Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Σημαντικά οφέλη για τουρισμό από ΕΣΠΑ και νέο αναπτυξιακό

"Καθοριστικός ο ρόλος του τουρισμού στην διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας", ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης. Επιπλέον προανήγγειλε τη συγκρότηση του αναπτυξιακού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα

Σταθάκης: Σημαντικά οφέλη για τουρισμό από ΕΣΠΑ και νέο αναπτυξιακό

Τη δεδομένη πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει σε ρήξη με παθογένειες του παρελθόντος και ταυτόχρονα να προωθήσει τις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού μιλώντας από το βήμα της 4ης Γενικής Συνέλευση του ΞΕΕ που οργανώνεται στα περιθώρια της έκθεσης για τον τουρισμό και την εστίαση Horeca.

Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε την καθοριστική συμβολή του τουρισμού προκειμένου να μειωθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015 από το 2,5% της αρχικής πρόβλεψης σε 0,66%.

Ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε τη συγκρότηση του αναπτυξιακού συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. όπως ανέφερε το αναπτυξιακό σχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό ο Τουρισμός θα έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας. Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί και ήδη εξετάζεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. πριν προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.

ΕΣΠΑ και νέος αναπτυξιακός νόμος θα αποτελέσουν βασικά εργαλεία από τα οποία ο τουρισμός προσβλέπει σημαντικά οφέλη. Ο Γ. Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυξήθηκε το ποσό που προβλεπόταν να διατεθεί μέσο ΕΣΠΑ για τον εκσυγχρονισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 50 σε 70 εκατ. ευρώ.

Περιγράφοντας πτυχές του νέου αναπτυξιακού σε σχέση με τον τουρισμό διαβεβαίωσε ότι θα προβλέπονται επιδοτήσεις της τάξης του 10% έως 45% για τουριστικές επενδύσεις.

Τόσο για το ΕΣΠΑ όσο και για τον αναπτυξιακό νόμο πρόθεση του υπουργείου είναι να δοθεί έμφαση σε δραστηριότητες που προάγουν την καινοτομία σε νεοφυής επιχειρήσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία και κατά προτεραιότητα για την νέα και νεανική επιχειρηματικότητα.

Ο Γ. Σταθάκης προανήγγειλε ταυτόχρονα τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία των επιχειρήσεων της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy) με στόχο αφενός να μην δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο στη συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα, να αίρει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και να διασφαλίζει τα έσοδα του δημοσίου από φορολόγηση.

Έλενα Κουντουρά

Σε μια νύχτα κρίθηκε η επιτυχημένη τουριστική χρονιά του 2015, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ήταν, όπως εξήγησε, την νύχτα που επιβλήθηκαν οι κεφαλαιακή έλεγχοι και με συντονισμένες ενέργειες έγινε δυνατό να διασφαλιστεί ότι οι ξένοι τουρίστες που θα έρχονταν στη χώρα μας δεν θα αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα.

Για την ελάφρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στο ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για αυτές η Έλενα Κουντουρά ανέφερε πως η ηγεσία του Υπουργείου ήρθε σε συμφωνία με τη διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλιστούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Πιο συγκεκριμένα τα ξενοδοχεία πλήρους λειτουργίας θα μπορούν να προεξοφλούν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ σε 36 δόσεις καταβάλλοντας το 10% των οφειλών ενώ τα εποχικά ξενοδοχεία σε 18 δόσεις.

Στην ίδια ρύθμιση μπορούν να εντάσσονται και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν κάνει ήδη ρύθμιση των οφειλών τους στο παρελθόν για την εξόφληση σε 18 δόσεις καταβάλλοντας εξαρχής το 20% της οφειλής.

Η Υπουργός ανέφερε ότι αναλύθηκαν πρωτοβουλίες ώστε να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος κατά προτεραιότητα Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν να έρθουν στην Αθήνα Ρώσσοι tour operator με στόχο να στείλουν στη χώρα μας πελάτες τους από τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ανδρέας Ανδρεάδης

Με μικρή άνοδο κρατήσεων έκλεισε ο Ιανουάριος σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέα Ανδρεάδη. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα το θέμα της αξιολόγησης προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στον ελληνικό τουρισμό. Ταυτόχρονα να δρομολογήσει την εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ στον Τουρισμό από το 2017 στα επίπεδα του ανταγωνισμού, με αντιστάθμισμα την εξεύρεση εσόδων 250 εκατ. από τη φορολόγηση των επιχειρήσεων της οικονομίας του διαμοιρασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v