Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Δύο προτάσεις για το μέλλον του επικουρικού ταμείου

Στα 22 εκατ. ευρώ το κόστος των δύο προτάσεων. Εισφορά 8 ως 11% επί της μισθοδοσίας προβλέπει η βασική πρόταση. Ποια είναι η «εναλλακτική δράση». Τα μηδενικά επιτόκια πλήττουν τις ασφαλιστικές, δήλωσε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Ασφαλιστικές: Δύο προτάσεις για το μέλλον του επικουρικού ταμείου

Την επίσημη πρότασή τους για τη συμβολή τους στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ασφαλιστών υπέβαλαν σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης που παρέθεσε η ένωση ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, η βασική πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών για το μέλλον του ταμείου επικουρικής ασφάλισης των ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) έχει ως εξής:

α) Εισφορά 8 ως 11% επί της μισθοδοσίας, ποσοστό που είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των κρατικών ταμείων.

β) Η πλειοψηφία του ταμείου θα παραμείνει στους εκπροσώπους των εργαζομένων, με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών να είναι μειοψηφική.

Για συγκεκριμένα ζητήματα στρατηγικής σημασίας (καθορισμός παροχών, κανονισμός επενδύσεων, ειδικές συμμετοχές) θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία. Η θέση του αντιπροέδρου θα ανατίθεται σε εκπρόσωπο της ένωσης.

γ) Όλα αυτά θα έχουν χρονικό ορίζοντα 10 ετών, με την προϋπόθεση ότι το ταμείο θα παραμείνει αυτόνομο.

Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι απορρίψουν τη συγκεκριμένη πρόταση, τότε οι ασφαλιστικές εταιρείες θα προχωρήσουν στην «εναλλακτική δράση», η οποία θα συνεπάγεται το ίδιο κόστος και θα αφορά:

α) 3,5% επί της μισθοδοσίας εισφορά στο συγκεκριμένο ταμείο,

α) εισφορά 4% σε νέο ταμείο του νόμου 3029/2002 που θα δημιουργηθεί,

γ) 3,5% επί της μισθοδοσίας κατευθείαν στήριξη στους συνταξιούχους και τους έχοντες ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι δύο διαφορετικές προτάσεις συνεπάγονται ένα ετήσιο κόστος που με βάση τα σημερινά δεδομένα κυμαίνεται γύρω στα 22 εκατομμύρια ευρώ και είναι χαμηλότερο από το ποσό που κατέβαλλαν οι εταιρείες πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και μέχρι το 2013.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Σαρρηγεωργίου (φωτογραφία) δήλωσε ότι η μείωση αυτή του ποσού είναι επιβεβλημένη καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, των μηδενικών επιτοκίων και της υιοθέτησης του SOLVENCY II.

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου ξεκαθάρισε ότι δεν νοείται επιβολή εισφοράς σε προϊόντα τύπου unit linked, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε καίρια τα συμφέροντα των εταιρειών, των πελατών και των διαμεσολαβούντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v