Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νόμιμη η διαβίβαση φορολογικών στοιχείων από ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ

Η γνωμοδότηση της αρμόδιας Αρχής, εκδόθηκε μετά από ερώτημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σχετικά µε τη νομιμότητα χορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ προσωποποιημένων στοιχείων ανά ΑΦΜ.

Νόμιμη η διαβίβαση φορολογικών στοιχείων από ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ

"Ναι" στη διαβίβαση προσωπικών και φορολογικών στοιχείων ανά ΑΦΜ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς την ΕΛΣΤΑΤ λέει με γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Η γνωμοδότηση της Αρχής (υπ΄αριθμόν 3/2016), εκδόθηκε μετά από ερώτημα της ΓΓ∆Ε σχετικά µε τη νομιμότητα χορήγησης στην ΕΛΣΤΑΤ προσωποποιημένων στοιχείων ανά ΑΦΜ., που περιλαμβάνουν τόσο πληροφορίες µητρώου (ονοµατεπώνυµο, πατρώνυµο, διεύθυνση κατοικίας και επαγγέλµατος, τηλέφωνο επικοινωνίας, είδος δραστηριότητας, σχέσεις κτλ.) όσο και πληροφορίες φορολογικού ενδιαφέροντος (ολόκληρο το έντυπο Ε3 για επιτηδευματίες – φυσικά και νοµικά πρόσωπα από το έτος 2011, υποσύνολο κωδικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για τα ίδια έτη κ.α.) τακτοποιημένες µε τα υπόχρεα πρόσωπα.

Η ΓΓ∆Ε διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά ζητούνται για την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών και την ενημέρωση του μητρώου επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ η δημόσια στατιστική συγκαταλέγεται στους σημαντικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και ως εκ τούτου είναι θεμιτή η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

«Η διαβίβαση των στοιχείων μητρώου (Taxis, ΦΠΑ) και η ανάγκη επικαιροποίησης των τηρουμένων από την ΕΛΣΤΑΤ δεδομένων προκύπτει από υπερνομοθετικής ισχύος νομοθεσία, δηλαδή τον Κανονισμό 177/2008 της ΕΕ. Συνεπώς θα πρέπει να διαβιβαστούν τα αιτούμενα στοιχεία από τη ΓΓΔΕ στην ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρεται στην γνωμοδότηση.

Μάλιστα σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, δεδομένης της ύπαρξης σαφούς νομοθετικής ρύθμισης η οποία προβλέπει τη διαβίβαση των φορολογικών στοιχείων στην ΕΛΣΤΑΤ, δεν υφίσταται υποχρέωση προηγούμενης ενημέρωσης, καθώς δύναται να θεωρηθεί ότι η διαβίβαση αποτελεί κοινή γνώση του επιμελούς πολίτη.

Ωστόσο, η ΑΠΔΠΧ επισημαίνει ότι υφίσταται ανάγκη ειδικού προσδιορισμού, απαρίθμησης καθώς και ειδικής αιτιολόγησης από την ΕΛΣΤΑΤ όταν αφορά στη διαβίβαση δεδομένων από την ΓΓ∆Ε όχι δειγματοληπτικά, αλλά καθολικά/µαζικά για ένα σύνολο φορολογουµένων. Παράλληλα, τονίζει ότι υφίσταται ζήτημα σχετικά µε τη νοµιµότητα διαβίβασης φορολογικών στοιχείων που έχουν υποβληθεί στην ΓΓ∆Ε πριν τη σχετική πρόβλεψη στη νοµοθεσία περί φορολογικού απορρήτου, το 2014.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v