Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, τρέχει την αξιολόγηση

Αντεστραμμένη εικόνα: κυβέρνηση-Τσίπρας προχωρούν «μνημονιακά», ΝΔ-υποψήφιοι αρχηγοί δηλώνουν «αντιμνημονιακοί». Το μήνυμα του πρωθυπουργού σε ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι. Ερχεται το πρώτο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, από κοντά και η πρώτη «αντι-διαπλοκή» παρέμβαση για την TV.

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης, τρέχει την αξιολόγηση

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η νέα κυβέρνηση Τσίπρα και πλέον ετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη μάχη, στη Βουλή και στην κοινωνία: την ψήφιση (την ερχόμενη εβδομάδα) του πολυνομοσχεδίου-σκούπα, με το πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων μέτρων, για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Ενδείξεις για... αντάρτικα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν υπάρχουν, ωστόσο σημαντικό τμήμα των πρώτων εμφανίζονται ήδη «σκεπτικοί» για τον αντίκτυπο των πρώτων μέτρων -και κυρίως των δεύτερων, στο επόμενο πολυνομοσχέδιο που θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Στο «κλείσιμο» του προγραμματικού τριημέρου στη Βουλή, πάντως, οι δύο βασικοί αντίπαλοι εμφάνισαν... αντεστραμμένη εικόνα σε σχέση με το προηγούμενο επτάμηνο: πλέον, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός έδειξαν ότι προχωρούν ακάθεκτοι και απαλλαγμένοι από εσωκομματικά προβλήματα στην εφαρμογή της μνημονιακής συμφωνίας, ενώ η ΝΔ και οι υποψήφιοι πρόεδροί της εμφανίζονται... αντιμνημονιακοί (παρότι υπερψήφισαν τη συμφωνία τον Αύγουστο), δηλώνοντας ότι θα καταψηφίσουν, ως κόμμα, τα δύσκολα σημεία της...

Οπως φάνηκε από το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων, οι κυβερνητικοί βουλευτές έχουν ήδη συμφωνήσει στον άνευ εσωτερικών εμποδίων αγώνα δρόμου που άνοιξε ο πρωθυπουργός, δηλαδή: στην ψήφιση των δύο «πακέτων», στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Νοεμβρίου και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

«Ψήφος εμπιστοσύνης εις τριπλούν»

Στέλεχος του Μαξίμου παρατηρούσε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνηση μέσα σε 24 ώρες πήρε τρεις φορές ψήφο εμπιστοσύνης:

* Από τους 155 κυβερνητικούς βουλευτές χθες.

* Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποφάσισε προχθές ότι η Ελλάδα απαλλάσσεται από την υποχρέωση εθνικής συγχρηματοδότησης, προκειμένου να τρέξουν έργα άμεσα και μόνο με κοινοτικά κονδύλια πολλών δισ. ευρώ.

* Από τον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος, μιλώντας χθες στο Ερωκοινοβούλιο παρούσης της Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησε ευθέως και επισήμως την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος («εγκαταλείψαμε την Ελλάδα, μια χώρα της οποίας ο πολιτισμός μάς φωτίζει ακόμη, απαρνηθήκαμε τις ευθύνες μας έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ελπίζω τώρα ν' αρχίσουμε να μιλάμε για το χρέος»), χαρακτηρίζοντας παράλληλα τον Ελληνα πρωθυπουργό «θαρραλέο πολιτικό» επειδή «πριν συμφωνήσει στο πρόγραμμα θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του» (σ.σ. με το δημοψήφισμα).

Πακέτο με την «αντι-διαπλοκή»

Αυτό το momentum φέρεται το Μαξίμου αποφασισμένο να το εκμεταλλευθεί στο έπακρο, περνώντας τα «πολύ δύσκολα» προαπαιτούμενα. Κορυφαίος υπουργός μάλιστα έλεγε χθες τη νύχτα σε πηγαδάκι στη Βουλή ότι για τα κόκκινα δάνεια «θα δώσουμε τη μάχη των μαχών».

Πάντως, όπως προανήγγειλαν χθες ο κ. Τσίπρας και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, αμέσως μετά το πρώτο πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μάλιστα, επειδή νωρίτερα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε αναρωτηθεί με νόημα γιατί καθυστερεί η κυβέρνηση το εν λόγω νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός κάλεσαν (και) την αξιωματική αντιπολίτευση να το υπερψηφίσει «σε λίγες ημέρες».

Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για «παράλληλες κινήσεις», ώστε κάθε εφαρμογή επώδυνων σημείων της συμφωνίας να συνοδεύεται από μία νομοθετική (ή άλλη) πρωτοβουλία που θα αφορά στη διαπλοκή και στη διαφθορά, ενισχύοντας το στοιχείο «της ρήξης με το παλιό» και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μη γίνεστε ουρά της ΝΔ...

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε για άλλη μία φορά σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζητώντας από τις ηγεσίες τους να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης και να πάψουν να ταυτίζονται με τη ΝΔ.

«Περίμενα ότι σε αυτά τα μέτωπα οι αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση, ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες.

Αντ' αυτού εξακολουθούν να παίζουν την ουρά της ΝΔ. Κι αυτό τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία έχει αρχίσει να αναγνωρίζει τα λάθη της. Τη στιγμή που έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στους κόλπους της για τη στρατηγική διαχείρισης της κρίσης», ήταν η φράση.

Δεσμεύθηκε δε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις που κατέθεσε (στην ομιλία του) ο Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας παράλληλα τη ΝΔ να συνταχθεί με την κυβέρνηση στη διεκδίκηση της απομείωσης του χρέους.

Κινήσεις που στα πηγαδάκια των βουλευτών χαρακτηρίστηκαν «ανοίγματα»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v