Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυρίζει μπαρούτι η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

Για σκληρή μάχη προϊδεάζουν οι πολιτικές δυνάμεις στη συζήτηση στη Βουλή για διαπλοκή-διαφθορά, με επίκεντρο την καταγγελία εισαγγελέως εναντίον Παπαγγελόπουλου. Με ποιες τακτικές προσέρχονται στη συζήτηση. Οι διαρροές για κρυφούς φακέλους και το ερώτημα αν θα... επιβεβαιωθούν.

Μυρίζει μπαρούτι η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη

Σε μία ηλεκτρισμένη πολιτική ατμόσφαιρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση (κυρίως αξιωματική) αναμένεται να δώσουν απόψε τη «μάχη των μαχών» στη Βουλή, στέλνοντας σε time out τα φλέγοντα ζητήματα της αξιολόγησης και του προσφυγικού.

Πρόκειται για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει από καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Η ειδική αυτή συνεδρίαση είχε προγραμματισθεί για την προηγούμενη Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.

Στο εφταήμερο που μεσολάβησε, οι σχέσεις κυβέρνησης-ΝΔ «χτύπησαν κόκκινο», με τον εκπρόσωπο Τύπου της Συγγρού Γιώργο Κουμουτσάκο να προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει αγωγή και μήνυση εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη (σ.σ. για τους διαλόγους Κουμουτσάκου με τον προφυλακισθέντα δημοσιογράφο Τάκη Μουσσά του κυκλώματος εκβιαστών), ενώ στους απρόβλεπτους παράγοντες προστίθεται το ένταλμα σύλληψης του Λεωνίδα Μπόμπολα από τις κυπριακές αρχές.

Ενα στίγμα της αποψινής μάχης έδωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς: «Δεν μπορεί να απειλείται η κυβερνητική εκπρόσωπος από τον εκπρόσωπο της ΝΔ με μηνύσεις και αγωγές, όταν ασκεί πολιτική κριτική για το θέμα των εκβιαστών δημοσιογράφων», ανέφερε, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί η ΝΔ «σιωπά εκκωφαντικά» και δεν ξεκαθαρίζει τη στάση της απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. (σ.σ. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τιμολόγια μεταξύ της ΝΔ και του εκδότη Γιώργου Μαυρίκου, του κυκλώματος εκβιαστών, ζητώντας εξηγήσεις από τον αρχηγό της).

Ενδεικτικό πάντως της έντασης είναι το γεγονός ότι αργά χθες το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες ότι στη συζήτηση δεν θα παραστεί ο Αντώνης Σαμαράς και πιθανά ούτε ο Κώστας Καραμανλής.

Ουσία ή σόου;

Κατά τα λοιπά, τα ερωτήματα για το (ουσιαστικό) περιεχόμενο της αποψινής διαμάχης παραμένουν: Θα δοθούν «ονόματα με διευθύνσεις κι αριθμούς» στα πεδία της διαπλοκής και της διαφθοράς; Θα αποκαλυφθούν πολιτικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κατά το προ κυβέρνησης Τσίπρα διάστημα; Θα υπάρξουν «εξηγήσεις» του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στις κατηγορίες ότι ο ίδιος επιχείρησε παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης;

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο καλλιεργούνται εδώ και ημέρες προσδοκίες για «αποκαλύψεις», «καταγγελίες» και «βόμβες» που θα διαμορφώσουν «ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο» -μάλιστα οι πλέον θερμόαιμοι μιλούν για «D-day» και για «συνεδρίαση-σεισμό».

Την αποψινή συζήτηση ζήτησε ο πρωθυπουργός εξαιτίας των διαστάσεων που πήρε η αποκάλυψη ότι η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη κατήγγειλε παρεμβάσεις και απειλές του κ. Παπαγγελόπουλου προς την ίδια, προκειμένου να επιστρέψει την υπόθεση που αφορούσε στον Ανδρέα Βγενόπουλο (σ.σ. τέθηκε από την ίδια πρόσφατα στο αρχείο) στον εισαγγελέα Διαφθοράς.

