Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Με «προίκα» 600 εκατ. άνοιξε το βιβλίο

Ανοίγει ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου με την Πειραιώς να ξεκινά το βιβλίο προσφορών. Στοχεύει σε τουλάχιστον 1,6 δισ. Τουλάχιστον 100 παλαιές μετοχές προς μια νέα το reverse split. Αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης στα ομόλογα.

Πειραιώς: Με «προίκα» 600 εκατ. άνοιξε το βιβλίο

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η Τράπεζα Πειραιώς κατάφερε από τη δημόσια πρόταση αγοράς ομολόγων να αντλήσει 600 εκατ. ευρώ, κεφάλαια που μειώνουν ισόποσα τις ανάγκες του βασικού σεναρίου συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ όπως προέκυψαν από τα stress tests.

Η τράπεζα προχώρησε και στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την ΑΜΚ το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τράπεζα έχει στόχο να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ (επισήμως η αύξηση είναι για ποσό έως 4,933 δισ.), όσο και το απαραίτητο ποσό για να καλύψει το βασικό σενάριο και αναμένεται να μείνει ανοικτό μέχρι την Παρασκευή. 

Το ποσό εγγραφής δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 120.000 ευρώ για τους εγχώριους επενδυτές στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στην ΑΜΚ.

Εν τω μεταξύ σήμερα έληξε η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς για επαναγορά ομολογιών. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε η Πειραιώς σε ξένους αναλυτές συνολικά τα senior bonds ανέρχονται σε 365 εκατ. ευρώ και τα junior σε 225 εκατ. ευρώ, ενώ ως κίνηση κεφαλαιακής ενίσχυσης η οποία γίνεται αποδεκτή από τον SSM στο capital plan της Πειραιώς είναι το έσοδο ύψους 165 εκατ. ευρώ από την πώληση της αιγυπτιακής θυγατρικής.

Νωρίτερα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων για τις 15 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει:

(i) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών χωρίς δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, που θα καλυφθεί με καταβολή μετρητών, σε ιδιώτες επενδυτές, την άσκηση διαχείρισης παθητικού που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και

(ii) μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας (reverse split), η οποία δεν αναμένεται να είναι μικρότερη από 100 υφιστάμενες κοινές μετοχές για κάθε καινούργια κοινή μετοχή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς σκοπεύει να αντλήσει μέσω της Κεφαλαιακής Ενίσχυσης συνολικά κεφάλαια ύψους έως και €4.933 εκατ. Μέσω της Αύξησης Κεφαλαίου, η Τράπεζα επιδιώκει να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από το AQR (όπως ορίζεται κατωτέρω) και το ST (όπως ορίζεται κατωτέρω) κάτω από το «βασικό σενάριο» μείον τα κεφάλαια που θα δημιουργηθούν από την ΑΔΠ ύψους μέχρι €600 εκ. μείον τα κεφάλαια τυχόν άλλων ενεργειών μετριασμού ελλείμματος. Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον των επενδυτών, η Τράπεζα δύναται να αυξήσει το ποσό της Αύξησης Κεφαλαίου. Η ελάχιστη τιμή ανά κοινή μετοχή στην Αύξηση Κεφαλαίου είναι €0,30, ήτοι η ονομαστική τους αξία.

Η Αύξηση Κεφαλαίου αναμένεται να υλοποιηθεί με άνοιγμα βιβλίου προσφορών σε θεσμικούς και άλλους επιλεγμένους επενδυτές. Το συνολικό ποσό, που θα αναζητηθεί μέσα από την διαδικασία βιβλίου προσφορών και από το ΤΧΣ, θα προσαρμοσθεί αντίστοιχα από το Διοικητικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της άσκησης διαχείρισης παθητικού.

Η Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου και η UBS Limited ενεργούν σαν υπεύθυνες τράπεζες της διαδικασίας, διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές (Joint Process Banks, Joint Global Coordinators and Joint Bookrunners) η Credit Suisse Securities (Europe) Limited δρα σαν διεθνής συντονιστής και συνδιαχειριστής (Joint Global Coordinator and Joint Bookrunner) και οι Euroxx Securities και Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A. ενεργούν ως συνδιαχειριστές (Joint-Bookrunners) της Αύξησης Κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v