Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολάντ: Πρέπει να εστιάσουμε στο ελληνικό χρέος

Την ανάγκη να τεθεί τώρα το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους υπογράμμισε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Γάλλος πρόεδρος. Θαρραλέα η κίνηση Τσίπρα να διαβουλευτεί με τον λαό του πριν συμφωνήσει. Αναγκαία η περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης.

Ολάντ: Πρέπει να εστιάσουμε στο ελληνικό χρέος

Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στη μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, δήλωσε από το Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη ξεπέρασε τις δυσκολίες όσον αφορά την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. «Αυτό που θα ήθελα να δω τώρα είναι μια συζήτηση αναφορικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε.

Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν πολύ θαρραλέος και θέλησε να διαβουλευτεί με τον λαό του πριν συμφωνήσει», αναφερόμενος στο δημοψήφισμα.

«Οι διαπραγματεύσεις (με την Αθήνα) ήταν επίπονες και εμείς συμμετείχαμε κατά το μέρος που μας αναλογούσε. Θα μπορούσαν να έχουν αποτύχει και αυτό θα ήταν κάτι παραπάνω από μια αποτυχία: θα ήταν μια αποκήρυξη των αμοιβαίων ευθυνών μας», τόνισε.

Ο Φρανσουά Ολάντ απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο σε μια ιστορική ομιλία, καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1989 που απευθύνονται από κοινού στο ΕΚ ο Γάλλος πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω η ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα "γυρίσουμε προς τα πίσω και αυτό θα είναι και το τέλος της ΕΕ"

Σημειώνεται ότι στην ανάγκη μείωσης του χρέους επικεντρώθηκε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επιτυχής αξιολόγηση από τους δανειστές είναι το «κλειδί» για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, ανάγοντας το ζήτημα σε μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει η πρώτη αξιολόγηση να τελειώσει γρήγορα και με επιτυχία, τονίζοντας ότι υπάρχουν πλέον ελπίδες ότι μπορεί να λυθεί το ζήτημα του χρέους.       

Ο κ. Τσακαλώτος αναχώρησε την Τετάρτη για το Περού και την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να συναντηθεί τόσο με την Κριστίν Λαγκάρντ όσο και με τον επικεφαλής του EMS Κλάους Ρέγκλινγκ, τον Πολ Τόμσεν και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v