Η ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν άμεσα στα δημοσιεύματα ζητώντας σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ζητώντας από τον πρόεδρο του Σώματος Νίκο Βούτση την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση προκειμένου να «ανοίξει» το θέμα «Δικαιοσύνη» σε επίπεδο Ολομέλειας, ώστε «να βγουν όλα στο φως», όπως είπαν οι συνεργάτες του. Ωστόσο η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι επρόκειτο για κίνηση τακτικής από την πλευρά του κ. Τσίπρα, προκειμένου να πολιτικοποιήσει και να γενικεύσει τη συζήτηση σκεπάζοντας επικοινωνιακά την ουσία των καταγγελιών για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Οσο για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών-Διαφάνειας, ορίσθηκε μεν για την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ωστόσο αναβλήθηκε (με τη σειρά της) για μεθαύριο.

Πόλεμος διαρροών και (άσφαιρων;) πυρών

Ενόψει της αποψινής συζήτησης, πάντως, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος διαρροών -από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση και αντιστρόφως-, που αφορά όχι τόσο στο εάν και ποιες πολιτικές δυνάμεις επιχείρησαν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όσο στο... ποιες αποκαλύψεις θα γίνουν που να στοιχειοθετούν αυτές τις παρεμβάσεις.

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, μάλιστα, την επικαλέσθηκε για να αιτιολογήσει την... προσωρινή εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε, όταν ο ίδιος ζήτησε την παραίτηση του Γιώργου Μουζάλα. (σ.σ. επ' αυτού θα έχει συνάντηση αύριο με τον πρωθυπουργό, όπου, κατά τις πληροφορίες, το «θέμα Μουζάλα» θα θεωρηθεί περίπου ως «λήξαν»).

Θα ξεφύγει;...

Από το ευρύτερο κυβερνητικό στρατόπεδο διοχετεύονται «πληροφορίες» ότι θα αναφερθούν στοιχεία για τις λίστες Λαγκάρντ (Φαλτσιανί) και Μπόργιανς, ή για επιχειρήσεις ξεπλύματος πολιτικού χρήματος -μάλιστα φωτογραφίζονται πολιτικά πρόσωπα που έχουν άμεση εμπλοκή, παρεμβαίνοντας, μεταξύ άλλων, στη Δικαιοσύνη.

Κατά την «Αυγή», ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη συζήτηση «με οκτώ φακέλους υποθέσεων διαφθοράς και διαπλοκής», ωστόσο δεν λείπουν και οι ψύχραιμοι στην κυβέρνηση που εκφράζουν φόβους ότι «εάν ξεφύγει η αντιπαράθεση», τα «βόλια» θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το κύρος της Δικαιοσύνης -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση των πολιτών απέναντι στον βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας...

Τα «φώτα» στον Δ. Παπαγγελόπουλο

Κατά τις πληροφορίες, βασικοί ομιλητές θα είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο κ. Παπαγγελόπουλος, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν τα περί παρεμβάσεών τους στο έργο δικαστικών λειτουργών.

Ειδικά ο κ. Παπαγγελόπουλος θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι η συζήτηση με την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη έγινε κατόπιν δικού της αιτήματος και ότι το μέλημα ήταν «να διερευνηθεί η υπόθεση και να μην κουκουλωθεί».

ΝΔ: Προσπάθεια αναβίωσης του «αυριανισμού»

Για μετωπική επίθεση σε όλα τα επίπεδα προετοιμάζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σημερινή μάχη της Βουλής. Πρόθεσή του είναι να πραγματοποιήσει μια «πολιτική ομιλία», μέσα από την οποία θα ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση «για όλα όσα έχει κάνει ή για αυτά που δεν έχει κάνει» από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταγγείλει τα στελέχη της κυβέρνησης για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στις ανεξάρτητες αρχές και θα θυμίσει ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται με αφορμή τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα με την πρόκληση της συγκεκριμένης συζήτησης είναι να αλλάξει την πολύ δύσκολη ατζέντα με την οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνησή του και να αποπροσανατολίσει την κοινωνία «από την πολιτική ανεπάρκειά της σε θέματα όπως η οικονομία και το προσφυγικό.

Εάν πάντως προκληθεί από τον κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σύμφωνα με συνεργάτες του- θα απαντήσει στους ίδιους τόνους και με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία έχει προετοιμάσει και συλλέξει το γαλάζιο επιτελείο στον τρίτο όροφο της Συγγρού.

«Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα κληθούν να απολογηθούν γιατί αφενός έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια τριτοκοσμική χώρα και αφετέρου, για το γεγονός ότι προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα κομματικό κράτος», τονίζει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος βλέπει έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες να «ρίξει λάσπη» στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνδέοντάς την με κυκλώματα εκβιαστών και με ζητήματα διαφθοράς. «Θα πάρει τις απαντήσεις που πρέπει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τίποτα να κρύψει, δεν θα υπεκφύγει ούτε θα φυγομαχήσει. Θα απαντήσει σε οτιδήποτε θέσει ο κ. Τσίπρας, στον οποίο μάλιστα θα υποδείξει να πάει ό,τι ανοιχτό θέμα έχει στη Δικαιοσύνη. Αυτήν όμως που δεν θα δέχεται παρεμβάσεις από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει η ίδια πηγή, διαπιστώνοντας προσπάθεια αναβίωσης του «αυριανισμού».

Το κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ αποτυπώνεται και από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό ο Μάκης Βορίδης «για αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, παράνομες και ανήθικες πρακτικές της Κυβέρνησης», με αφορμή το δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» σχετικά με συνομιλίες του Γιώργου Κουμουτσάκου με έναν εκ των κατηγορούμενων δημοσιογράφων για εκβιασμούς.

Η κυβέρνηση, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να δημιουργήσει παραπέτασμα καπνού από τα μείζονα προβλήματα της χώρας και να γαντζωθεί στην εξουσία. «Όμως δεν έχουν καταλάβει ότι το ηθικό πλεονέκτημά τους έχει χαθεί εδώ και καιρό και ότι στη συζήτηση θα έρθουν ως απολογούμενοι και όχι ως κατήγοροι», σημείωνε χθες υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

ΠΑΣΟΚ: Με αναφορές στη Θάνου

Σε δύο πτυχές αναμένεται να κινηθεί η ομιλία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στη σημερινή συνεδρίαση. Από τη μία, σύμφωνα με συνεργάτη της, θα υπενθυμίσει ότι το κόμμα της πρωτοστάτησε σε πολλές μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έγιναν στο παρελθόν και οι οποίες σήμερα αποτελούν μια βάση για την πάταξη της διαφθοράς. Από την άλλη, θα επικεντρωθεί στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρεμβάσεις προς αυτήν. Έμφαση θα δώσει στην υπόθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου που, όπως θα πει, παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ενώ έντονη θα είναι η κριτική της στην κυβέρνηση όσον αφορά θέματα λειτουργίας του κράτους και δη τις ανεξάρτητες αρχές.

Σκοπός πάντως της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με συνομιλητή της, είναι να επιμείνει αυστηρά στη συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο και να μη συμμετέχει σε κουβέντα χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία και με «λάσπη στον ανεμιστήρα». Με τόσα ανοιχτά θέματα που έχει η κυβέρνηση, «είναι μια ωραία πολυτέλεια να κουβεντιάζουμε για τη διαπλοκή του πολιτικού και του δημοσιογραφικού συστήματος», ανέφερε χθες ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

ΠΟΤΑΜΙ: Αποστάσεις απ' όλους

Την επιχείρηση της κυβέρνησης να «εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς» αναμένεται να καταγγείλει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη σημερινή συζήτηση. Μείζον πρόβλημα θα χαρακτηρίσει το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα αλλά και αυτής καθαυτής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Με όλα όσα διαδραματίζονται, θα πει ο κ. Θεοδωράκης, το μόνο που δεν επιτυγχάνεται είναι ο διαχωρισμός των εξουσιών, όπως θα έπρεπε να συμβεί.

Η κυβέρνηση, θα τονίσει, πρέπει να βρει και να εφαρμόσει τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων της διαπλοκής και όχι «να βγάζει ανακοινώσεις και να κάνει διαπιστώσεις». Παράλληλα, θα προσπαθήσει να κρατήσει σαφείς και διακριτές αποστάσεις από όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, σε αντίθεση με το Ποτάμι, το οποίο «δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v