Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Θα καθυστερήσει «λίγες εβδομάδες» η παραχώρηση, λένε αξιωματούχοι

"Θα μείνουμε πίσω περίπου 20 μέρες καθώς η σύμβαση παραχώρησης που πρέπει να υπογραφεί από τα υπουργεία Nαυτιλίας και Οικονομικών προκαλεί μικρή καθυστέρηση", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης, σε 20-25 μέρες η απόφαση.

ΟΛΠ: Θα καθυστερήσει «λίγες εβδομάδες» η παραχώρηση, λένε αξιωματούχοι

Η Ελλάδα θα καθυστερήσει για λίγες εβδομάδες την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΟΛΠ καθώς οι πρόωρες εκλογές καθυστέρησαν τη δουλειά στα υπουργεία, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους στο Reuters. 

Σημειώνεται ότι ο καθορισμός ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ είναι μία από τις προαπαιτούμενες ενέργειες για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. 

Η κινεζική COSCO, η ολλανδική ΑΡΜ και η International Container Terminal Services έχουν προθεσμία έως τις 30 Οκτωβρίου για να υποβάλουν τις προσφορές τους για το 51% του ΟΛΠ. Ομως οι πρόωρες εκλογές καθυστέρησαν τις διαδικασίες και η προθεσμία αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί. 

"Θα μείνουμε πίσω περίπου 20 μέρες καθώς η σύμβαση παραχώρησης που πρέπει να υπογραφεί από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών προκαλεί μικρή καθυστέρηση", ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος. 

Το υπουργείο Ναυτιλίας πρέπει να επανεξετάσει το προσχέδιο της σύμβασης προτού παρουσιαστεί στους επενδυτές, ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο επανεκλεγείς υπουργός έλαβε το σχετικό υλικό "πολύ πρόσφατα".

Σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης  

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση αρχικά του 51% των μετοχών του ΟΛΠ και ότι στα προαπαιτούμενα των δήμων τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή από την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος απαξίωσης και υπονόμευσης του σχετικού διαγωνισμού, που αποτελεί και προαπαιτούμενο της νέας συμφωνίας με τους δανειστές για την εκταμίευση δόσης, εκφράζουν στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο χρόνος πάντως ως προς τη διατύπωση παρατηρήσεων από το υπουργείο Ναυτιλίας και φορέων του Πειραιά στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση από το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης του νέου ιδιώτη επενδυτή, θεωρείται περιορισμένος, καθώς έως αυτή την Παρασκευή η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί.

Σήμερα, Τρίτη 6 Οκτωβρίου, συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή φορέων του Πειραιά που ζητούν να μην προχωρήσει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης ενώ σε 20-25 μέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κατέθεσε στο ΣτΕ υπόμνημα με τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής, όπως διατυπώθηκαν σε πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα.

Στο 9σέλιδο υπόμνημα αναπτύσσονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα των φορέων του Πειραιά "για την ακύρωση της από 5-3-2014 Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος αναφορικά με την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΠ ΑΕ της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΤΑΙΠΕΔ".

Ειδικότερα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο ΟΛΠ ΑΕ έχει αρμοδιότητες που ανάγονται στον πυρήνα της κρατικής εξουσίας και οι οποίες δεν μπορούν να ασκηθούν από ιδιώτες ή αμιγώς ιδιωτικού δικαίου νομικό πρόσωπο, όπως είναι η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, η προστασία του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Με την πώληση του 67% των μετοχών δεν υπάρχει καμία διασφάλιση "της πραγματικής δυνατότητας εξακολουθήσεως της κρατικής εποπτείας". Ο ΟΛΠ ασκεί δημόσια υπηρεσία και διατηρεί δημόσιο χαρακτήρα, διαδραματίζοντας εθνικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, ο κ. Γαβρίλης εξέφρασε τη διαφωνία του στη λογική της παραχώρησης, ενώ αναφορικά με τη νέα σύμβαση παραχώρησης που έχει θέσει σε διαβούλευση το ΤΑΙΠΕΔ έθεσε θέμα υποστήριξης και κατοχύρωσης των παραχωρημένων χώρων από τον ΟΛΠ προς τους δήμους και ζήτησε να οριοθετηθεί και να χαρακτηριστεί η περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία παραχώρησης θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διευκρίνιση και αποσαφήνιση για τον χαρακτήρα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, δηλαδή ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει ναυπηγική δραστηριότητα και ότι αυτό δεν θα αλλάξει, ενώ σημείωσε ότι ο νέος επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει δέσμευση ότι θα προχωρήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα υποστήριξης, όπως με την κατασκευή νέων ναυπηγικών δεξαμενών.

Επίσης είπε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθούν οι περίπου 1.100 εργαζόμενοι του οργανισμού και να δημιουργηθεί η δημόσια αρχή λιμένος, κάτι που εφαρμόζεται σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης.

Εξάλλου, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και συλλογικοτήτων της πόλης πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου-Δραπετσώνας με θέμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και τις εξελίξεις γύρω από την περιοχή των Λιπασμάτων.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασσιμάτη, Εύη Καρακώστα και Ελένη Σταματάκη, ο πρώην δήμαρχος Δραπετσώνα, Νίκος Μπεάζογλου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Σταύρος Κυραμαργιός, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων Υπαλλήλων ΟΛΠ Αποστόλης Ντάλλας, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Λιμενεργατών, Σταμάτης Κουλούρας και Γιώργος Γώγος.

Ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας τόνισε ότι "Το πρώτο λιμάνι της χώρας δεν μπορεί ν' αποτελεί αντικείμενο πώλησης", επισημαίνοντας ότι η πώληση του υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής και των κατοίκων. Αναφορικά με την περιοχή των Λιπασμάτων, ο δήμαρχος σημείωσε ότι "για εμάς η περιοχή των Λιπασμάτων και οι υπόλοιπες εκτάσεις της πόλης ανήκουν αδιαπραγμάτευτα στους κατοίκους της πόλης και θα τις διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο", συμπληρώνοντας ότι "περιμένουμε ο πρωθυπουργός να τηρήσει τη δέσμευση που έδωσε προεκλογικά στο Κερατσίνι για τα Λιπάσματα".

Ομόφωνα αποδεκτή από το ΔΣ και από τους φορείς ήταν η απόφαση για πολύμορφες κινητοποιήσεις, με έναρξη την πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 11.00 π.μ. και τη γιορτή Τσικουδιάς της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώνας στο χώρο των πρώην Λιπασμάτων το βράδυ του Σαββάτου, ενώ το ψήφισμα της διοίκησης, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία, διατυπώνει την απαίτηση για:

1. Ακύρωση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ και την απομάκρυνση από κάθε πιθανό σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

2. Οριστική εξαίρεση από το πακέτο πώλησης των ήδη παραχωρηθέντων από τον ΟΛΠ περιοχών του Δήμου: δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο στο Καστράκι, τον πεζόδρομο της οδού Καζαντζάκη, το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, το οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

3. Οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας της παραλιακής μετόπης της πρώην βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας (Λιπάσματα) και τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

4. Οριστική παραχώρηση στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας των κτισμάτων της ονομαζόμενης πολιτιστικής ακτής που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v