Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις άμεσες προτεραιότητες Μητσοτάκη

Που ποντάρει για το προσφυγικό και τι προσδοκά από τις επαφές του στο ΕΛΚ. Οι «δύο αντιλήψεις» στη Συγγρού και η ανησυχία για το ενδεχόμενο (ανεπιθύμητων) εκλογών. Το στοίχημα της εσωκομματικής αναδιοργάνωσης και του οικονομικού συμμαζέματος.

Οι τρεις άμεσες προτεραιότητες Μητσοτάκη

Με βασικά δεδομένα στο τραπέζι των συσκέψεων αφενός ότι η ΝΔ δεν θέλει επ' ουδενί εκλογές σε αυτή τη φάση και αφετέρου ότι οι αντιπολιτευτικοί τόνοι θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του καταστρώνουν τον σχεδιασμό τους για το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Ένα μήνα μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, ο επιθυμητός βηματισμός του κόμματος ακόμα δεν έχει βρεθεί, οι γαλάζιοι βουλευτές και τα στελέχη προσπαθούν να εναρμονιστούν με τους... ρυθμούς της ηγεσίας και αυτή από την πλευρά της να κινηθεί σε λεπτές ισορροπίες εντός και εκτός του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι «καυτές πατάτες» που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι πολλές και σίγουρα δεν βιάζεται να μεταφερθούν αυτές στα δικά του χέρια, ωστόσο από την άλλη η δέσμευση που έχει δώσει από την πρώτη στιγμή για εποικοδομητική αντιπολίτευση, όπως εκμυστηρεύεται σε συνομιλητές του, θα πρέπει να τηρηθεί πάση θυσία.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην εσωκομματική αναδιοργάνωση, με φόντο το συνέδριο του Απριλίου και ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το νέο κτίριο που θα μετακομίσει το κόμμα και το γενικότερο επιβαλλόμενο οικονομικό συμμάζεμα, ώστε ο προϋπολογισμός του κόμματος να είναι ισοσκελισμένος.

Τρεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες του προέδρου της ΝΔ, όπως τις προσδιορίζει το περιβάλλον του:

1. Προσφυγικό. Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στη Συγγρού με τη συμμετοχή του αρμόδιου συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ Βασίλη Κικίλια και των δύο αντιπροέδρων του κόμματος, όπου αποφασίστηκε να συνεχιστεί η αυστηρή κριτική του κόμματος στην κυβέρνηση, την Ε.Ε. και την Τουρκία.

Για τη Δευτέρα έχει οριστεί τελικά η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Μυτιλήνη και μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν η χθεσινή ερώτηση 42 βουλευτών της ΝΔ για το προσφυγικό, καθώς και το κάλεσμα του κ. Κικίλια στην κυβέρνηση «να αφήσει στην άκρη τις ιδεοληψίες της, να αναλάβει τις ευθύνες της και να βρει τρόπο συνεννόησης με τους εταίρους μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για τη συνάντηση που έχει ανακοινώσει με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στους οποίους θα θέσει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, καταθέτοντάς τους μάλιστα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάτι αντίστοιχο θα επιχειρήσει να πράξει και κατά τα τετ α τετ που θα έχει με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ στις 17 Φεβρουαρίου και στη σκιά των επανειλημμένων απειλών του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ για έξοδο της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.

2. Οικοδόμηση της σχέσης της ΝΔ και του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά με την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τηλεφωνικές επαφές που έχει με ευρωπαίους ομοϊδεάτες του και θα συνεχιστούν με την επίσκεψή του στην πολιτική καρδιά της Ευρώπης. Τον κ. Μητσοτάκη περιμένουν κρίσιμα τετ α τετ με πρώτο απ' όλα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και τους υπόλοιπους «σκληρούς» του ΕΛΚ, οι οποίοι αναμένεται να του ασκήσουν έντονες πιέσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσει η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Οπερ σημαίνει ότι η ΝΔ θα πρέπει να... βάλει πλάτη και να μην λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα να διαδεχθεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας.

Έως τώρα, όπως λένε στη Συγγρού, δεν έχουν προκύψει τέτοιου είδους πιέσεις από κανέναν, ωστόσο «κοινό μυστικό» αποτελεί το γεγονός ότι, παρά τις καλές σχέσεις που διατηρεί ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, οι συναντήσεις εκεί δεν θα είναι απλά εθιμοτυπικές. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μεταξύ άλλων, θα επισημάνει στους συνομιλητές του ότι προσβλέπει σε παραγωγική συνεργασία με το Ε.Λ.Κ. στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας, ενώ θα επαναλάβει σε όλους τους τόνους πως η ΝΔ είναι το κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα στην Ελλάδα.

3. Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομία, δίνοντας έμφαση σε τρεις άξονες: λιγότερους φόρους, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Στη Συγγρού μιλούν για δυο διαφορετικές αντιλήψεις, όσον αφορά τη σύγκρισή τους με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Από τη μία, λένε, βρίσκεται η αλήθεια και οι μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ο λαϊκισμός και το ψέμα.

Την αποκλειστική ευθύνη και ό,τι ακολουθήσει από δω και πέρα, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, την έχουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, τους οποίους ο πρόεδρος της ΝΔ θα καλέσει να ολοκληρώσουν άμεσα την αξιολόγηση. Τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζει και θα το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τον έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Και σε επίπεδο επενδύσεων και σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών και σε επίπεδο έλλειψης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης».

Χθες, 52 γαλάζιοι βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης δημοσίευσε στο twitter έναν πίνακα που δείχνει τη μεταβολή του ΑΕΠ τον τελευταίο χρόνο, ενώ με κοινή τους δήλωση οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατήγγειλαν «άλλη μια παράταση στην αγωνία του ελληνικού λαού», με αφορμή την κωλυσιεργία της κυβέρνησης να ρυθμίσει τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας. Είναι ένα δείγμα του πώς θα κινηθεί η ΝΔ και στη συνέχεια δια της κοινοβουλευτικής οδού καθώς και μέσω άλλων δημοσίων παρεμβάσεων κορυφαίων στελεχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v