Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος η συμμετοχή πολιτικών σε εταιρείες εκτός χώρας

Σε γενική και καθολική απαγόρευση σε πολιτικά πρόσωπα να μετέχουν σε εταιρείες που έχουν έδρα εκτός Ελλάδος προχωρά η κυβέρνηση. Γιατί επιλέγει αυτή τη στρατηγική. Επίθεση από την Ολγα Γεροβασίλη στην αντιπολίτευση. Θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Τέλος η συμμετοχή πολιτικών σε εταιρείες εκτός χώρας

Η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι στο θέμα της συμμετοχής πολιτικών σε offshore εταιρείες και προχωρά σε καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό.

Πρόκειται για μια λύση που είχε προδιαγράψει την Κυριακή το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εξηγώντας τη ρύθμιση ανέφερε ότι «εάν η αξιωματική αντιπολίτευση θεσμικά επιθυμεί να θέσει θέμα περί καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής ή κατοχής μετοχών των βουλευτών και λοιπών πολιτικών προσώπων σε οποιαδήποτε μη ελληνική εταιρεία, τότε την ενημερώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της διαφάνειας στο πολιτικό σύστημα, αρκεί να είναι συμβατή με τις διεθνείς συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο».

Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε η Ολγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

«Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Αφήνει μάλιστα και… καρφιά, σημειώνοντας ότι «όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στην κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά. Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

H ανακοίνωση της Ολγας Γεροβασίλη

«Η κυβέρνηση, με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.

Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.

Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.
Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί, όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος -πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.
Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο. 

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Θα γελάσει κάθε πικραμένος»

Μετά από την κίνηση αυτή κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι «επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρίας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό».
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρίες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις».

«Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος», κατέληξαν.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:

Δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή πολιτικών σε επιχειρήσεις με έδρα στο εξωτερικό «επιβάλλει» στην κυβέρνηση η εφημερίδα Αυγή.

Για την ακρίβεια, ισχυροποιεί τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης (αλλά και του Μαξίμου) για τη διάταξη που «πέρασε» την προηγούμενη Κυριακή στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το δικαίωμα του ενεργού πολιτικού (υπουργού/βουλευτή) να διατηρεί offshore.

* «To θέμα είναι ηθικοπολιτικό, ο υπουργός/βουλευτής πρέπει να φορολογείται στη χώρα του, τελεία», έλεγε χθες το πρωί στο Euro2day.gr στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τον ίδιο, είναι πρόβλημα να επιδιώκει εν ενεργεία πολιτικός φορολόγηση σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, που του επιτρέπει να καταβάλλει χαμηλότερο φόρο από αυτόν που αντιστοιχεί στην Ελλάδα.

* Ο αντίλογος, όπως διατυπώθηκε από άλλα κυβερνητικά στελέχη στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, ήταν πως πρέπει να έχει το δικαίωμα κάποιος, με επιχείρηση στο εξωτερικό, είτε να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής είτε να αξιοποιηθεί σε κυβερνητικό πόστο, διότι στην αντίθετη περίπτωση «θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα και θα δικαιωθεί».

Οι υπέρμαχοι του «δικαιώματος» εστίαζαν τις επιχειρήσεις του εξωτερικού σε «καλές» (να έχουν έδρα χώρες που συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα) και σε «κακές» (οι γνωστές offshore στους φορολογικούς παραδείσους).

Η εφημερίδα Αυγή (που εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ) τάχθηκε ανοικτά με την πρώτη άποψη: με τον ηχηρό τίτλο «Oφσάιντ με τις offshore» και κύριο άρθρο «Το νόμιμο δεν είναι ηθικό», ζητεί αλλαγή της νομοθετικής ρύθμισης.

Το θέμα συζητείται εκ νέου στο Μαξίμου.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, με δηλώσεις του στο Star τόνισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να προσέξει περισσότερο, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θ. Παπαχριστόπουλος δηλώνει ότι δεν πήρε... χαμπάρι τη διάταξη, ενώ η ΝΔ επανέρχεται μέσω του εκπροσώπου Τύπου Γ. Κουμουτσάκου ζητώντας άμεση σύγκληση της ολομέλειας για κατάργηση της διάταξης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v