Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γολγοθάς 40 ημερών για την κυβέρνηση

Πέφτουν οι ρυθμοί στην αξιολόγηση λόγω Πάσχα Καθολικών. «Εντολή» Τσίπρα να κλείσει η διαπραγμάτευση τον Απρίλιο. Πονοκέφαλος οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά. Κυβέρνηση-αντιπολίτευση ετοιμάζονται για την αυριανή «μάχη στη Βουλή».

Γολγοθάς 40 ημερών για την κυβέρνηση

Χωρίς το happy end που περίμενε χθες σε ασφαλιστικό-φορολογικό και με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό να παραμένει στα χαρτιά, η κυβέρνηση μετρά από σήμερα το 40μερο που θα καθορίσει τις εξελίξεις και την δική της «τύχη».

Κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «Γολγοθά 40 ημερών» δεδομένου ότι σήμερα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναφέρει ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα σημάνει «την Ανάσταση της ελληνικής Οικονομίας».

Οι αισιόδοξες προβλέψεις τους ότι ασφαλιστικό-φορολογικό θα έκλειναν χθες δεν επιβεβαιώθηκαν. Οπως λένε, η διαπραγμάτευση «κόλλησε» στο δημοσιονομικό κενό, καθώς οι «θεσμοί» ζητούν μέτρα περίπου 900 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία, «εάν δεν μεταπεισθούν», θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολογία.

Παραπέμποντας στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ αλλά και του ΔΝΤ (ότι το κουαρτέτο θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κλπ), οι ίδιοι επιτελείς διαβεβαιώνουν ότι:

* Θα "υπογραφεί" η συμφωνία σε ασφαλιστικό-φορολογικό στο πρώτο εφταήμερο του Απριλίου ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η νομοθέτηση των συμφωνηθέντων από τη Βουλή.

* Παράλληλα μ΄ αυτήν θα διεξάγεται η ("πολύ δύσκολη"...) διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

* Πλην δυσάρεστων εξελίξεων, η συνολική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Απριλίου (που είναι ο νέος ...και τελευταίος σταθμός) προκειμένου την 1η Μαϊου, μαζί με το Ορθόδοξο Χριστός Ανέστη να ολοκληρωθεί επισήμως η πρώτη αξιολόγηση.

Συνεργάτης του πρωθυπουργού αναφέρει ότι "ο κ.Τσίπρας έχει δώσει 'εντολή' να κλείσει εντός ορίων η διαπραγμάτευση", προκειμένου να υπάρξει η "επιβράβευση" από την ΕΚΤ που, με τη σειρά της, θα δώσει το σήμα για "επενδυτικές ειδήσεις".

Ο ίδιος επιμένει, βεβαίως, ότι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης θα είναι "θετικό" για τα μικρά εισοδήματα και "ανεκτό" για τα μεσαία.

Προσφυγικό: στο ίδιο σημείο

Στο έτερο μέτωπο, του προσφυγικού, η κατάσταση παραμένει όπως... πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας την Παρασκευή.

Κι αυτό διότι:

- Τα νησιά "αδειάζουν" μεν από τους μετανάστες/πρόσφυγες που είχαν φτάσει πριν από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας (σ.σ. ξημερώματα της Κυριακής) ωστόσο οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια συνεχίσθηκαν με αμείωτο ρυθμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα το πρωϊ, ο αριθμός τους στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας άγγιξε τις 1600 αφίξεις. Σημειώνεται ότι η συμφωνία ορίζει, μεταξύ άλλων, πως «η Τουρκία θα εξαρθρώσει τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης».

- Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε φτάσει στη χώρα κανένας δικαστής ασύλου-εμπειρογνώμονας-μεταφραστής από τους 4.000 που προβλέπει η συμφωνία. Η συμβολή τους θα είναι καθοριστική, προκειμένου η διαδικασία αίτησης-εξέτασης ασύλου να διεκπεραιώνεται «σε λίγες ημέρες αντί ...σε λίγους μήνες», όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας (και) των ισχνών ελληνικών μέσων.

Την κατάσταση εκτιμάται ότι θα περιπλέξει ...το Καθολικό Πάσχα, εξαιτίας του οποίου οι αφίξεις των παραπάνω δεν θα γίνουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα – τουλάχιστον.

Να σημειωθεί ότι οι επιστροφές προσφύγων/μεταναστών στο τουρκικό έδαφος δεν αναμένονται πριν από τις 4 Απριλίου («αν όλα κυλήσουν ρολόι»), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι οι διακινητές «θα φουλάρουν τις μηχανές» τις επόμενες ημέρες «πριν μάθουν οι απελπισμένοι άνθρωποι ότι δεν θα έχει πλέον νόημα το πέρασμά τους στα ελληνικά νησιά».

Η αυριανή «μάχη στη Βουλή»

Με όλα τα παραπάνω ανοικτά, κυβέρνηση, αντιπολίτευση και... διαπλεκόμενοι ετοιμάζονται για την αυριανή «μάχη στη Βουλή». Δηλαδή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ... «θα πέσουν σφαίρες», δηλαδή «θα βγουν χαρτιά» για υποθέσεις διαπλοκής-διαφθοράς και το ρόλο δικαστών.

Το βάρος θα σηκώσουν, πλην του κ.Τσίπρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Το παρασκήνιο έχει πάρει ήδη φωτιά με διαρροές που αφορούν ή φωτογραφίζουν αποκαλύψεις (για πολιτικά πρόσωπα) από τις πρίφημες λίστες Φαλτσιανι – Μπόργιανς, αλλά και για άγνωστες υποθέσεις που περιγράφονται είτε ως προαναγγελίες είτε για να σταλούν «μηνύματα» σε όσους... έχουν λόγο να φοβούνται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v