Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλά ο πήχης για συμφωνία στις 9 Μαίου

Προληπτικά μέτρα και ανακούφιση χρέους εμπόδιο για συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών στο Eurogroup της 9ης Μαίου, σύμφωνα με πηγές. «Πραγματοποιείται αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», τονίζουν. Πού διαφωνούν οι ευρωπαίοι με το ΔΝΤ

Χαμηλά ο πήχης για συμφωνία στις 9 Μαίου

Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.

«Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο», δήλωσε το ένα από τα δυο πρόσωπα. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η μορφή και το περιεχόμενο των προληπτικών μέτρων.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και άρα δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος, πρόσθεσε.

Η δεύτερη πηγή τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους, με την Γερμανία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ανακούφιση χρέους.

Οπως έγραψε το Euro2day.gr, πηγές από την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα δεν απέκλειαν να υπάρξει ένα ακόμη έκτακτο Eurogroup, εκτός από αυτό της 9ης Mαίου.

Σημειώνεται πώς το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 24 Μαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v