Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ζητούν άρση περιορισμών για νέο χρήμα

Προκειμένου να σωθεί ο στόχος για επιστροφή καταθέσεων 7-8 δισ. Η προεργασία αλλά και οι επιφυλάξεις. Πώς βοηθά η συμφωνία για το χρέος. Τα οφέλη από την επαναφορά του waiver και τη μείωση του haircut στον ELA. Πόσα ομόλογα και έντοκα κατέχουν οι τράπεζες.

Τράπεζες: Ζητούν άρση περιορισμών για νέο χρήμα

Στην άρση όλων των περιορισμών για το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στα γκισέ, η οποία θα μειώσει την αβεβαιότητα, ποντάρουν οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών, προκειμένου να σωθούν οι στόχοι της χρονιάς για την ενίσχυση των επιπέδων ρευστότητας.

Η μέχρι τώρα πενιχρή πορεία των καταθέσεων, σε συνδυασμό με την καταιγίδα αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων, θέτει εν αμφιβολία τους στόχους που έχουν θέσει οι διοικήσεις των τραπεζών για επαναφορά καταθέσεων της τάξης των 7 με 8 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Η Alpha Finance σημειώνει μάλιστα ότι οι αρχικοί στόχοι αναμένεται να αναθεωρηθούν καθοδικά από τις διοικήσεις για τους προαναφερόμενους λόγους.

Για να αποφευχθεί η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη, οι διοικήσεις των τραπεζών ζητούν να υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων για το νέο χρήμα. Όσες καταθέσεις, δηλαδή, μπαίνουν στο σύστημα, είτε αφορούν χρήματα που βγήκαν από θυρίδες και στρώματα, είτε εμβάσματα από το εξωτερικό, να έχουν πλήρη ελευθερία κίνησης.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης, θέτοντας ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την επιστροφή στην ανάπτυξη «την εδώ και τώρα άρση των capital controls». Οι τράπεζες έχουν αναπτύξει, σύμφωνα με πληροφορίες, το απαραίτητο λογισμικό που επιτρέπει τη διαφορετική παρακολούθηση του νέου χρήματος, προϋπόθεση απαραίτητη για να υπάρχει πλήρης άρση των περιορισμών.

Το παραπάνω μέτρο εξετάζεται ήδη από τους θεσμούς και θα μπορούσε να λειτουργήσει προωθητικά στο εγχείρημα επανόδου καταθέσεων, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ως προς τη δυνατότητα όμως άμεσης εφαρμογής του διατυπώνονται επιφυλάξεις καθώς κρίνεται ότι πρέπει να εφαρμοσθεί σε συνθήκες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος χρήμα που θα βγει από θυρίδες και στρώματα να κατευθυνθεί στο εξωτερικό εκ νέου.

Ο οδικός χάρτης για το χρέος που συμφώνησε το Eurogroup σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συμβάλλει στην κατεύθυνση μείωσης της αβεβαιότητας.

Τα οφέλη από την επαναφορά του waiver

Είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ, το αργότερο ως τη συνεδρίαση της 2ης Ιουνίου, θα επαναφέρει την κατ' εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του Δημοσίου, ως ενέχυρα για απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών, ενώ είναι πιθανόν (σ.σ. σίγουρο αν υπάρξουν αναβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας) να μειώσει το haircut που επιβάλλεται στα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) για χρηματοδότηση από τον ELA.

Τα ομόλογα και έντοκα έκδοσης Δημοσίου καθώς και τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ (σ.σ. δεν συνυπολογίζονται τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη).

Η ΕΚΤ όμως, με παλαιότερη απόφασή της, αποδέχεται κατ' ανώτατο όριο, ως ενέχυρα, έντοκα γραμμάτια Δημοσίου ύψους 750 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα. Ο παραπάνω περιορισμός, σε συνδυασμό με την ισχυρή πιθανότητα να μη γίνουν αποδεκτά ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με βάση το νόμο Αλογοσκούφη ( Πυλώνας ΙΙ), μειώνει, σύμφωνα με αναλυτές, τα assets που μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ σε περίπου 10 δισ. ευρώ.

Αν η επαναφορά του waiver δεν συνοδευτεί από μείωση του κουρέματος που επιβάλλεται στην παροχή ρευστότητας μέσω ELA, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν θα ξεπεράσει, αθροιστικά, τα 150 εκατ. ευρώ.

Κέρδη 400 με 500 εκατ. βλέπει ο Στουρνάρας

Αν, αντίθετα, η επαναφορά της δυνατότητας απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ με ενέχυρο τίτλους έκδοσης ή εγγύησης Δημοσίου συνοδευτεί και από χαμηλότερο haircut επί της ονομαστικής αξίας, το όφελος θα είναι υψηλότερο, ενώ θα διευκολυνθεί και η ταχύτερη απεξάρτηση των τραπεζών από τα ομόλογα Πυλώνα ΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη.

Πρόσφατα ο διοικητής της ΤτΕ, μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, εκτίμησε ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και των ελληνικών τραπεζών, τα οφέλη αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερα, όπως ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Η Eurobank στις 31 Μαρτίου κατείχε έντοκα γραμμάτια αξίας 1,92 δισ. ευρώ, ομόλογα ελληνικού Δημοσίου 1,65 δισ. ευρώ, δάνεια με εγγύηση Δημοσίου 156 εκατ. ευρώ, παράγωγα χρηματοοικονομικά μέσα με το Δημόσιο 1,65 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα έντοκα αξίας 507 εκατ. ευρώ και ΟΕΔ 232 εκατ. ευρώ ανήκουν στις προς πώληση ασφαλιστικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v