Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Κουλτούρα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Αυτό που καθιστά την Αθήνα ειδική περίπτωση στη Ευρωζώνη, είναι υπάρχει μια κουλτούρα του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους. Η περίπτωση της ναυτιλίας. Αναγκαία η αναδιάρθρωση χρέους.

Λαγκάρντ: Κουλτούρα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Την θέση της ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέος υπογράμμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην Huffington Post. 

Οπως ανέφερε, το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σε μια νομισματική ένωση πρακτικά οδηγεί σε απώλεια ενός εργαλείου κατά της ύφεσης καθώς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει υποτίμηση, ενώ άλλες χώρες εκτός νομισματικής ένωσης μπορούν να το κάνουν. Κάνεις υποτίμηση, γίνεσαι πιο ανταγωνιστικός, υπογράμμισε.

Οπότε, τόνισε, πρέπει να επαναφέρεις την παραγωγικότητά σου με δύο τρόπους: Δουλεύεις πάνω στο κόστος εργασίας, όπως έγινε στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Και βελτιώνεις την συνολική οικονομία αναδιαρθρώνοντάς την για να την κάνεις πιο ευέλικτη και θετική στην καινοτομία.

Αυτή την επιλογή η Ελλάδα δεν την έχει κάνει ακόμα, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Τόνισε δε ότι αυτό που καθιστά την Αθήνα μια ειδική περίπτωση στη Ευρωζώνη, είναι υπάρχει μια κουλτούρα- σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην κοινωνία- του να μην συνεισφέρεις στην κοινωνία πληρώνοντας φόρους.

Στο πλαίσιο του Συντάγματος, ολόκληρη η ναυτιλία είναι απαλλαγμένη από τους φόρους. Και με το πέρασμα του χρόνου, ο ορισμός της ναυτιλίας διευρύνθηκε σταδιακά. Μία από τις προτάσεις που είναι στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του ορισμού της ναυτιλίας, για να πληρώνονται φόροι. Είναι λίγο αλλόκοτο. Σε κάποια φάση, 18 μήνες πριν, η ναυτιλία προσφερόταν να συνεισφέρει με φόρους, επειδή δεν πλήρωνε. Αυτό δεν συμβαίνει σε πολλά μέρη, ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Ερωτηθείσα για το ελληνικό χρέος και για την έκθεση του ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι το Ταμείο δεν είπε ποτέ «να διαγραφούν» αλλά «να αναδιαρθρωθούν» τα δάνεια προς την Αθήνα. 

Με αυτό το επίπεδο χρέους, με αυτό το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών, με την έλλειψη ελκυστικότητας της Ελλάδας ως οικονομικού προορισμού- όλοι γνωρίζουν ότι (η αναδιάρθρωση) πρέπει να γίνει, αναφέρει στη συνέντευξή της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v