Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατά 5,2% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο

Στην αύξηση της παραγωγής ορυχείων, μεταποίησης αλλά και παραγωγής ηλεκτρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,2% τον Δεκέμβριο.

Κατά 5,2% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο

Νέα αύξηση 5,2% εμφάνισε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, έναντι ενίσχυσης κατά 2% που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η εξέλιξη του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, με βάση το έτος 2010=100,0, για τον μήνα Δεκέμβριο 2015, σύμφωνα με προσωρινά και διορθωμένα ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών στοιχεία, έχει ως εξής:

Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%, έναντι μείωσης 2,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο μέσος Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2014, παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%, έναντι μείωσης 1,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο εποχικά διορθωμένος ως προς την επίδραση μηνιαίων γεγονότων (π.χ. εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Δεκεμβρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%.

Η ανάλυση των ετήσιων μεταβολών

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 5,2% τον μήνα Δεκέμβριο 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2014, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 9,6%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: εξόρυξης
άνθρακα και λιγνίτη και εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 3,3%.

Ειδικότερα, στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των 2ψήφιων κλάδων: δερμάτων και ειδών υπόδησης, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

γ. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 11,3%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 0,9%.

Η ανάλυση των μέσων μεταβολών Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015

Η αύξηση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2014, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας, δηλαδή:

α. Στη μείωση του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων κατά 6,9%.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών κατά 1,2%.

γ. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού κατά 0,3%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παροχής Νερού κατά 1,8%.

Ανάλυση μηνιαίων μεταβολών σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2015 

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,4% το μήνα Δεκέμβριο 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2015, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές των δεικτών των κύριων ομάδων βιομηχανικών κλάδων, δηλαδή:

α. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ενέργειας κατά 0,4%.

β. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Ενδιάμεσων Αγαθών κατά 0,6%.

γ. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Κεφαλαιουχικών Αγαθών κατά 3,4%.

δ. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών κατά 11,1%.

ε. Στην αύξηση του Δείκτη Παραγωγής Μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών κατά 2,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v