Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις εισηγείται ο ΟΟΣΑ

Δημοσιονομικό περιθώριο για μείωση συντελεστών και αλλαγές στο φόρο περιουσίας για τις εταιρείες εισηγείται ο ΟΟΣΑ.

Λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις εισηγείται ο ΟΟΣΑ

Σειρά προτάσεων για το φορολογικό διατυπώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει οι αλλαγές που έγιναν στον ΦΠΑ θα οδηγήσουν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Μεσοπρόθεσμα με την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμά ότι θα μπορέσει να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων και οι εισφορές, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να γίνει ο φόρος περιουσίας περισσότερο προοδευτικός.

Για παράδειγμα αναφέρει ο φόρος περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) μπορεί να βελτιωθεί με ένα συνδυασμό διοικητικών μέτρων και αλλαγών πολιτικής. Εκτιμά ότι περιλαμβάνοντας όλες τις πτυχές περιουσίας μέσω του κτηματολογίου (fiscal cadastre) θα βελτιωθούν τα έσοδα.

Όπως σημειώνει παρότι οι επιχειρήσεις δεν επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο στην περιουσία η μείωση του υφιστάμενου φόρου θα τον καταστήσει περισσότερο προοδευτικό. Παράλληλα, οι συντελεστές φορολόγησης (29%) είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (25%) και κάνουν την χώρα λιγότερο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v