Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό μοντέλο στους φορολογικούς ελέγχους

Ποιοι θα μπουν στο μάτι της εφορίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Τι γίνεται με τις υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Ερχεται νομοσχέδιο για τα αδήλωτα κεφάλαια και μετά ο πέλεκυς του περιουσιολογίου.

Γερμανικό μοντέλο στους φορολογικούς ελέγχους

Αν μια μέρα, δείτε στους τηλεοπτικούς σας δέκτες δεκάδες ελεγκτές να μπουκάρουν ξημερώματα σε μεγάλη επιχείρηση για έλεγχο, τους επόμενους μήνες, θα σημαίνει πως το σχέδιο το οποίο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει γίνει πράξη.

Μιλώντας στη Βουλή έβαλε τέλος σε όποιο πιθανό σενάριο παραγραφής μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής στο τέλος του έτους, προανήγγειλε αντιγραφή του γερμανικού μοντέλου για τους φορολογικούς ελέγχους, παράταση των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους και ολοκλήρωση του ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ εντός του 2016.

Προτεραιότητά μας, είπε, είναι η υλοποίηση ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Θα ολοκληρωθούν τους επόμενους πέντε μήνες, είπε διαμηνύοντας με νόημα, «τέλος στην ασυλία και στις ειδικές μεταχειρίσεις».

Οι λίστες της ντροπής, συνέχισε, όπως η λίστα Λαγκάρντ η οποία παρελήφθη το 2010 και παραγράφεται στις 31-12-2015, θα ελεγχθεί πλήρως μέσα στο 2016. Μέχρι σήμερα, έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ αλλά έχει ολοκληρωθεί σε μόλις 136 από τις 2.062 που περιλαμβάνονται. «Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους», σημείωσε προαναγγέλλοντας σχετική νομοθετική διάταξη μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα.

Αντίστοιχη επέκταση της δυνατότητας ελέγχου των υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους σχεδιάζεται για το σύνολο των μεγάλων υποθέσεων, ενώ παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή ειδικό σχέδιο ελέγχων τραπεζικών ομίλων, προμηθευτών του δημοσίου και ΜΜΕ. «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών», σημείωσε ο υπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρότυπό του είναι η Γερμανία, όπου ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές μπήκαν σε επιχείρηση για έλεγχο. «Τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα».

Έρχεται νομοσχέδιο για τα αδήλωτα κεφάλαια

Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο με το οποίο, όπως είπε, θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο.

Το σχέδιο, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, προβλέπει τη δυνατότητα των φορολογουμένων να αποκαλύψουν σε εθελοντική βάση αδήλωτα εισοδήματα και να πληρώσουν μόνο τον φόρο που αναλογούσε την περίοδο απόκτησης του εισοδήματος, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για τυχόν τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις ή ομόλογα του δημοσίου, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο φόρος να περιορίζεται ακόμα και κατά 80%.

Όσοι δεν αδράξουν την «ευκαιρία», θα διατρέχουν τον κίνδυνο στη συνέχεια να αποκαλυφθούν με την ενεργοποίηση του περιουσιολογίου και να χάσουν ακόμα και το 100% των κεφαλαίων τους.

«Πόρτα» στους φορολογούμενους από τις ΔΟΥ

Αναλύοντας τα σχέδια της κυβέρνησης, ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε κατάργηση των επισκέψεων στις ΔΟΥ (όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά) από το 2016 , υλοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, κίνητρα (επιστροφή μετρητών, κληρώσεις δώρων) για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους αλλά και μείωση του κόστους χρήσης συσκευών POS από τις επιχειρήσεις.

«Στόχος μας είναι η αυτονόητη εφαρμογή του άρθρου 4 του Συντάγματος για τη φορολογική δικαιοσύνη, σταθερότητα και απλοποίηση του συστήματος, με μεταφορά του φορολογικού βάρους στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «όλα αυτά δεν θα γίνουν με τουφεκιές στον αέρα αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο».

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι εντός του 2016 θα σταματήσει η υποδοχή κοινού στις εφορίες και ότι θα προχωρήσει η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων. Θα δοθούν παράλληλα κίνητρα στον πολίτη (επιστροφές φόρου, κληρώσεις) για χρήση πλαστικού χρήματος. Προκειμένου δε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για τον ίδιο σκοπό θα κατοχυρώσουμε αυτά τα ποσά με ειδικό λογαριασμό, ενώ σχεδιάζεται και η μείωση κόστους προμήθειας POS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v