Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι εκλογές βλάπτουν σοβαρά (και) την οικονομία

Γιατί η «ανώτατη πηγή» απέκλεισε τις κάλπες. Στην ανοικτή αξιολόγηση και σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης αποδίδεται η καταβύθιση του ΧΑ. Στην επιστροφή του κουαρτέτου επικεντρώνει η κυβέρνηση. Ορόσημο η 18η/2.

Κυβέρνηση: Οι εκλογές βλάπτουν σοβαρά (και) την οικονομία

Η ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολίασε χθες επί ιρανικού εδάφους ότι «δεν θα κάνουμε εκλογές κάθε τρεις μήνες», σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που άφησε ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, με την προχθεσινή προειδοποίηση περί... εκλογών, εάν οι δανειστές εγείρουν παράλογες απαιτήσεις.

Σε μία άλλη συγκυρία, δεν θα προκρινόταν η ανάγκη ακύρωσης της εν λόγω προειδοποίησης. Το χρηματιστηριακό κραχ όμως «την επέβαλε», όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης -που δεν συνόδεψε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν.

Σύμφωνα με το στέλεχος αυτό, ο τραπεζικός κλάδος πιέσθηκε σφόδρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της ανασφάλειας που προκαλεί το προσφυγικό στη γηραιά ήπειρο και, κυρίως, λόγω της «εσωτερικής κρίσης στην ΕΚΤ» μετά τα γερμανο-γαλλικά πυρά στις επιλογές του Μάριο Ντράγκι.

Ειδικά για το ελληνικό «τραπεζικό μπαμ» όμως πρόσθετε ότι έπαιξαν ρόλο «τα παραπάνω συν η ανοικτή αξιολόγηση, η παρατεταμένη διαπραγμάτευση, οι κινητοποιήσεις για ασφαλιστικό-προσφυγικό και η φιλολογία περί νέων εκλογών, πριν καν κλείσει πεντάμηνο από τις προηγούμενες».

Κι όπως εξηγούσε, «αφού δεν είναι στο χέρι μας να κλείσουμε αυτή τη στιγμή τη διαπραγμάτευση, ας κόψουμε τουλάχιστον την εκλογολογία» -αλλά και τη φιλολογία περί οικουμενικής, η οποία δημιουργεί επίσης την αίσθηση ότι «κάτι άλλο έρχεται».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «ομολογούσε» στη Βουλή ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου είναι επιτακτική ανάγκη και ότι αν πάμε μέχρι τον Ιούνιο, «καήκαμε»...

Θα επιστρέψει το κουαρτέτο;

Το τοπίο ωστόσο παραμένει θολό. Οπως τονίζουν στο Euro2day.gr δύο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη:

* «Εάν το κουαρτέτο επιστρέψει, θα έχουμε το κλείσιμο της συμφωνίας, θα θεωρείται βέβαιο». Οπερ, η διαπραγμάτευση θα κριθεί στα e mail και στις επαφές κορυφής του επόμενου διαστήματος, καθώς στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η λύση, πάλι, θα είναι πολιτική.

* Οι πιθανότητες να υπάρξει «φως» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Φεβρουαρίου είναι λίγες. Τα ίδια στελέχη συμφωνούν στην άποψη πως «θα συνδεθούν αξιολόγηση και προσφυγικό», παρότι επισήμως η Αθήνα δεν τα εμφανίζει ως «πακέτο».

Στον αέρα το ασφαλιστικό ελλείψει απάντησης

* Αντικειμενικά, η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμβάλει στην εκτόνωση των κινητοποιήσεων, ελλείψει συμφωνίας με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό.

«Το σχέδιο Κατρούγκαλου δεν έχει πάρει το πράσινο φως των δανειστών, συνεπώς όποιες αλλαγές κι αν πούμε ότι θα κάνουμε, θα είναι... στον αέρα», λένε. Τονίζοντας ότι οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) φέρονται να ζητούν τόσο σκληρή μεταρρύθμιση, που μπροστά τους το κυβερνητικό προσχέδιο «θα αποδειχθεί ήπιο». (Σε κάθε περίπτωση, οι επιστημονικοί φορείς απέρριψαν και τις χθεσινές βελτιώσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, ζητώντας αναλογιστικές μελέτες και απόσυρση του σχεδίου).

* Οι «σκληροί των αγροτών» απέδειξαν -κατά τα κυβερνητικά στελέχη- ότι «τους ενδιαφέρει η κυβερνητική αποσταθεροποίηση και όχι η εξεύρεση λύσεων». Κι αυτό, λένε, προκύπτει από το (νέο) αίτημά τους να συσταθεί «διακομματική επιτροπή σε ανώτατο επίπεδο» (σ.σ. δηλαδή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών) για να συζητήσει μαζί τους, αρνούμενοι τον διάλογο τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με την αρμόδια (διακομματική) επιτροπή της Βουλής.

Με άλλα λόγια, «προωθούν... την οικουμενική κυβέρνηση στην πράξη», όπως μετέφερε και χθες το Euro2day.gr.

Κατόπιν του νέου αυτού αγροτικού αιτήματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της εν λόγω κοινοβουλευτικής επιτροπής, στην οποία είχε καλέσει τους εκπροσώπους των αγροτών.

Το «παζάρι» του Ερντογάν

Το ζητούμενο πλέον για το Μαξίμου είναι να καταφέρει να κινηθεί σ' αυτόν τον λαβύρινθο. Οι επαφές κορυφής του κ. Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής θεωρούνται βέβαιες, ενώ οι συνεργάτες του δεν διέψευσαν την πληροφορία ότι σχεδιάζει τετ α τετ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο.

Η χθεσινή αποκάλυψη του Euro2day.gr δε, για την ταραχώδη «διαπραγμάτευση» όσον αφορά στο προσφυγικό των Γιούνκερ-Τουσκ με τον Ερντογάν στις 16 Νοεμβρίου, που κρατήθηκε μυστική από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Ελληνα πρωθυπουργό, εκτιμάται (από την Αθήνα) ότι «θα παίξει ρόλο στις συζητήσεις των επόμενων ημερών».

Κοινώς, όλα στον αέρα και τίποτα δεδομένο -ακόμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v