Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα γίνουν οι 19 αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Ποια περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων. Η πρόσληψη συμβούλων για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΕΥΑΘ. Στο νέο υπερ-ταμείο θα περάσουν τα ΕΛΤΑ. Ο προγραμματισμός για τον ΟΤΕ. Τα... «μπαγιάτικα» στοιχεία για διαγωνισμούς όπως το Ελληνικό και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Πώς θα γίνουν οι 19 αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Δεκαεννέα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ (Asset Development Plan) που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

1) Δεκατέσσερα (14) Περιφερειακά Αεροδρόμια

2) Ελληνικό

3) Αστέρας Βουλιαγμένης

4) Αφάντου Ρόδος

5) ΔΕΣΦΑ

6) ΟΛΠ

7) ΟΛΘ

8) ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ

9) ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

10) Ηλεκτρονική Δημοπρασία III, IV, V, VI και άλλα μικρά ακίνητα

11) Μαρίνες

12) ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

13) ΕΛΠΕ

14) ΟΤΕ

15) ΔΕΗ

16) ΕΥΑΘ

17) ΕΥΔΑΠ

18) ΔΕΠΑ

19) ΕΛΤΑ,

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως το σχέδιο περιέχει και "μπαγιάτικα" στοιχεία όπως για παράδειγμα πως θα επιτευχθεί συμφωνία με την Lamda Development επί του Μνημονίου Κατανόησης (Moll) για το Ελληνικό έως την 15 Απριλίου (!) και αμέσως μετά θα υπάρξει επικύρωση Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών από τη Βουλή των Ελλήνων. Τα ίδια μπαγιάτικα στοιχεία και ημερομηνία περιλαμβάνονται και για άλλους διαγωνισμούς όπως για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, κλπ.

Για τη ΔΕΗ αναφέρει πως επιδιώκεται η πώληση του 17% ενδεχομένως και εντός του 2016. Προωθείται η πρόσληψη συμβούλων από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το 3o τρίμηνο 2016. Η στρατηγική θα αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Για τα ΕΛΠΕ (35% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ) αναφέρεται πως προγραμματίζεται η πρόσληψη συμβούλων μέχρι το 3o τρίμηνο 2016 για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών και υποβολή σχετικών εισηγήσεων. Για τον ΟΤΕ, θα πωληθεί το 5% που κατέχει το δημόσιο με μεταφορά του στο ΤΑΙΠΕΔ και αναμένεται να προσληφθεί άμεσα σύμβουλος.

Για την ΕΥΑΘ το ΤΑΙΠΕΔ να επιλέξει συμβούλους μέχρι το 3o τρίμηνο 2016 για αξιολόγηση εναλλακτικών επιλογών για την πώληση του 23% των μετοχών.

Προωθείται η σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου και η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και έγκριση αναθεωρημένης Σύμβασης Παραχώρησης από την Εταιρεία και το δημόσιο. Στην ΕΥΔΑΠ, όπου το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 27%, αναφέρεται πως η Ελληνική Δημοκρατία και το ταμείο θα ζητήσουν την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Το ΤΑΙΠΕΔ θα επιλέξει συμβούλους μέχρι το 3° τρίμηνο 2016.

Τότε εκτιμάται πως θα επιλεγούν σύμβουλοι για το 65% της ΔΕΠΑ που ανήκει επίσης στο ταμείο προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών επιλογών και επανεκκίνηση διαδικασίας.

Στα ΕΛΤΑ αναμένεται ο διορισμός νέου Προέδρου και νέου Διευθύνοντος Συμβούλου και στη συνέχεια η μεταφορά του οργανισμού στο νέο υπερ-ταμείο μετά από σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο θα εκπονηθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν τη μεταφορά.

Για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια προβλέπει πως θα ολοκληρωθεί το οικονομικό κλείσιμο μέχρι τον Νοέμβριο με την παράδοση των εγκαταστάσεων στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική Fraport.

Στην Εγνατία, η εκτιμώμενη έναρξη της πρώτης φάσης του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος) προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο, πράγμα που θεωρείται αδύνατο από την αγορά αφού εκκρεμεί μια σειρά θεσμικών και άλλων θεμάτων.

 

*To ΦΕΚ με τις ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v