Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούτσης προς Ζωή: Πράγματι, θα μας κρίνει η ιστορία

Παράδοση με «καρφιά» της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον διάδοχό της Νίκο Βούτση. Με 181 ψήφους εξελέγη ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, τον υπερψήφισαν 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Το πρώτο «αντάρτικο» Νικολόπουλου.

Βούτσης προς Ζωή: Πράγματι, θα μας κρίνει η ιστορία

Με την θετική ψήφο 28 βουλευτών της αντιπολίτευσης εξελέξη νέος Πρόεδρος της Βουλής ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική (με κάλπη) και μετείχαν 297 βουλευτές.

Από τους 155 της κυβερνητικής πλειοψηφίας απουσίαζε δικαιολογημένα ο Πάνος Καμμένος (σ.σ. βρίσκεται στο εξωτερικό στο πλαίσιο των κυβερνητικών του καθηκόντων) και αδικαιολόγητα ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, τον οποίον οι πληροφορίες φέρουν δυσαρεστημένο επειδή δεν υπουργοποιήθηκε και δεν προτάθηκε για αντιπρόεδρος της Βουλής. Ο ίδιος παντως επικαλέσθηκε σοβαρή κοινωνική υποχρέωση που είχε στην Αχαϊα.

Υπέρ του κ.Βούτση είχε ταχθεί δημοσίως ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (εννέα βουλευτές), εναντίον τα υπόλοιπα κόμματα και κατά συνείδηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ.Βούτσης απέσπασε 18 «ναι» από τους (πλην Κεντρώων) βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ζωή: Θα μας κρίνει η ιστορία

Λίγη ώρα αργότερα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε στον κ.Βούτση την Προεδρία ...με τα αναμενόμενα «καρφιά».

«Ειχα την Προεδρία μιας Βουλής που θεωρηθηκε εμπόδιο για την υλοποίηση του μνημονιου», είπε, δηλώνονατς υπερήφανη επειδή «δεν παρέδωσα τα κλειδιά και τη σφραγίδα της Βουλής στους δανειστές.

Μαζί με την Προεδρία, παρέδωσε στον κ.Βούτση και τα εξής έγγραφα: την Εκθεση της ειδικής επιτροπής του ΓΛΚ για τις γερμανικές οφειλες, δύο εκθέσεις της επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και την πρόσφατη (25 Σεπτεμβρίου) ενδιαμεση Εκθεση επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Παρέδωσε επίσης τις εκθέσεις της Εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens και της Προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Θα με βρείτε αρωγό σας στην ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιων αλλά όχι στη συνέχιση των μνημονίων», κατέληξε, με την ηχηρή επισήμανση: «Ολυς θα μας κρίνει η ιστορία».

Εκλέγονται οι πέντε αντιπρόεδροι

Παραλαμβάνοντας ο κ.Βούτσης τόνισε ότι η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση διαδικασιών, όπως αυτή για τις γερμανικές αποζημιώσεις-διεκδικήσεις και συμφώνησε – επίσης ηχηρά – ότι «πράγματι, όλους θα μας κρίνει η ιστορία»...

Αργότερα, υπό την Προεδρία του νέου Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικολάου Βούτση, συνεδρίασε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με θέμα Ημερήσιας Διάταξης την εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος.

Εξελέγησαν ο κ. Αναστάσιος Κουράκης ως Α΄ Αντιπρόεδρος, ο κ. Γεώργιος Βαρεμένος ως Β΄ Αντιπρόεδρος, η κυρία Αναστασία Χριστοδουλοπούλου ως Γ΄ Αντιπρόεδρος, ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης ως Δ΄ Αντιπρόεδρος, ο κ. Δημήτριος Κρεμαστινός ως ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος και ο κ. Γεώργιος Λαμπρούλης ως Ζ΄ Αντιπρόεδρος.

Η θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου δεν πληρούται, διότι ο υποψήφιος γι' αυτήν, κ. Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν έλαβε την απαιτούμενη από το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 του Κανονισμού της Βουλής πλειοψηφία.

Κοσμήτορες της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές κ.κ. Νάσος Αθανασίου, Γεώργιος Πάντζας και Κωνσταντίνος Κουκοδήμος.

Γραμματείς της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές κ.κ. Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης, Γεώργιος Ψυχογιός και Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Μία θέση Γραμματέα δεν πληρούται, διότι ο υποψήφιος γι' αυτήν, κ. Νικόλαος Κούζηλος, δεν έλαβε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v