Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμετοχή Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος

Εγκρίθηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων, η πρόταση για δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας, με στόχο τον δημοκρατικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των διαδικασιών υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής.

Συμμετοχή Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος

Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τελικά χτες τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δημοκρατικό έλεγχο της υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής.

Η υλοποίησή αυτής της πρότασης, αναμένεται να αυξήσει τον ρόλο του μόνου εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Θεσμού, του Κοινοβουλίου.

Στόχος της πρότασης είναι να δημιουργήσει ένα πλέγμα διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, καθώς και του αντίκτυπού του σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς όμως να λαμβάνει μέρος στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Στην ομάδα εργασίας η οποία θα αριθμεί 38 μέλη, η Ομάδα της Αριστεράς GUE/NGL θα εκπροσωπηθεί από 3 Ευρωβουλευτές, τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον Fabio De Masi και τον Thomas Handel.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς, στις 18.08.2015 και η οποία είχε εγκριθεί καταρχήν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή τη δημιουργία της ομάδας εργασίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Κάθε βήμα που ενισχύει τη διαφάνεια και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι θετικό. Η πρακτική του να αποφασίζονται τα πάντα πίσω από κλειστές πόρτες είναι απαράδεκτη. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επιδιώξουμε την μέγιστη δυνατή διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία τόσο στο Ευρωπαϊκό όσο και στα εθνικά κοινοβούλια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v