Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αέριο: Game changer η μείωση του ΕΦΚ στη βιομηχανία

Ακριβότερο κατά 42 και 72% το αέριο στην Ελλάδα έναντι της Βουλγαρίας και Τουρκίας, λόγω υψηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Ανάλυση του EurActiv μιλάει για επικείμενη μείωση του φόρου, επικαλούμενη πηγές της Κομισιόν.

Αέριο: Game changer η μείωση του ΕΦΚ στη βιομηχανία

Η μείωση της φορολογίας του φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και ταυτόχρονα να αυξήσει τα πολυαναμενόμενα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύεται στο EurActiv.

Επικαλούμενο πηγές της Κομισιόν, η ιστοσελίδα σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην αναθεώρηση της φορολόγησης της ενέργειας με έμφαση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Η ανάλυση αναφέρει συγκεκριμένα ότι οι τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι 33% υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ.

Σε σύγκριση με την γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία, η τιμή του φυσικού αερίου είναι 42% και 72% υψηλότερη αντίστοιχα. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες εισάγουν φυσικό αέριο σχεδόν στην ίδια τιμή. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ασκεί μεγάλη πίεση στη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη διεθνή ανταγωνιστικότητά της και αυξάνοντας το κόστος παραγωγής.

Η φορολογική πολιτική στην Ελλάδα για το φυσικό αέριο, τονίζεται, έρχεται σε αντίθεση με την Οδηγία της ΕΕ 96 του 2003, η οποία ορίζει τα ενεργειακά προϊόντα που φορολογούνται και το ύψος της φορολόγησης ανά χρήση. Συγκεκριμένα η οδηγία προβλέπει τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που εφαρμόζονται σε κάθε ενεργειακό προϊόν, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων ή θέρμανσης, καθώς και τις απαλλαγές ή μειώσεις των ελάχιστων επιπέδων φορολογίας. Εφ΄ όσον δε τηρούνται οι οριζόμενοι από την Οδηγία ελάχιστοι συντελεστές, τα Κράτη Μέλη είναι ελεύθερα να καθορίζουν τα επίπεδα των ειδικών φόρων κατανάλωσης, σύμφωνα με τα κριτήρια της εθνικής πολιτικής τους.

Στην Ελλάδα, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης επεβλήθη στο φυσικό αέριο το 2011, χωρίς να προβλέπει καμία εξαίρεση ή εκπτώσεις, με βάση τους όγκους χρήσης ή κατανάλωση. Στα 5,4 ανά μεγαβατώρα φυσικού αερίου, αυτός ο φόρος κατανάλωσης είναι δέκα φορές υψηλότερος από το ελάχιστο επίπεδο που έχει ορίσει η Επιτροπή για επαγγελματική χρήση, και πέντε φορές υψηλότερος από ότι ο ελάχιστος συντελεστής που ορίστηκε για τη μη επιχειρηματική χρήση.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό το επίπεδο του ειδικού φόρου κατανάλωσης αντιπροσώπευε περίπου 12% προσαύξηση των τιμών για την εισαγωγή του φυσικού αερίου το 2011. Σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα ο παραπάνω κατ΄ αποκοπή φόρος κατανάλωσης να αυξάνει τις τιμές των εισαγωγών κατά σχεδόν 27%.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρουν στο EurActiv ότι «στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην αναθεώρηση της φορολόγησης της ενέργειας που περιλαμβάνει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο φυσικό αέριο», προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές λαμβάνουν χώρα για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η εισπραξιμότητα των φορολογικών εσόδων.

Η έκθεση του ΙΟΒΕ

Μια πρόσφατη έκθεση που εκπόνησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), έδειξε ότι πιθανή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξήσει το ΑΕΠ Ελλάδας, και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα. Η μελέτη δείχνει ότι η μείωση του φόρου φυσικού αερίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης. Ωστόσο, το σύνολο των καθαρών εσόδων από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, τελικά, θα είναι θετικό, λόγω της αυξανόμενης οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ελάχιστα επίπεδα της Επιτροπής θα μπορούσε να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ κατά 754 εκατομμύρια ευρώ, και να δημιουργήσει 623 εκατ. προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία. Όσον αφορά στον αντίκτυπο στην απασχόληση, η έκθεση υποστηρίζει ότι μείωση του φόρου στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να δημιουργήσει 12.500 νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης επί της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά περίπου 40% το 2014, λόγω της αντίστοιχης μείωσης της παραγωγής των μονάδων φυσικού αερίου. Συνολικά, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για το 2014 εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v