Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτές προτάσεις για να αυξηθεί η «Διαύγεια» στο Δημόσιο

Την κατάργηση των εξαιρέσεων από τη δημοσίευση αποφάσεων, αλλά και τη συνταγματική κατοχύρωση της «Διαύγειας» προτείνουν οι αξιολογητές του ελληνικού σχεδίου για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Πού πρέπει να επικεντρωθεί η κυβέρνηση.

Καυτές προτάσεις για να αυξηθεί η «Διαύγεια» στο Δημόσιο

Σειρά συστάσεων προς την κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας στις αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης περιλαμβάνει η χθεσινή έκθεση προόδου για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας μας στη Διεθνή Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership - OGP).

Η έκθεση που ανακοινώθηκε χθες από τον Ανεξάρτητο Μηχανισμό Αξιολόγησης περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου δράσης για την περίοδο 2014-2015. 

Η διοίκηση της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) επισημαίνει πως «σύμφωνα με τους ερευνητές που έκαναν την αξιολόγηση, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής αστάθειας στην Ελλάδα υπήρξε καθυστέρηση στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης».

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι: “Οι δεσμεύσεις, οι οποίες είχαν επικεντρωθεί στην ενίσχυση της πρόσβασης στην πληροφορία και την κοινοβουλευτική διαφάνεια, δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς ώστε να οδηγήσουν σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Το Σχέδιο στόχευε σε βασικούς τομείς όπως η φορολογία και τα ανοιχτά δεδομένα, αλλά στο επόμενο Σχέδιο Δράσης θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και βασικά εθνικά ζητήματα όπως το σύστημα υγείας και συνταξιοδότησης”.

Οι αξιολογητές επισημαίνουν πως πέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της η «Διαύγεια», δηλαδή η υποχρέωση δημοσίευσης στο Διαδίκτυο κάθε απόφασης που μεταφράζεται σε κόστος για το ελληνικό δημόσιο, πρέπει να περάσει στο επόμενο στάδιο. Προτείνουν, μεταξύ άλλων, «να μην υπάρχει καμία εξαίρεση» στη δημοσίευση αποφάσεων στη «Διαύγεια», όταν σήμερα πλήθος οργανισμών αυτοεξαιρείται (ενώ συστήνονται νέες κρατικές εταιρείες χωρίς την υποχρέωση δημοσιεύσεων στη «Διαύγεια»!).

Γι’ αυτό θεωρούν πως πρέπει να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν τις εξαιρέσεις ολόκληρων οργανισμών ή κάποιων αποφάσεων. Το νέο πλαίσιο πρέπει να έχει σαφείς κανόνες για το πότε και πώς γίνονται εξαιρέσεις από τη δημοσίευση στη «Διαύγεια».

Προτείνουν, επίσης, να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ της «Διαύγειας» και των ιδιωτών ή άλλων φορέων που αξιοποιούν τα δεδομένα της για παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης προστιθέμενης αξίας. Ετσι θεωρούν πως θα βελτιωθεί περαιτέρω το σύστημα, θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως τα όποια προβλήματα κ.λπ. 

Ένα ακόμα μέτρο είναι να επικεντρωθεί η προσπάθεια των υπευθύνων σε συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσιεύσεων στη «Διαύγεια», που θεωρούνται προβληματικές, π.χ. σε φορείς που καθυστερούν συστηματικά να δημοσιεύσουν τις αποφάσεις.

Προτείνεται, επίσης, να γίνει προσπάθεια ώστε τα δεδομένα από έναν τομέα όπως π.χ. οι δαπάνες για την υγεία να μπορούν να εξαχθούν από τη «Διαύγεια» και να παρουσιαστούν με εύληπτο τρόπο (μέσω γραφημάτων κ.λπ.) για την αναλυτική ενημέρωση των πολιτών. Ετσι εκτιμάται πως θα έχουν και οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων ή διάφοροι φορείς που ασχολούνται με την υγεία τα σωστά δεδομένα για τη λήψη αποφάσεων ή την κατάθεση προτάσεων. 

Συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάπτυξη εφαρμογών που «κουμπώνουν» με τη «Διαύγεια», ώστε να αναπτυχθούν νέες υπηρεσίες πληροφόρησης των πολιτών. Μια άλλη ιδέα που προτείνεται είναι να δημιουργηθεί μια κοινότητα χρηστών στην οποία θα συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι εμπλέκονται με τη «Διαύγεια», ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι προτάσεις που καταθέτουν για τη βελτίωση του συστήματος κ.λπ.

Ένα σοβαρό θέμα που θέτουν οι αξιολογητές είναι τα συνεχή λάθη σε πλήθος δημοσιεύσεων της «Διαύγειας» (π.χ. με τον ΑΦΜ), εξαιτίας των οποίων δυσκολεύεται κάποιος να εξάγει εύκολα στοιχεία για τις δαπάνες οργανισμών, υπηρεσιών κ.λπ. Συστήνουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπισή τους.

Για την περαιτέρω ενίσχυση της «Διαύγειας» προτείνεται να περιλαμβάνεται στην αναθεώρηση του Συντάγματος η πρόβλεψη για υποχρεωτική δημοσίευση των αποφάσεων στο σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v