Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χουντής σε Κομισιόν: Να γίνει έρευνα για Ηλέκτωρ στην Ελλάδα

Τη διερεύνηση τυχόν παράνομων πρακτικών των εταιριών ΗΛΕΚΤΩΡ και ENVIROPLAN και στην Ελλάδα, ζητά με επερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας. Θέτει θέμα διακοπής στις αναθέσεις νέων εργολαβιών.

Χουντής σε Κομισιόν: Να γίνει έρευνα για Ηλέκτωρ στην Ελλάδα

Να διερευνηθεί η πιθανότητα για «παράνομες πρακτικές» σε ανάληψη έργων την τελευταία δεκαετία, από τις εταιρίες ΗΛΕΚΤΩΡ και ENVIROPLAN, ζητά από την Κομισιόν, με ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρεται στην έκδοση εντάλματος σύλληψης από τις Κυπριακές αρχές, κατά διευθυντικών στελεχών των 2 εταιριών, για υποθέσεις δωροδοκίας, σχετικά με τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Πάφου και του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ο Νίκος Χουντής επισημαίνει ότι, «οι 2 εταιρίες εμπλέκονται σε πολλά έργα στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, για τον οποίο υπάρχει πλήθος καταγγελιών για περιβαλλοντικές παραβάσεις (ελλιπείς μελέτες, χωροθέτηση σε ρέμα, κλπ) που είχαν επιβεβαιωθεί από αρμόδιες εθνικές αρχές αλλά και από επιτόπιο έλεγχο της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ».

Καυτηριάζει μάλιστα το γεγονός ότι στις εταιρίες αυτές, εξακολουθούν να ανατίθενται έργα «όπως πρόσφατα η διαχείριση με ΣΔΙΤ του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, αλλά και του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης στη Φυλή, από την Περιφέρεια Αττικής στον ΗΛΕΚΤΟΡΑ».

Σημειώνει δε το γεγονός ότι, «στην Ελλάδα, επικρατούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, με σημαντική παρουσία του ΗΛΕΚΤΟΡΑ, με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην προσφορά ανάλογων υπηρεσιών», τονίζοντας παράλληλα ότι «αιτία της έρευνας στην Κύπρο, ήταν οι αντίστοιχες τιμές (28-31 ευρώ/τόνο, ενώ το κόστος ήταν μόλις 9,80 ευρώ/τόνο)».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να παραθέσει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ελλάδα, στα οποία συμμετείχαν οι ανωτέρω εταιρίες την τελευταία 10ετία, αλλά και να παρουσιάσει τις τιμές για ανάλογες υπηρεσίες σε Ελλάδα-ΕΕ και ειδικότερα την Κύπρο.

Τέλος, ζητάει από την Επιτροπή να απαντήσει σχετικά με τις δυνατότητες που «διαθέτουν τα κράτη-μέλη προκειμένου να διαφυλαχθούν από εταιρίες για τις οποίες υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για δωροδοκία σε άλλα κράτη-μέλη», όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Οι Κυπριακές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης κατά διευθυντικών στελεχών της κατασκευαστικής εταιρίας ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και της μελετητικής ENVIROPLAN SA, που φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας, προκειμένου για τη διαχείριση των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Πάφου και Κόσιης.

Οι 2 εταιρίες εμπλέκονται σε πολλά έργα στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ο ΧΥΤΑ Γραμματικού, για τον οποίο υπάρχει πλήθος καταγγελιών για περιβαλλοντικές παραβάσεις που είχαν επιβεβαιωθεί από αρμόδιες εθνικές αρχές αλλά και από επιτόπιο έλεγχο της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ.

Δεδομένου ότι:

Στις εταιρίες αυτές εξακολουθούν να ανατίθενται έργα, όπως πρόσφατα η διαχείριση με ΣΔΙΤ του Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, αλλά και του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης στη Φυλή, από την Περιφέρεια Αττικής στον ΗΛΕΚΤΟΡΑ.

Στην Ελλάδα, επικρατούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, με σημαντική παρουσία του ΗΛΕΚΤΟΡΑ, με ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην προσφορά ανάλογων υπηρεσιών.

Αιτία της έρευνας στην Κύπρο, ήταν οι αντίστοιχες τιμές (28-31 ευρώ/τόνο, ενώ το κόστος ήταν μόλις 9,80 ευρώ/τόνο).

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποια συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ελλάδα συμμετείχαν οι ανωτέρω εταιρίες τα τελευταία 10 χρόνια;
Υπάρχουν δυνατότητες παρουσίασης τιμών για ανάλογες υπηρεσίες, σε Ελλάδα (πχ, Πελοπόννησος), ΕΕ και Κύπρο;

Τι δυνατότητες διαθέτουν τα κράτη-μέλη προκειμένου να διαφυλαχθούν από εταιρίες για τις οποίες υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για δωροδοκία σε άλλα κράτη-μέλη;

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v