βιώσιμο, ικανό να παρέχει καθολική πρόσβαση, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με το iatronet.gr το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, δράσεων και επενδύσεων για την ενίσχυση της καθολικής κάλυψης που έχουν σχεδιαστεί για το 2015-2019 ομαδοποιούνται σε τρεις άξονες:

-Ουσιαστικό δικαίωμα καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα υγείας και δημόσια υγεία, με οικονομική προστασία.

-Διαφανής και σύγχρονη διακυβέρνηση του Συστήματος υγείας.

-Βιώσιμη χρηματοδότηση της Δημόσιας Περίθαλψης.

Γενόσημα

Οι κύριες δεσμεύσεις της συμφωνίας αφορούν την επανατιμολόγηση γενοσήμων και off-patent φαρμάκων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και έλεγχο συνταγογράφησης και παραπεμπτικών εξετάσεων, την είσπραξη οφειλόμενων clawback, την ανάπτυξη της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας για τη διαπραγμάτευση τιμών φαρμάκων.

Στο πρόγραμμα είναι ενσωματωμένες αυτές οι ρυθμίσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας χρηματοδότησης του ΕΣΥ και της ελαχιστοποίησης της οικονομικής συμμετοχής των ασθενών.

Σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, πραγματοποίησε τα εξής:

-Κατάργηση του «εισιτήριου πρόσβασης» των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

-Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση της λειτουργίας των δημόσιων δομών με παράταση της θητείας όλου του επικουρικού προσωπικού μέχρι 31/12/2015 και συνολικό προγραμματισμό 4.500 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια. Ήδη έχει δρομολογηθεί η 1η δέσμη προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ περίπου 1.000 θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ έχει εγκριθεί με ΠΥΣ η 2η δέσμη με περίπου 2.500 γιατρούς -νοσηλευτές- λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας.

-Επίσπευση των κρίσεων και των διορισμών μονίμων γιατρών του ΕΣΥ από προκηρύξεις προηγουμένων ετών που είχαν «παγώσει».

-Διευκόλυνση της διαδικασίας πρόσληψης επικουρικών γιατρών και αύξηση του χρόνου της σύμβασης από 1 σε 2 χρόνια (για τα επαρχιακά νοσοκομεία) ή σε 3 χρόνια για ειδικά τμήματα ( ΜΕΘ. ΜΕΝΝ, ΜΤΝ, ΤΕΠ, Ογκολογικά Τμήματα, δομές Ψυχικής Υγείας, ΕΚΑΒ).

-Προκήρυξη 3.025 θέσεων ανέργων για τους φορείς του Υπουργείου Υγείας μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

-Συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Άμυνας για την στελέχωση με οπλίτες ιατρούς ακάλυπτων περιφερειακών ιατρείων σε δυσπρόσιτες, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.

-Προσπάθεια ομαλοποίησης της ροής πληρωμών για τις εφημερίες των γιατρών και τις υπερωρίες του προσωπικού, που χάρις στο ζήλο και το φιλότιμό τους κρατούν ακόμα όρθιο το ΕΣΥ

-Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου (με υπό έκδοση ΚΥΑ) για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων ανθρώπων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και γραφειοκρατικά εμπόδια.

-Κατάργηση της υγειονομικής διάταξης 39Α που είχε ευνοήσει το στιγματισμό ασθενών και τον κοινωνικό ρατσισμό.
Συντονισμό της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων-μεταναστών και υποστήριξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ των ιατρείων στις περιοχές πρώτης υποδοχής και στο χώρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Δεσμεύσεις

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

-Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας για όλους τους πολίτες, ανασφάλιστους, μετανάστες και πρόσφυγες. Κανένας πολίτης χωρίς πρόσβαση στο φάρμακο και στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

-Καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με κάρτα υγείας και ασφαλιστική κάλυψη για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων.

-Πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, οικογενειακούς γιατρούς και διεπιστημονικές ομάδες υγείας που έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης, αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το Σύστημα Υγείας, συντονίζουν τη συνολική υγειονομική του φροντίδα και διαχειρίζονται τα προβλήματα υγείας.

-Διασφάλιση πρόσβασης για όλους σε εξειδικευμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη, μέσα από μετασχηματισμένες και επαναστελεχωμένες μονάδες ΠΕΔΥ.

-Βελτίωση της ποιότητας, ενίσχυση της ασφάλειας και εξορθολογισμός της νοσοκομειακής φροντίδας. Στήριξη του ΕΣΥ με σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των τεράστιων κενών σε ανθρώπινο δυναμικό. Ολοκλήρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών. Αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων με : 1. Δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ) - θέσπιση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική- διασύνδεση ΤΕΠ-ΕΚΑΒ. 2. Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των ραντεβού και της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, διαφανής λίστα χειρουργείου και διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ με στόχο την ισότιμη, έγκαιρη και χωρίς συναλλαγές εξυπηρέτηση των ασθενών.

-Αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων – «Παρατηρητήριο αστοχίας υλικών» και «ηλεκτρονική αποθήκη» για όλες τις δημόσιες δομές 4. Γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία 5. Προώθηση μορφών κοινωνικής οικονομίας στον τομέα των υποστηρικτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων 6. Εδραίωση ενός άλλου κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ , σε συνεργασία με τις πιο έντιμες και αξιόπιστες δυνάμεις του.

-Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ασύλου και της ανάπτυξης τομεοποιημένων, πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας , με σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικών ασθενών. Διοικητική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με μετατόπιση του κέντρου βάρους του συστήματος λήψης αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση (ΔΨΥ) στις ΥΠΕ και στις σχεδιαζόμενες Τομεακές Διευθύνσεις Ψυχικής Υγείας (Το.ΔΙ.Ψ.Υ).

-Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων στα θέματα δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο- διατομεακή συνεργασία με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών και συντονισμένες προληπτικές δράσεις στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας (εργασία, εισόδημα, διατροφή, κατοικία, ύδρευση, αποχέτευση, θέρμανση, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, περιβαλλοντική προστασία, οδική ασφάλεια κλπ).

-Στην πολιτική για τις εξαρτήσεις δίνουμε έμφαση στον τομέα της πρόληψης με προτεραιότητα την αναχαίτιση της αυξητικής τάσης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών που παρατηρείται στο νεανικό πληθυσμό. Επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, στην κατεύθυνση της εφαρμογής μιας εθνικής στρατηγικής για τις εξαρτήσεις με ενιαία επιστημονική εποπτεία και συντονισμό των επιμέρους δράσεων. Διασφάλιση του δικαιώματος των εξαρτημένων στη θεραπεία, μέσα από ένα ολιστικό μοντέλο που συνδυάζει και ενσωματώνει όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και διασυνδέει λειτουργικά όλες τις δομές. Εξάλειψη της λίστας για ένταξη σε προγράμματα υποκατάστασης μέσω της δημιουργίας Μονάδων Άμεσης Πρόσβασης του ΟΚΑΝΑ.

-Εξορθολογισμός συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων με εφαρμογή ηλεκτρονικών θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

-Διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς και σύγχρονη διακυβέρνηση υγείας μέσω μιας αποδοτικής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

-Συμμετοχική διακυβέρνηση των νοσοκομείων, με ενίσχυση της φωνής των ασθενών και των εργαζομένων - Διαφάνεια και λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα διοίκησης - Νέο σύστημα Διοίκησης των νοσοκομείων, με διασφάλιση της αξιοκρατίας, της δημοκρατικής λειτουργίας, της εκπροσώπησης των εργαζομένων, των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και του κοινωνικού ελέγχου, με τελικό στόχο την ισότητα, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας.

-Επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του τομέα Υγείας - προώθηση και διαχείριση καινοτομιών - Παροχή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας για όλους, με δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για ασθενείς και παρόχους υπηρεσιών, με την εγκαθίδρυση ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην υγεία, ολοκλήρωση και λειτουργία του Χάρτη Υγείας για το δημοκρατικό προγραμματισμό των υπηρεσιών του ΕΣΥ, μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών, δραστική αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς στο Σύστημα Υγείας.

-Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας.

Χρηματοδότηση

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας προϋποθέτει την ενιαία διαχείριση των πηγών χρηματοδότησης, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών υγείας και των πόρων από τη γενική φορολογία.

Οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι:

Προστασία του πληθυσμού έναντι των οικονομικών συνεπειών της ασθένειας, μειώνοντας τις άμεσες επιβαρύνσεις των ασθενών ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης Υγείας.

Σταδιακή επαναφορά της δημόσιας δαπάνης υγείας στα μέσα επίπεδα της ΕΕ, με διαφανή χρηματοδότηση των δομών υγείας.

Επανεπένδυση στην ΠΦΥ, την πρόληψη και τη Δημόσια Υγεία που μακροπρόθεσμα μειώνουν το κόστος περίθαλψης.
Βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική προς όφελος των ασθενών, των δημόσιων οικονομικών και της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.Αναβάθμιση της δημόσιας φαρμακευτικής πολιτικής με ενίσχυση – αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, αύξηση της διείσδυσης ποιοτικών γενοσήμων και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων με κοινωνικά και νοσολογικά κριτήρια.

ΕΟΠΥΥ

Για τον ΕΟΠΥΥ προτείνονται:

Ανασυγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και του ελεγκτικού μηχανισμού του, ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τη βελτίωση των οικονομικών όρων συνεργασίας με τους επαγγελματίες υγείας, τους παρόχους, τη φαρμακευτική βιομηχανία και άλλους προμηθευτές υπηρεσιών.

Διασφάλιση της άμεσης απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών υγείας. Καθορισμός κλειστού προϋπολογισμού για τα πολύ ακριβά καινοτόμα φάρμακα (Φάρμακα Υψηλού Κόστους - ΦΥΚ) και διαπραγμάτευση τιμών με βάση τον όγκο και το αποδεδειγμένο θεραπευτικό όφελος.

Ανατιμολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων σε συνδυασμό με κλιμακωτές εκπτώσεις (rebate) με βάση τον όγκο, καθώς και με κατευθυντήριες διαγνωστικές οδηγίες και έλεγχο των παραπεμπτικών σε πραγματικό χρόνο.

Ενσωμάτωση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v