Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στρατηγική η συνεργασία με το Ιράν

Ελλάδα και Ιράν μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέγειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Η επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης.

Τσίπρας: Στρατηγική η συνεργασία με το Ιράν

Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν, παρουσίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Τεχνολογικό Πάρκο Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέργειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.

Πέραν της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης για την πολύπλευρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε την Τεχεράνη, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την ΕΕ.

Κατά την υποδοχή ο επικεφαλής του Τεχνολογικού Πάρκου Μαχντί Σαφαρίνια, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης, τόνισε ότι στο Πάρκο είναι μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 ερευνητές.

Ο Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της τεχνολογίας, τονίζοντας ότι το Ιράν είναι η έβδομη χώρα στον κόσμο ως προς την ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας.

Ο κ. Σαφαρίνια κάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την τεχνολογία να συμμετάσχουν στη μεγάλη έκθεση που θα γίνει στο Ιράν τον Μάιο.

Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και έκανε λόγο για επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν.

Ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η χώρα μας θα γίνει «η γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα των τεχνολογιών και δήλωσε ότι τις δύο χώρες τις ενώνουν σημαντικοί δεσμοί δύο ισχυρών πολιτισμών, αλλά μπορεί να μας ενώσει και το μέλλον σε συνεργασίες σε σειρά από τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες.

Απαντώντας στη δήλωση του Ιρανού αξιωματούχου ότι είναι ο πιο ανεξάρτητος ηγέτης της ΕΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και παρά την κρίση, ανοίγει τα φτερά της συνεργαζόμενη με σημαντικές χώρες της περιοχής, όπως με το Ιράν.

Το κύριο πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού θα γίνει αύριο με τις συναντήσεις που θα έχει με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και του προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφούν μια σειρά από συμφωνίες.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία

Αν για τον πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη στις 7-8 Φεβρουαρίου θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις όπως τόνισε σε συνέντευξή του, για την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας βρίσκεται στην Τεχεράνη, όπου σήμερα και αύριο θα έχει σημαντικές συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης δυτικής χώρας που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα του Ιράν

Το μεγάλο ενδιαφέρον και των δύο χωρών να αναπτύξουν τις μεταξύ τους σχέσεις επιβεβαιώνει το κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης που καλλιεργούν η Ελλάδα και το Ιράν εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο, αυτό υπογραμμίζεται με την εκπεφρασμένη βούληση και της Αθήνας και της Τεχεράνης, όπως τονίζεται σε δηλώσεις και συνεντεύξεις αξιωματούχων, να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στις διμερείς σχέσεις, αλλά και να αποτελέσουν τους παράγοντες σταθερότητας σε μια κρίσιμη περιοχή του κόσμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, «μετά από την επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και στο πλαίσιο μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η ελληνική κυβέρνηση αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις με το Ιράν, έναν περιφερειακό παίκτη με σημαντική επιρροή, που επανέρχεται στο διεθνές προσκήνιο εξομαλύνοντας τις σχέσεις του με τη Δύση».

Με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και της κυβερνητικής αντιπροσωπείας, εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στις σχέσεις των δύο χωρών, τονίζουν κύκλοι της κυβέρνησης. Προσθέτουν ότι «η αναθέρμανση αυτή έρχεται να τερματίσει μια μακρά περίοδο αδράνειας στις ελληνο-ιρανικές σχέσεις και συνδέεται με τον κρίσιμο ρόλο των δύο χωρών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, βρίσκεται και σε πλήρη αντιστοίχηση την πορεία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Διεθνή Κοινότητα και την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί»

Το ενδιαφέρον των διμερών επαφών θα επικεντρωθεί στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, οι επαφές θα επικεντρωθούν και στη συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, τη διμερή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, και το διάλογο για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Την ελληνική αντιπροσωπία απαρτίζουν εκτός του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v